Kako izbrati popolno treking kolo?

Lepo vreme na ceste in druge poti privablja številne kolesarje, ki imajo različne želje, povezane s kolesarjenjem. Nekateri med njimi se s kolesom zapeljejo le do najbližje trgovine, spet drugi se s kolesom odpravijo na daljše izlete, tretji pa kolo s seboj odpeljejo tudi na nekoliko nenavadne in zahtevnejše terene.

Glede na različne želje terena vožnje s kolesom ločimo različne vrst koles. Med najbolj znane sodijo mestna, cestna, gorska in treking kolesa. Slednjim bomo v nadaljevanju namenili prav posebno pozornost, saj vam bomo poskušali predstaviti, kako izbrati popolno treking kolo. Če je tudi vaša želja po novem kolesu usmerjena v to vrsto kolesa, ker si želite kolesariti tako po makadamskih poteh kot po ravnem asfaltu, vam bodo nasveti prišli še kako prav.

Osnovne informacije o treking kolesu

Treking kolo je namenjeno vožnji po makadamskih in gozdnih poteh, pa tudi po cesti. Z njim si brez težav lahko privoščite daljše izlete po ravninskem terenu, saj vam ponuja nadvse udobno vožnjo. Drža na treking kolesu je nekoliko bolj pokončna, kar izničuje napetost v hrbtu.

Treking kolo je hibrid med cestnim in gorskim kolesom. Prepoznate ga lahko po značilnih srednje debelih gumah. Večina od njih je opremljena z diskastimi zavorami, ki odlično delujejo tudi v težavnejših vremenskih razmerah. Imajo prestave za premagovanje vzpetin ter omogočanje dovolj hitre vožnje po ravnini. Pogosto so opremljeni še z dodatno opremo, na primer s torbo, bidonom za vodo in dodatnimi lučmi, lahko tudi s prtljažnikom.

Nasveti za pravo izbiro treking kolesa

1. Obiščite specializirano trgovino

Nakupovanje kolesa naj bo skrbno načrtovano. Prvi korak je izbira prave trgovine, kjer boste lahko izbirali med kakovostnimi treking kolesi številnih proizvajalcev. Če v tem hipu nimate prave ideje, vam svetujemo, da obiščete specializirano trgovino s kolesi Extreme Vital.

  • Moško treking kolo Scott SUB Cross 10
    Moško treking kolo Scott SUB Cross 10

V zgornji galeriji slik si lahko ogledate nekaj treking koles, ki so vam po dostopnih cenah na voljo v omenjeni kolesarski trgovini. Če določeno kolo želite pred nakupom preizkusite, obiščite eno od njihovih štirih fizičnih trgovin (Ljubljana, Maribor, Škofja Loka, Radovljica). Sicer pa si pestro ponudbo moških in ženskih treking koles lahko ogledate tudi v njihovi spletni trgovini:

2. Izberite kakovostnega proizvajalca

Ob vstopu v trgovino si najprej zagotovite pomoč prodajalca, ki vas bo popeljal do treking koles in primerno svetoval. Med številnimi proizvajalci si boste lahko izbrali takega, ki se bo ujemal z vašimi željami in zmožnostmi. Za najbolj priznane proizvajalce na področju koles za treking podvige veljajo Scott, Giant in Specialized.

3. Odločite se za pravi model

Vsak proizvajalec na prodajna mesta postavi različne modele koles. Nič kaj drugače ni pri treking kolesih. Pri tem delu vam ponovno lahko pomaga prodajalec, ki vam bo na podlagi izkušenj znal podati koristne nasvete, da se boste enostavneje odločili za pravi model.

4. Izberite ustrezno velikost kolesa

Velikost kolesa je eden od ključnih dejavnikov pri nakupovanju koles. Ta se določi glede na vašo višino. Proizvajalci imajo že vnaprej pripravljene tabele, s katerimi si pomagate pri izbiri velikosti okvirja kolesa.

5. Izberite število prestav in kakovostni razred opreme

Treking kolo vsebuje prestave in skupaj s prodajalcem lahko določite njihovo število. Obenem si zagotovite še drugo primerno opremo, ki jo boste med vožnjo z novim kolesom potrebovali.

6. Kolo pred nakupom preizkusite

Ko boste stali pred treking kolesom, za katerega boste menili, da vam je pisan na kožo, ga ne pozabite preizkusiti. Usedite se nanj in naredite nekaj metrov. Četudi se na kolesa ne spoznate kaj dosti in se pred tem še niste kaj dosti vozili z njimi, vam bo kaj hitro jasno, ali je to pravo kolo, ki ga iščete za svoje kolesarske podvige.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close