Joga za vsak dan: 6 učinkov na telo in duha

Joga velja za najstarejši sistem celovitega osebnostnega razvoja. Obsega telo, um in dušo. Gre za enostaven in naraven sistem, ki vključuje pet temeljnih načel. To so pravilna telesna vadba, pravilno dihanje, pravilno sproščanje, pravilna prehrana ter pozitivno razmišljanje in meditacija.

Joga je torej edinstvena metoda. Združuje vsakršno obliko gibanja, ki ga človek potrebuje za telesno zdravje, pomiritev duha ter čustveno uravnovešenost. Učinki na telo in duha so neverjetno ugodni, zato ne preseneča, da se z jogo ukvarja vse več in več ljudi.

1. Za boljšo kakovost dihanja

Z vadbo joge se lahko naučite nadzorovati svoj dih, posledično se vam bodo zmanjšale težave z dihanjem. Tudi pljuča bodo delovala učinkoviteje.

Za še večje učinke vadbe je najbolje, da jo za začetek opravljate pod okriljem strokovnjaka, ki vam bo tudi razložil vse potrebne osnove.

2. Za boljši krvni tlak, srčni utrip in cirkulacijo krvi

Z redno vadbo joge boste pripomogli k znižanju krvnega tlaka, boljši cirkulaciji in oskrbi telesa s kisikom. Z vadbo boste prav tako znižali srčni utrip. Srce se bo krepilo in postalo dovolj močno, da bo potiskalo več krvi z manj utripa.

Izvajanje joge
Z izvajanjem joge do močnejšega srca in nižjega krvnega tlaka.

Joga prav tako izboljšuje cirkulacijo krvi. Na ta način poskrbi za bolj zdrave organe, bolje delujoče možgane ter čistejšo in bolj gladko kožo.

3. Za boljšo prebavo in okrepljen imunski sistem

Joga dobro pripomore k izboljšanju funkcij prebavnega sistema. Izboljšuje torej prebavo, absorpcijo in peristaltiko. Če imate pogoste težave s prebavo in vas muči zaprtost, lahko z rednim izvajanjem joge dosežete pozitiven učinek.

Izjemno ugodne učinke ima joga na dvig odpornosti telesa. Redno izvajanje prinaša tudi stalen občutek napolnjenosti z energijo. Po končani vadbi se boste počutili veliko močnejši. Ne boste utrujeni, kot to velja za večino drugih telesnih vadb.

4. Za pravilno telesno držo in višji bolečinski prag

Vadba joge dobro učinkuje na zavedanje o telesni drži. Uči nas, kako jo zadržati v pravilnem položaju ter nadzorovati. Posledično ne pridobimo zgolj na zdravju in boljšem počutju, temveč tudi na samozavesti.

Redno izvajanje joge vam bo dvignilo toleranco za bolečino. Na ta način lahko učinkovito odpravite kronične bolečine, na primer bolečine v križu, vratu ali hrbtenici.

5. Za zmanjšanje stresa in nadzor nad jezo

Zaradi modernega načina življenja smo bolj nagnjeni k stresu. To zlasti velja za predstavnice nežnejšega spola. Z jogo stres lahko dobro nadzorujete oziroma ga postopoma zmanjšujete.

Joga je prav tako eden od najboljših načinov za zmanjševanje in nadzor jeze. Z redno prakso joge lahko dosežete umirjenost, kar na dolgi rok zelo pozitivno vpliva na zdravje.

6. Za večjo zbranost in motivacijo

Osebe, ki se redno ukvarjajo z jogo, se lahko pohvalijo z veliko večjo zbranostjo in motivacijo. Posledično so bolj uspešne, tako v službi kot tudi v zasebnem življenju.

Joga je odlična vadba, ki pomaga najti smisel življenja, povečuje njegovo kakovost in ne nazadnje si z njeno pomočjo lahko najdete tudi lastno poslanstvo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close