Zakaj je joga primerna tudi za nosečnice?

Predporodna oz. prenatalna joga je pomembna sestavina zdrave in srečne nosečnosti, od fizičnega telesa do čustvenega stanja. Prenatalna joga je zdrava praksa, ki jo lahko izvajate med nosečnostjo. Kako konkretno prenatalna joga pripomore k odličnemu počutju in miru v najpomembnejših devetih mesecih vašega življenja? Preberite si sedem prednosti izvajanja joge med nosečnostjo in spoznajte, da lahko zelo pozitivno vpliva na vašo nosečnost.

1. Podpira vaše spreminjajoče se telo

Naša telesa se vedno spreminjajo, telo v nosečnosti pa se spreminja še hitreje, zato potrebuje pomoč pri prilagajanju in kompenzaciji. Predporodna joga je zasnovana tako, da podpira spremembe v nosečniškem telesu, saj ženskam ponuja zdrave in varne načine za raztezanje mišic in krepitev telesa, zlasti spodnjega dela, da bi olajšala proces podpiranja rastočega trebuha.

2. Razgibavanje pomembnih mišičnih skupin

Predporodna joga tonira oz. izoblikuje telo, zlasti mišice medeničnega dna, kolkov in trebušnega jedra, kot pripravo na porod. Pravilno napeta mišica ima pravo ravnovesje med dolžino in močjo – ni ne preveč ohlapna ne preveč napeta.

Joga med nosečnostjo
Joga med nosečnostjo ima številne pozitivne učinke tako na um kot telo.

Krepitev in ohranjanje mišičnega tonusa med nosečnostjo s pomočjo joga položajev, kot so počepi in blagi hrbtni pokloni, lahko pomaga zmanjšati bolečine v teh devetih mesecih in je ključnega pomena za povrnitev telesa v čvrsto in tonirano stanje po porodu.

3. Pripravlja vas na porod

Glavna prednostna naloga tečajev predporodne joge je naučiti ženske, da lahko zaupajo, da se bo njihovo telo »odprlo« za porod in rojstvo. Ko nas je strah, se namreč naše telo skrči in to stisnjenje vodi v tako imenovani krog strahu, napetosti in bolečin. To lahko ogrozi prizadevanje ženske, da bi med porodom ostala prisotna in mirna, zlasti če upa, da bo doživela porod z minimalnimi protibolečinskimi zdravili ali celo brez njih.

S povezovanjem z joga metodami globokega in zavestnega dihanja pomagamo telesu, da se razbremeni in sprosti, ženskam pa pomagamo priti v stanje, kjer lahko pustijo svojemu telesu, da naredi to, kar instinktivno že zna – rodi.

4. Spodbuja povezanost z otrokom

Že to, da enkrat (ali večkrat) na teden obiščete oz. izvajate tečaj predporodne joge, je nežen opomnik, da si med napornim službenim in domačim življenjem vzamete čas za nego in povezanost z rastočim otrokom. Z napredovanjem nosečnosti bodo različni odzivi telesa na joga položaje opominjali na druge telesne spremembe, ki se dogajajo med nosečnostjo. Nekateri položaji, kot je npr. položaj junaka, pri katerem se usedete na pete in nato sedite pokončno, da podaljšate hrbtenico, lahko postanejo smiselni, če med njimi globoko dihate.

5. Pomaga pri pogostih nosečniških težavah

Prenatalna joga je lahko zdravilo za vse, kar vas muči, če imate pogoste nosečniške težave, kot so bolečine v križu, slabost, nespečnost, glavoboli, težko dihanje in sindrom karpalnega kanala. Z raztezanjem in toniranjem mišic pripomorete k zdravemu kroženju krvi po telesu. Poleg tega z globokim dihanjem otroku in svojim mišicam dovajate prepotreben kisik.

Študija Univerze v Michiganu iz leta 2012 je pokazala, da joga pozornosti, ki združuje fizične položaje z meditacijo, merljivo olajša depresijo, ki lahko spremlja čustveno potovanje v nosečnosti. Seveda ni zagotovljeno, da bodo vsi simptomi popolnoma izginili, vendar lahko večdimenzionalni pristop joge k telesnemu in čustvenemu zdravju pomaga, da se telo spopade z neprijetnimi vidiki nosečnosti.

6. Zagotavlja bolj zdravo nosečnost

Verjetno ni presenetljiv rezultat raziskav, ki so potrdile, da je bolj verjetno, da bo zdrava mamica rodila zdravega otroka. Študija iz leta 2012 je namreč pokazala, da je pri ženskah, ki so med nosečnostjo redno vadile jogo, manjša verjetnost prezgodnjega poroda ali rojstva otroka z nizko porodno težo.

7. Spodbuja vas k sklepanju prijateljstev

Ena od večjih prednosti prenatalne joge je lahko pridružitev skupnosti z drugimi nosečnicami. Tako tečaj v živo kot online postane nekakšna nosečniška podporna skupina, kjer se nosečnice med seboj povezujejo in podpirajo.

Če torej razmišljate o tem, da bi med nosečnostjo vadili jogo, vas lahko pri vaši nameri le podpremo. Vsekakor pa se pred izvajanjem prenatalne joge posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vam bo podal še dodatne nasvete.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close