8 športnih aktivnosti, ki jih lahko izvajate doma

Za izkušene športnike vadba na domu ni nič kaj posebnega, začetnikom pa to lahko prinese nekaj manjših težav. Na zaslonu jim namreč nihče ne more povedati, ali vaje izvajajo prav ali narobe. Tudi motivacija je lahko ena od težav – izgubljena je precej hitreje, kot če bi telovadili na prostem ali v fitnes centru.

Po drugi strani pa vadba doma tudi začetnikom prinaša izjemne prednosti. Z njeno pomočjo ne izgubljamo časa s prevažanjem do telovadnic oziroma do oddaljenega mesta v naravi. Če imamo le dovolj samokontrole, nam vse prej omenjene težave sčasoma ne predstavljajo pretirane ovire. V nadaljevanju pa vam predstavljamo kar osem športnih aktivnosti, ki jih lahko izvajate v udobju svojega doma.

1. Tek na tekalni stezi

Tekalna steza je zagotovo eden od osnovnih pripomočkov za domačo vadbo. Njena uporaba je sila enostavna, ker na preprost način omogoča eno od najbolj osnovnih telesnih aktivnosti – tek. Dodatna prednost je še, da se teka lahko lotite kadar koli.

Tek na tekalni stezi
S tekom na tekalni stezi do več kondicije in manj kilogramov.

Tekalne steze veljajo za več kot odličen pripomoček za pridobivanje telesne vzdržljivosti, utrjevanje mišic, kosti in sklepov, za krepitev srca in utrjevanja mišic. Tek na tekalni stezi omogoča kardio vadbo, zato je takšna naprava tudi vrhunska pomoč pri izgubljanju odvečne telesne mase.

Preberite tudi: 10 razlogov za nakup tekalne steze

2. Kolesarjenje na trenažerju

Najučinkovitejši kolesarski trenažerji so bili razviti za treninge tekmovalcev. Poleg vatov vam lahko v živo prikazujejo in ovrednotijo tudi učinkovitost obrata obeh nog med vadbo. S korekcijami v načinu poganjanja lahko optimizirate svoj obrat. Z isto obremenitvijo telesa torej lahko dosežete več vatov na kolesu, s tem pa tudi višjo hitrost.

Kolesarjenje na trenažerju
Kolesarjenje na trenažerju kot odličen trening v hladnejšem delu leta.

Zaradi enakomernejše razporeditve obremenitev mišic na trenažerju se poveča tudi vzdržljivost in zmanjša možnost poškodb zaradi preobremenjevanja. Zima pa je kot nalašč idealen čas za takšno povečevanje učinkovitosti.

Preberite tudi: 11 razlogov za nakup trenažerja za kolo

3. Vaje s kolebnico

Kolebnica je bila kar nekaj časa na precej slabem glasu in je veljala predvsem kot izdelek, ki je namenjen otrokom. Slab sloves pa se počasi spreminja. Tudi profesionalni športniki v svoj kondicijski program vključujejo kolebnico.

Vaje s kolebnico
Vaje s kolebnico izboljšujejo koordinacijo, okretnost in vzdržljivost.

Kolebnica se je končno pričela označevati kot izjemno vsestranski pripomoček, ki krepi srce, mišice ter kosti. Učinkovito spodbuja hujšanje ter izboljšuje okretnost, odzivnost, koordinacijo, ritem in eksplozivnost. Če jo uporabljate samo 15 minut na dan, lahko pokurite do 200 kalorij. Omenili smo več kot zadosti prednosti, da si lahko takšen pripomoček za trening doma omislite še sami ter pričnete z aktivnostjo. Na voljo so najrazličnejše koristne vaje, ki jih lahko najdete tudi na spletu.

Preberite tudi: Kako koristna je lahko kolebnica?

4. Joga in pilates

Tako joga kot pilates sodita med tako imenovane body&mind vadbene programe, kjer je poudarek predvsem na krepitvi telesa in duha v enem. Ključna razlika med omenjenima vadbama je, da je pri pilatesu gibanje veliko bolj tekoče, prav tako dinamično. Večinoma daje možnost, da osnovno vajo tudi nadgradite.

Joga in pilates
Tako joga kot pilates sta vrhunski vadbi za krepitev telesa, uma in duha.

Pri jogi je samo gibanje nekoliko bolj statično. Veliko je raztegov ter oblikovanja in krepitve telesa. Vadba se osredotoča predvsem na počutje in koordinacijo, medtem ko pilates stavi na izboljšanje moči. A ne glede na omenjena dejstva, sta obe obliki vadbe kot nalašč tudi za izvajanje v domačem vadbenem kotičku.

Preberite tudi:

5. Vaje z gimnastično žogo

Gimnastične žoge so nadvse priljubljene. Uporabljajo se predvsem v telovadnicah, fizioterapevtskih obravnavah, na delovnem mestu in seveda tudi v domačem okolju. Najdemo jih še pod drugimi oznakami, na primer kot žoge za vadbo, pilates žoge, fitnes žoge, žoge za stabilizacijo.

Vaje z gimnastično žogo
Vaje z gimnastično žogo izboljšujejo telesno držo in krepijo mičice jedra.

Ključni namen tega vadbenega pripomočka je izboljševati ravnotežje, moč jedra in mišični tonus. Na voljo so žoge v najrazličnejših velikostih. Napolnjene so z zrakom, so lahke, izjemno trpežne in cenovno dostopne. Vadba z uporabo gimnastične žoge vam bo prinesla izboljšanje gibljivosti, povečan obseg gibanja, okrepitev mišičnega jedra in izboljšanje ravnovesja.

Preberite tudi: Poznate vse prednosti vadbe z gimnastično žogo?

6. Veslanje na veslaškem trenažerju

Dejstvo je, da je veslanje ena od daleč najučinkovitejših vadb. Pri njem namreč sodeluje večji del mišic celotnega telesa, kljub temu pa ne prihaja do pretirane izolacije posameznih skupin mišic. Veslanje pa seveda lahko dodate v vsakodnevno trening rutino, in sicer s pomočjo veslaškega trenažerja.

Veslanje na veslaškem trenažerju
Pravilno veslanje na veslaškem trenažerju aktivira mišice celotnega telesa.

Domači veslaški trenažer vam bo pomagal porabiti tudi do 50 % več kalorij. Hkrati boste učinkovito krepili vse mišice – od ramen do meč. Postopoma bo rasla vaša vzdržljivost. Vadba na veslaški napravi vključuje 60 % dela nog, 20 % aktivira mišice trupa in 10 % ramena ter roke. Odlična novica je še ta, da je veslaška naprava več kot odličen pripomoček za izgubo telesne teže.

Preberite tudi: 6 razlogov za vadbo na veslaški napravi

7. Vaje z lastno težo

Vaj z lastno težo je seveda kar precej. Žal pa te vrste vaj večina oseb še vedno podcenjuje, verjetno zato, ker niso tako zahtevne, kot so denimo vaje z utežmi. Za super trening ter za vaje z lastno težo, ki jih brez težav lahko izvajate tudi doma, ne potrebujete pretirano veliko prostora. Če imate pred TV ekranom vsaj dober kvadratni meter prostora, je to že dovolj.

Vaje z lastno težo
Ena izmed najbolj priljubljenih vaj z lastno težo je deska oziroma planka.

Vaje z lastno težo, ki se izvajajo na domu, se lahko razdelijo v tri skupine. To so vaje za zgornji del telesa, vaje za spodnji del telesa ter vaje za krepitev trupa. Na voljo so tudi vaje, pri katerih lahko začutite tako roke kot trup ter zadnjico in noge.

Preberite tudi: 5 učinkovitih vaj z lastno težo

8. Vadba s hula hoop obročem

Seveda hula hoop obroč ni namenjen samo otrokom. Ta enostaven pripomoček je lahko vrhunska popestritev tudi za vas. Vključite ga v načrt vadbe na domu. V prvi vrsti hula hoop obroč lahko poskrbi za veliko porabo kalorij, prinaša pa še vrsto drugih prednosti oziroma koristi.

Vadba s hula hoop obročem
Z intenzivno vadbo s hula hoop obročem boste pokurili veliko kalorij.

Obroči hula hoop so znani tudi po izboljševanju kardiovaskularnih funkcij. Obenem predstavljajo kar velik izziv za mišice jedra. Če ste pripomoček že kdaj koli poprej uporabili, dobro veste, koliko truda ste morali vložiti, če ste obroč želeli obdržati okoli svojega pasu.

Preberite tudi: 8 razlogov za vadbo s hula hoop obročem

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close