Vodna kreša – tudi kot zdravilna rastlina

Čeprav so vodno krešo še pred stoletjem veliko uporabljali, je danes ta rastlina skoraj utonila v pozabo, kljub temu da jo odlikuje izjemna zdravilna moč. Svetovna zdravstvena organizacija jo je zaradi izredne učinkovitosti uvrstila celo povsem na vrh zdravilnih rastlin.

Vodno krešo uvrščamo v družino križnic in so jo že starodavna ljudstva uporabljala za pripravo jedi ter zdravljenje. Rastlina je razširjena po celem svetu in zraste do 40 cm visoko. Njeni listi so temnozeleni, dolgi okoli 15 cm. Pogosto jih uporabljamo kot zelenjavo v solati.

Zdravilne sestavine vodne kreše

Vodna kreša ima izjemne zdravilne učinke zaradi svojih posebnih lastnosti. Ali ste vedeli, da ima več železa kot špinača, več vitamina C kot limona in pomaranča skupaj ter več kalcija, kot ga dobimo z mlekom? To pa še ni vse, saj ima vodna kreša tudi tako visoko energijsko vrednost, da lahko brez težav zamenja meso.

Vsebuje ogromno antioksidantov, ki vključujejo vitamine C, A, E in več vitaminov skupine B, prav tako pa je dober vir luteina in beta-karotena. Ne smemo pa pozabiti še na veliko vsebnost vlaknin in drugih koristnih vitaminov in mineralov, zaradi katerih ji pravimo tudi naravna multivitaminska bomba.

Zdravilni učinki vodne kreše

Redna uporaba vodne kreše ima številne zdravilne učinke:

  • Pozitivno vpliva na zdravje kože in je ključnega pomena pri preprečevanju prehitrega staranja kože. Z raznimi obkladki ali oblogami pomaga pri zdravljenju ekcemov, aken in splošno problematične kože.
  • Preprečuje nastanek nekaterih oblik raka, saj vsebuje nekaj ključnih antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe celic, nastalih zaradi kajenja. Na ta način lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih ali žrelu.
  • Pripomore k zdravju jeter, ki so del filtrirnega sistema v telesu, ki čisti kri. Vodna kreša pomaga z reguliranjem njihovih encimov ohranjati zdravje in nemoteno delovanje.
  • Z visoko vsebnostjo vlaknin zdravi in preprečuje zaprtje in druge črevesne težave, zdrav prebavni trakt pa je nujen za ohranjanje zdrave telesne teže.
  • Pozitivno deluje na stanje ščitnice in na delovanje endokrinega sistema kot celote, glavni razlog za to pa je visoka vsebnost joda.

Uporaba vodne kreše v zdravilne namene

Vodno krešo lahko uporabite v zdravilne namene na različne načine:

  1. Sok iz vodne kreše je priporočljivo kombinirati z vodo v razmerju 1:5, kar pomeni, če naredite 1 dcl krešinega napitka, ga je potrebno razredčiti s pol litra vode. Čisti sok iz kreše lahko povzroči vnetje želodca in grla, zato je potrebno biti pri njegovem uživanju previden.
  2. Krešini obkladki so prav tako pogost način uporabe vodne kreše v zdravilne namene. Dovolj je že, da rastlino na fino sesekljamo in jo za 2 do 4 ure položimo na obolelo mesto. Na ta način naj bi bilo mogoče z vodno krešo ustaviti celo širjenje raka na dojkah, čeprav sodobna medicina tega postopka ne priznava. Zagotovo pa so očitni rezultati krešinih obkladkov v primeru vseh nečistoč na koži.

  1. Mazilo iz vodne kreše pripravite iz zdrobljenih posušenih stebel in listov rastline skupaj s katero koli maščobo v razmerju 1:3.
  2. Uživanje kreše v prehrani ima posebne učinke prehranskega dopolnila. Najpogosteje se vodno krešo zaužije v solati, lahko pa jo zaužijete tudi v obliki juhe ali pa jo uporabite kot nadomestek peteršilja in drobnjaka.

Kje lahko gojimo vodno krešo?

Vodna kreša ima več različnih imen in sort, pri čemer ima vsaka od njih svoje značilnosti. Ne glede na to, za katero vrsto gre, pa je bistveno, da jo zaužijte svežo.

Vodno krešo lahko naberete v naravi, mogoče pa jo je tudi kupiti kot mikrozelenjavo ali kot gojeno krešo. Tudi če doma nimate vrta, naj vas razveselimo, da jo lahko gojite kar v lončku na okenski polici.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close