Piškotki

Piškotki se označujejo kot manjše datoteke, ki jih spletna mesta shranjujejo na naših napravah. Namen tega je lažje prepoznavanje naprav ob našem naslednjem obisku. Vsak od nas ima na svojih napravah shranjenih veliko takih piškotkov. Uporabljajo jih namreč bolj ali manj vsa spletna mesta, in sicer za njihovo nemoteno delovanje.

Glavni namen vseh vrst piškotkov, ki jih bomo poimenovali v nadaljevanju, je, da nam omogočajo prilagoditev prikaza vsebin, in sicer glede na našo napravo in tudi glede na naše preference, nakupovanje v spletnih trgovinah, uporabo e-banke in podobno. Njihova naloga je tudi ta, da nas ohranjajo prijavljene v naše najljubše spletne storitve. Lastnikom spletnih mest pa v največji možni meri omogočajo merjenje obiskanosti njihovega spletnega mesta. To pomaga pri prilagoditvah in pri izboljšavi vsebin.

Shranjevanje piškotkov je popolnoma pod vašim nadzorom. Lahko jih po svojih željah ter potrebah omejite ali celo izklopite. To lahko naredite tako, da spremenite nastavitve upravljanja s piškotki v vašem brskalniku.

V osnovi ločimo več vrst piškotkov. To so nujno potrebni piškotki, izkustveni piškotki, funkcionalni piškotki, oglasni ali ciljani piškotki. Na naši spletni strani uporabljamo le nujno potrebne piškotke, s katerimi na noben način ne posegamo v vašo zasebnost.

Prav vse vrste piškotkov se ponašajo s številnimi prednostmi. Nekatere od njih smo že omenili. Piškotki si lahko zapomnijo naše nastavitve, lastnikom spletnega mesta pomagajo spremljati, kako obiskovalci spleta uporabljajo njihove spletne strani. Poleg tega nam omogočajo, da je prikazana vsebina lahko popolnoma prilagojena našim interesom in potrebam.

Back to top button
Close
Close