Kdo vse lahko izvaja pilates?

Pilates je ena od najbolj priljubljenih oblik vadbe nižje intenzivnosti, ki vpliva ne celotno telo. Poudarek je na krepitvi predvsem težje dostopnih, manjših in šibkejših mišičnih skupin, s čimer lahko preprečimo številne težave.

Razveseljivo pa je dejstvo, da je pilates primeren za ljudi vseh starosti. Zato ni nič presenetljivega, da ga lahko izvajajo tudi starostniki, ki želijo izboljšati splošno počutje, pilates lahko izvajajo nosečnice, novopečene mlade mamice in ljudje, ki trpijo za različnimi boleznimi mišičnega in skeletnega sistema. Ne smemo pa pozabiti še na številne športnike, ki so ugotovili, da z izvajanjem pilatesa lahko izboljšajo svojo uspešnost.

Pilates je torej koristen v primeru različnih zdravstvenih težav, pri različnih športnih panogah, prav tako pa ima številne splošne zdravstvene koristi.

Zdravstvene težave, pri katerih je pilates dobrodošel

Pilates so sprva uporabljali predvsem plesalci, a je do danes postalo popolnoma jasno, da blagodejno učinkuje v primeru različnih zdravstvenih težav in pri različnih športih. Gre za koncept vadbe, s katero lahko marsikdo kaj pridobi, še posebej pa je učinkovit v primeru naslednjih zdravstvenih težav:

 • bolečine v križu,
 • težave z rameni,
 • živčno-mišične težave,
 • težave po nosečnosti,
 • šibke mišice spodnjih okončin,
 • bolečine v sakroiliakalnem sklepu (sklep črevnice s križnico),
 • bolečine v vratu,
 • bolečine v kolenih in kolku,
 • po operaciji trebuha.

Pilates je primerna vadba tudi v primeru manjših ali večjih operativnih posegov. V obdobju, ko so ostale vadbe odsvetovane, lahko pilates pripomore k hitrejšemu pridobivanju moči, ki jo potrebujemo za normalno življenje. Seveda je potrebno upoštevati, da je vadba prilagojena vsakemu posamezniku.

Pilates za športnike

Številni športi se vse bolj osredotočajo na moč in kondicijo prav zaradi koristnih rezultatov, pridobljenih s pilatesom. Moč in stabilnost jedra sta pri tem ključnega pomena, zato ni nič presenetljivega, da pilates predstavlja obsežen del trenažnih procesov mnogih športnikov.

Pilates za športnike
Pilates je odlična vadba za športnike, saj krepi moč in stabilnost jedra.

Ne glede na to, ali šele začenjate s tekom, tekmujete v triatlonu ali pa se ukvarjate s kontaktnimi športi, mora biti močno jedro sestavni del vašega vadbenega programa. In pilates je odličen način, s katerim lahko poskrbite za izboljšanje moči teh mišičnih skupin.

Nekateri športi imajo še posebej koristi od pilatesa. To so:

 • ples,
 • kolesarjenje,
 • plavanje,
 • jahanje,
 • gimnastika,
 • nogomet,
 • tek,
 • smučanje.

S pilatesom pa ne poskrbite le za učinkovitejše doseganje športnih ciljev in povečanje zmogljivosti, ampak z njim preprečite tudi mnoge poškodbe. Zato nanj nikakor ne pozabite in ga redno vključujte v svojo vadbo.

Splošne zdravstvene koristi pilatesa

Pilates ponuja številne pozitivne koristi, ki jih je deležen prav vsak, ki se s tovrstno vadbo redno ukvarja. Primeren je tako za moške kot tudi za ženske vseh starostnih skupin. Pri tem njihova telesna pripravljenost ni pomembna, saj boste učinke vadbe občutili ne glede na to, ali ste začetnik ali že izkušen športnik.

S pilatesom boste zagotovo poskrbeli za boljšo telesno držo in znižali raven stresa. Prav kmalu boste občutili tudi večjo gibljivost sklepov, boljšo telesno zmogljivost in večjo moč ter mišični tonus vseh mišičnih skupin. Vse to pozitivno vpliva na izboljšanje koordinacije, manjše število poškodb in učinkovitejši dihalni, limfni in cirkulacijski sistem.

Ker velja pilates za izjemno učinkovito vadbo, boste z njim poskrbeli tudi za izboljšanje splošnega počutja. S tem ne boste poskrbeli le za boljše telesne zmogljivosti, ampak tudi za boljše zdravje. Več o razlogih za pilates oziroma njegovih pozitivnih učinkih si lahko preberete v tem prispevku.

Ko je Joseph Pilates pred 30 leti oblikoval posebno vadbeno tehniko, ki jo je poimenoval pilates, si verjetno ni predstavljal, da bo danes tovrstna rekreacija tako priljubljena in zaželena. Njena največja prednost je, da se lahko z njo ukvarja izjemno širok spekter ljudi, ne glede na starost, spol, telesno pripravljenost in zdravstveno stanje. Njegovih koristi so deležni prav vsi, ki se z njim redno ukvarjajo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close