Kako koristna je lahko kolebnica?

Pri oblikovanju celega telesa ljudje iščemo vse možne vadbe, ki bi pripomogle k izboljšanju kardiovaskularne kondicije. Da bi se potili več ur, zapravljamo cela bogastva za nakup športnih naprav in pripomočkov. Pa si poglejmo, kako koristna je lahko kolebnica, ki jo morda že hranimo nekje v omari.

Ste vedeli, da je imela kolebnica nekaj časa neopravičeno slab glas, češ da je to izdelek oziroma igrača za otroke? Ta sloves se sedaj spreminja, saj se kolebnica redno uporablja pri urah športne vzgoje in predstavlja tudi rekvizit športno-ritmične gimnastike. Kolebnico uporabljajo profesionalni športniki pri svojem trenažnem procesu. Vse bolj jo vključujejo v svoj kondicijski program, saj so številne študije dokazale, kako koristna je lahko.

Zakaj je kolebnica koristen rekvizit?

Obstajajo številne študije, ki so dokazale, da je preskakovanje kolebnice učinkovitejše kot tek. V smislu kardiovaskularnih izboljšav in porabe kalorij se 10-minutno preskakovanje lahko izenači s 30-minutnim tekom. Pri preskakovanju kolebnice izgori preko 200 kalorij, odvisno od tega, kako hitro vrtite in koliko ste težki.

Kolebnica je zelo poceni rekvizit, zato si jo lahko privošči praktično vsakdo. Z njo lahko vadimo kjerkoli in kadarkoli. Sprva se pri preskakovanju morda malo zatika, a ko osvojite tehniko, ta postane precej enostavna, ne glede na vašo postavo. Kolebnica je lahko izjemno zabavna, če se preskakovanja lotite v paru ali skupini.

Vplivi vadbe s kolebnico

Kolebnica je vsestranski pripomoček, ki krepi srce, mišice in vezi, spodbuja hujšanje ter izboljšuje okretnost, koordinacijo, odzivnost, ritem in eksplozivnost telesa. Pri preskakovanju se manj obremenjujejo kolena in boki kot denimo pri teku. Pri preskokih pristanemo na tleh s konicami prstov, ob tem pa meča in golenica absorbirajo udarec nog ob tla. Tako uporabljate naravne blažilce udarcev v nasprotju s hojo in tekom, kjer se pristaja na peto.

Vaje s kolebnico
Z rednim izvajanjem vaj s kolebnico boste okrepili mnoge mišične skupine.

Dejstvo je, da s preskakovanjem kolebnice najbolj obremenimo zadnjične mišice, sprednje in zadnje stegenske ter mečne mišice. A ker je pri kolebnici potrebno uporabljati tudi mišice zgornjega dela telesa, je vadba z njo univerzalna. Z vadbo se izboljšuje splošno kondicijo, dinamično ravnotežje in reflekse.

Popestrite vadbo z različnimi vajami preskakovanja

Preskakovanje s kolebnico nikakor ne bo dolgočasno, če boste vadbo popestrili z različnimi osnovnimi vajami:

  • nizki sonožni poskoki s sproščenimi skoki,
  • izmenično skakanje z ene noge na drugo, tudi dvakrat po levi in dvakrat po desni,
  • poskoki z izmeničnim menjavanjem nog naprej-nazaj,
  • poskoki levo in desno s poudarkom na zunanji nogi,
  • izmenični poskoki s križanjem kolebnice,
  • tek s kolebnico na mestu,
  • poskoki naprej in nazaj z odrivi,
  • sonožni poskoki naprej in nazaj preko črte,
  • poskoki levo in desno preko črte,
  • sonožni poskoki v obliki križa.

VIDEO: Prikaz 50 vaj s kolebnico

Na kaj morate biti pri vadbi s kolebnico pozorni?

Ko se odločite, da bo kolebnica redno v vašem vadbenem procesu, se najprej prepričajte, da imate kolebnico prave dolžine. Najustreznejša je tista, ki vam sega do podpazduhe, ko stopite na sredino kolebnice. Najcenejšo kolebnico zagotovo dobite v vrvarni, kjer kupite le vrv ustrezne debeline in na koncu napravite držalo. Vadite vedno v športnih copatih in se izogibajte podlagam, kot so beton, asfalt, trava in preproga.

Vadba s kolebnico je prijetnejša ob pomoči glasbe, ki ima ritem nekje med 120 in 135 udarcev na minuto. Pred vadbo se vedno ogrejte z lahko vadbo in napravite nekaj dinamičnih vaj. Ko preskakujete kolebnico, ne skačite previsoko, razen če boste izvajali trike. Kolebnico obračajte le z zapestjem in ne s celimi rokami, če to ni namen vaje. Naj vadba s kolebnico popestri vašo aktivnost, s katero boste okrepili mišice, srce in duha.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close