Popoln vodič za nakup tekaških čevljev

Tek postaja vedno bolj priljubljena športno-rekreativna aktivnost, za katero poleg kondicije potrebujete le ustrezno športno opremo, pri kateri so tekaški čevlji najpomembnejši dejavnik. Zato jim je potrebno nameniti posebno pozornost, saj v primeru njihove neprimerne izbire lahko tek postane vse kaj drugega kot pa športna aktivnost, pri kateri se boste popolnoma sprostili.

Ponudba tekaških čevljev je vedno večja, kar je po eni strani za vas dobro, ker imate na ta način večjo izbiro, po drugi strani pa vas tako pestra ponudba lahko hitro zmede. Včasih na koncu niti ne veste, kateri tekaški čevlji bi bili za vas najprimernejši. Za vse tiste, ki nameravate kupiti nove tekaške čevlje, je zato tukaj vodič, ki vam bo bistveno olajšal nakup.

Z analizo stopala do primerne tekaške obutve

Skoraj vse večje športne trgovine, v katere danes vstopite, imajo tekaške copate razporejene tudi glede na anatomsko obliko stopala. Glede na to namreč ločimo tri skupine tekačev, in sicer so to pronatorji, supinatorji in nevtralni tekači. Zato je dobro vedeti, v katero skupino tekačev sodite. Če ne veste, je vsekakor več kot priporočljivo, da v trgovini s športno opremo opravite analizo stopalnega loka.

Oblika stopala - pronacija, nevtralno stopalo, supinacija

Največ tekačev spada v skupino pronatorjev, kar pomeni, da se pri teku gleženj zvrača navznoter. Če spadate v to skupino, morate izbirati tekaške čevlje, ki imajo podprt stopalni lok. V nasprotju pa druga skupina tekačev – supinatorji – pri teku gležnje zvračajo navzven. Če se najdete med njimi, vam priporočamo, da izbirate med nevtralnimi tekaškimi čevlji. Prav tako so nevtralni čevlji primerni za vse, ki nimate posebnih težav s stopalnim lokom.

Za kakšen teren boste tekaške čevlje uporabljali?

Potem ko boste ugotovili, kakšen model glede na vaš stopalni lok izbrati, morate vedeti tudi, po kakšnem terenu boste najpogosteje tekli. Tekaški čevlji vam morajo namreč zagotavljati odličen oprijem na kateri koli podlagi.

Če se uvrščate med tekače začetnike, vam svetujemo, da za tek izbirate mehkejše podlage, na primer travnik ali pesek, tekaški čevlji pa morajo imeti v tem primeru nekoliko več blaženja. Robustnejša izvedba tekaških čevljev so tako imenovani trail copati, ki pa so stabilnejši in robustnejši. Tisti, ki se boste s tekom resneje ukvarjali, izberite raje tekmovalne copate, ki so precej odzivnejši in lažji ter so zato primerni predvsem za tek po asfaltirani podlagi.

Do brezskrbnih kilometrov le z udobnimi tekaškimi copati

Zdaj ko ste končno ugotovili, kakšna tekaška obutev (Extremevital.com) bo za vas ustrezna, je čas, da preizkusite nekaj različnih modelov. Ne glede na to, za katero blagovno znamko se boste odločili, morajo biti tekaški čevlji predvsem udobni. Zato morate biti pozorni na njihovo velikost, širino, stabilnost in težo.

Pri nakupu tekaških čevljev velja pravilo, da je potrebno kupiti za pol ali eno številko večje, kot pa je vaša običajna obutev. Ko boste preizkušali modele različnih blagovnih znamk, boste hitro ugotovili, da se številke bistveno razlikujejo. Zato je najbolje, da tekaške copate preizkusite, pri čemer vas nikakor ne smejo tiščati. Najbolje je, da je med najdaljšim prstom na nogi in koncem copata za en prst prostora.

Pomemben faktor udobnosti je tudi širina tekaških čevljev. Ti ne smejo biti preozki, kar boste najprej občutili v mravljinčenju nog ali pa boste imeli pekoč občutek. Svetujemo vam, da se po nakupih odpravite v popoldanskem času, ko vam noga nekoliko oteče. S seboj imejte tudi športne nogavice, v katerih običajno tudi tečete.

Tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic Speed+
Tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic Speed+ (Extremevital.com)

Ko boste preizkušali različne modele tekaških čevljev, boste kmalu ugotovili, da imajo na podplatu različno trdo gumo. Ta vam omogoča različne stopnje blaženja, pri čemer je za začetnike bolje, da imate bolj blažen in stabilen tekaški čevelj. Blaženje je povezano tudi s težo tekaškega čevlja; če boste izbirali tekaške čevlje z večjim blaženjem, lahko pričakujete, da bodo ti nekoliko težji.

Morda se vam po prebranem vodiču za nakup tekaških čevljev zdi, da je izbira kakovostnih tekaških copatov vse prej kot enostavna. Brez skrbi, v specializiranih trgovinah s športno opremo vam bodo pri nakupu pomagali usposobljeni zaposleni. Po določitvi oblike stopalnega loka vam bodo zagotovo znali svetovati, kateri model tekaške obutve bi bil za vas najprimernejši.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close