6 razlogov za vadbo na veslaški napravi

Danes že skoraj ne najdemo fitnes centrov, ki ne bi bili opremljeni z veslaško napravo. Ta simulator veslanja se je razvijal skozi čas in si zaradi celostnega vpliva na telo pridobil pomembno mesto tako v vadbenih centrih kot domačih telovadnicah.

Veslanje spada med garaške športe, tako kot kolesarjenje, tek, tek na smučeh in plavanje. Če ste ljubitelj veslanja in vsako lepo vreme izkoristite za vožnjo po vodi, v vašem stanovanju zagotovo ne manjka veslaška naprava, ki je še kako dobrodošla v hladnejših dnevih ali takrat, ko želite na hitro skočiti in opraviti vadbo kar doma. In katere so največje prednosti vadbe s fitnes veslačem?

1. Veslanje krepi celotno telo

Napačna so mnenja tistih, ki menijo, da vadba na veslaški napravi deluje le na mišice rok. V resnici ima veslanje vpliv na celotno telo, saj pri aktivnosti uporablja kar 86 % mišic. Strokovnjaki za fitnes so ugotovili, da je zavesljaj sestavljen od 65 do 75 % dela nog in od 25 do 35 % dela zgornjega dela telesa.

Med uporabo naprave za veslanje lahko dejansko povečamo svojo mišično moč kot tudi mišično vzdržljivost. Ker se med vadbo ves čas izmenjujeta vlečenje in potiskanje proti odporu naprave, to povzroči spodbujanje fizioloških prilagoditev, ki omogočajo določenim mišičnim skupinam, da še naprej izvajajo trening brez večje utrujenosti.

2. Primerno za različne stopnje kondicijske priprave

Vadbo na veslaški napravi lahko poskusijo vsi ljudje različnih stopenj kondicije, saj naprava omogoča različne nastavitve in težavnostne stopnje. Ker se pri tej vadbi izvaja ciklično gibanje, je primerno tudi za slabovidne ali slepe. Pri vadbi so varni, saj ves čas izvajajo enakomerno gibanje, ne da bi ob tem imeli možnost padca ali morebitne ovire.

Fitnes veslač
Vadba na fitnes veslaču krepi tako noge kot zgornji del telesa.

Študija v letu 2015 na slabovidnih je pokazala, da je vadba na veslaški napravi v 6 tednih 5-krat tedensko vadečim bistveno zmanjšala telesno maso in odstotek celotne telesne maščobe. Prav tako je znižala odstotek holesterola, medtem ko sta se moč hrbta in upogib trupa znatno izboljšala.

3. Vadba ima manjši vpliv na sklepe

Ker ima veslanje na napravi manjši vpliv na sklepe kot tek in hoja, se pogosto to vadbo priporoča v obdobju rehabilitacije. Med pravilnim izvajanjem veslanja so noge v stiku s podlago in roke v stiku z ročaji, zato je na sklepih manj obremenitev, še posebno gležnjev, kolen, komolcev, kolkov in ramen.

Dolgotrajna vadba veslanja ne pokuri le odvečnih kalorij, ampak je lahko tudi odlična vaja za okrevanje, saj vadba omogoča nadzor nad gibanjem in tempom. Priporoča se tudi ljudem z zgodnjo fazo osteoartritisa. Študija v letu 2014 na 24 ljudeh je pokazala, da so vadeči v 8 tednih treniranja v 30 % izboljšali pritisk na sklepe in rotacijo v komolcih, ramah, kolenih in ledvenem delu.

4. Z veslanjem sta telo in um povezana

Veslanje na vodi ali na fitnes veslaču tesno povezuje telo in um. Zagotovo je pristen stik z naravo veliko boljši, saj nas prijetna okolica vode pomirja. Razlog tiči v gladkem, enakomernem gibanju, ki deluje kot avtopilot. Če si naravno vzdušje v vadbenem centru pričarate z glasbo, je lahko občutek podoben kot v naravi. Med vadbo sproščate tudi endorfine, hormone za dobro počutje, ki zagotovo zmanjšajo stres.

5. Srce in pljuča se z veslanjem krepita

Veslanje je idealna kardiovaskularna vadba, saj se med aktivnostjo poveča srčni utrip in volumen pljuč. Pri vadbi se vključijo skupine večjih mišic telesa, na ta način pa srce črpa več krvi za mišično tkivo in zagotavlja energijo in hranilne snovi za celice. Medtem se izločajo stranski proizvodi, kot sta ogljikov dioksid in mlečna kislina.

Med veslanjem se bitje srca in dihanje povečata, zato se mora telo prilagoditi spremembi. Ko se naslednjič opravi enaka raven dela, se vadečemu zdi že malo lažje. Na dolgi rok se telo prilagodi obremenitvam, izboljša se kondicijsko stanje srca in ožilja.

6. Veslaška naprava je dober nadomestek tekalne steze

Če si želite vadbeno napravo v svoji telovadnici ali majhnem stanovanju ter oklevate med tekaško stezo in veslačem, svetujemo veslanje, saj ima ta vadba celosten vpliv na telo. Na tekaški stezi boste krepili predvsem spodnji del telesa. Veslaška naprava se lahko razstavi in pospravi, poleg tega pa je tudi manj glasna kot tekaška steza.

Odločitev za veslaško napravo ni enostavna, ko pa pretehtamo pozitivne učinke popolne vadbe na celo telo, ne odlašamo več. Začetni žulji bodo malenkost proti vse boljši vzdržljivosti, splošni kondiciji in moči.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close