11 razlogov za nakup trenažerja za kolo

Nihče se ne vozi raje s kolesarskim trenažerjem kot s kolesom v naravi, kajne? Ko se pojavi predlog vožnje v zaprtih prostorih, se večina ljudi zgrozi in izjavi, da ne zmore več kot nekaj minut vožnje na trenažerju.

Trenažer se resda ne more enačiti z doživetjem, ki ste ga deležni s kolesarjenjem v naravi, a njegova redna uporaba za vas prinaša še kako velike in številne prednosti. Odkrivamo vam 11 razlogov, zakaj je vredno vztrajati tudi pri vožnji v zaprtem prostoru in zakaj je dobro, da trenažer za kolo postane redni del vaše vadbene rutine.

1. Izogib poškodbam

Nepredvidljivi padci ob kančku nepozornosti ali spletu nesrečnih okoliščin so pogost del kolesarjenja. Prva skrb vsakega športnika ob poškodbi je takojšnje vprašanje, kako hitro bo lahko nadaljeval s treningom. Nihče si ne želi trdo delati za svojo telesno pripravljenost, da bi jo nato izgubil s sedenjem na kavču in zdravljenjem.

Trenažer je tako neprecenljiv pri premagovanju časa med poškodbo in trenutkom, ko se lahko varno vrnete na teren. Obnavljate lahko svojo telesno pripravljenost, medtem ko si povrnete kondicijo. Varnost na trenažerju je občutno višja kot na kolesu na cesti ali v naravi, saj je trenažer trdno pritrjen na tla, za varno okolico pa poskrbite sami. Tako na trenažerju niste izpostavljeni nevarnosti in lahko z mislimi odplavate popolnoma drugam, kar na kolesu zunaj ni mogoče.

2. Časovna neomejenost

Vsak posameznik ima svoj urnik dneva, ko gre v službo, šolo ali na druge dejavnosti in obveznosti, zato si je vsako vadbo včasih težko prilagoditi, sploh v današnjem hitrem tempu.

S sobnim kolesarskim trenažerjem ta problem odpade – nikoli vam ni treba skrbeti, da bi vožnja slučajno trajala dlje, kot je bilo predvideno. Če imate torej za vožnjo na voljo le eno uro, lahko to uro izkoristite kar se da učinkovito: ogrevanje, vadba, ohlajanje. Ne zapravljate časa z vožnjo po obali ali z vožnjo po dobri cesti.

3. Vadba je zelo specifična

Trenažer vam nudi zelo specifične, ciljno usmerjene intervalne treninge, ki pogosto ne ustrezajo terenu, ki je na voljo zunaj. Prav tako je težko prebiti ciljno raven moči, ko ste zunaj osredotočeni na cesto in avtomobile.

Kolesarski trenažer
Trenažer za kolo ponuja odlično možnost za učinkovito vadbo.

Ko se vozite v zaprtih prostorih, opravljate vadbo točno tako, kot je predvidena, in imate od nje največ koristi. Če želite biti pri treningu zelo specifični, je torej notranjost najboljše okolje.

4. Nepoznane poti niso več ovira

Medtem ko vas Strava lahko pošlje na odlično pot, vas lahko po naključju pripelje tudi do vožnje po robu podeželske avtoceste, kjer mimo vozijo težki priklopniki, ali pa se znajdete sredi nepoznane ceste in na razdalji več kilometrov ne vidite niti enega odseka, ki nakazuje na vaš cilj.

Čeprav je raziskovanje včasih zabavno, so tudi trenutki, ko se morate preprosto spotiti in se brez skrbi zapeljati.

5. Vožnja za regeneracijo

Vse svoje regeneracijske vožnje opravite raje na trenažerju, saj je bistvo vožnje v tem, da se noge vrtijo brez napora. Na prostem je sicer mogoče voziti lahkotno, vendar je na kolesih veliko pospeševanj po postankih, časa, porabljenega za vožnjo po klancu, in majhnih vzponov, ki silijo k višjim močem.

6. Multitasking

Dolga telekonferenca? Spletna seja, ki je predvidena za delo? Poln poštni predal, potreben čiščenja? Če lahko med vrtenjem pedal na kolesu sedite pokončno (kar še dodatno krepi jedro telesa), lahko vse to in še več počnete tudi s telefona. Za uporabo na kolesu lahko pripravite celo svoj prenosni računalnik, le pozorni bodite na pravilno držo!

7. Ogrevanje in ohlajanje pred ali po tekmovanju

Ni boljšega načina za nadzorovano ogrevanje pred tekmovanjem kot skok na kolesarski trenažer. Svoje napore lahko uravnavate točno po potrebi, poleg tega pa se ne vozite daleč od kraja dogodka in ne tvegate, da bi vas pred dirko ustavila poškodba ali zamuda.

8. Varstvo otrok ni več problem

Trenažer vam omogoča, da se vozite, medtem ko ostajate doma in skrbite, da vaš otrok pomotoma ne zažge hiše ali proda svojega sorojenca na internetu. Na trenažerju imate stalen pregled nad otroki in svoj trening opravite brez skrbi.

9. Izkusite nove poti

S pomočjo programov za trening, ki so zdaj na voljo, lahko preizkusite dirkališče ali prevozite znani vzpon, in to kar doma na osnovnem ali pametnem trenažerju.

Kot kolesar si gotovo želite predhodno voziti po progah, da vidite, kako se na njih počutite, in se naučite, kako se jih lotiti na dan tekmovanja. Možnost nalaganja in vožnje po določenih progah, ne da bi morali potovati tja in jih preizkusiti osebno, je odlična funkcija.

10. Varnost

Strah pred zunanjo vožnjo je razumljiv, saj smo na kolesu bolj izpostavljeni kot v avtomobilu. Vsi poznamo koga, ki ga je povozil avto ali je padel na spustu, trenažer pa vam omogoča, da se izognete tem tveganjem, hkrati pa še vedno izkoristite prednosti kolesarjenja.

Tudi najbolj vztrajni kolesarji imajo kdaj željo ostati v zaprtih prostorih, pa naj bo to v slabem vremenu, prometni konici ali ponoči. Trenažer ponuja možnost, da se bolje zavarujete in obenem še vedno opravite vožnjo.

11. Učenje samokontrole in vztrajnosti

Vožnja zunaj ponuja spodbudo v obliki pokrajine, občutka vetra v laseh in olajšanja zaradi spusta ali premora med pedaliranjem. Nič od tega res ni na voljo v notranjosti, gre za neprekinjeno vrtenje pedal in zaradi tega se vsaka minuta zdi kot najdaljših pet minut.

Dobra stvar monotonosti pa je v tem, da se vam ure na tekmi ali v naravi ne bodo vlekle, užitek v naravi pa bo še nepopisno lepši in premagovanje kilometrov bo lažje.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close