Poznate vse prednosti vadbe z gimnastično žogo?

Gimnastične žoge so priljubljen in vsestranski kos fitnes opreme, ki se uporablja v telovadnicah, doma, fizioterapevtskih obravnavah in celo na delovnih mestih. Znane so tudi kot žoge za vadbo, fitnes žoge, pilates žoge in žoge za stabilizacijo.

Glavni namen gimnastičnih žog je izboljšati ravnotežje, mišični tonus in moč jedra. So različnih velikosti, napolnjene z zrakom, lahke, trpežne in poceni. Toda, ali so res tudi učinkovite?

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj prednosti vadbe z gimnastično žogo:

  • Vadba z gimnastično žogo izboljša gibljivost. Gimnastično žogo lahko uporabite za stabilnost, da se temeljito ogrejete in pred vadbo raztegnete mišice. Izboljšanje gibljivosti pa lahko bistveno zmanjša tveganje za poškodbe in ohranja mišice ter sklepe funkcionalne.
  • Z gimnastično žogo povečate obseg gibanja. Gimnastična žoga se lahko uporablja tudi za povečan obseg gibanja pri določenih vajah, kot so na primer upogibi trupa in trebušnjaki.
Trebušnjaki na gimnastični žogi
Trebušnjaki na gimnastični žogi – za povečan obseg gibanja.
  • Vadba z gimnastično žogo okrepi mišice jedra. Če pravilno izvajate vadbo z gimnastično žogo, potem lahko z njo okrepite mišice jedra, kot so na primer trebušne mišice in mišice spodnjega dela hrbta. Te mišice uporabljamo pri vsakodnevnih aktivnostih, močno jedro pa pomaga zaščititi hrbet, stabilizirati celotno telo vključno s hrbtenico, medenico, boki in rameni.
  • Z vadbo z gimnastično žogo izboljšate ravnotežje. Že čisto preprosto sedenje na gimnastični žogi aktivira stabilizatorje v vašem jedru. Vadba z gimnastično žogo prisili telo, da med izvajanjem različnih vaj neprestano ohranja ravnotežni položaj. Vadba tako poskrbi za ohranjanje zdrave telesen drže, zato je to vsekakor koristna za vsakogar.

Nekaj vaj, ki jih lahko izvajate z gimnastično žogo

Seveda pa je vadba z gimnastično žogo koristna le, če z njo trenirate različne mišične skupine in vadbo izvajate pravilno. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj načinov, kako lahko natrenirate različne mišične skupine:

  • Upogib kolena: Lezite na hrbet z dvignjenimi nogami na gimnastični žogi. Noge so zravnane, ramena in roke na tleh, hrbet in boki pa so dvignjeni od tal. Sedaj pa s petami pritegnite žogo proti telesu, dokler niso kolena pod kotom 90°. Vrnite se v začetni položaj in ponovite.
  • Plank: Iztegnjene roke trdno položite na gimnastično žogo. Sedaj z vzravnanim hrbtom in nogami aktivirajte mišice jedra in ramen, tako da se uravnotežite. Vajo lahko otežite z izmeničnim pritegovanjem kolen.
Plank na žogi za vadbo
Plank na žogi za vadbo – za utrjene mišice jedra.
  • Most z ravnimi nogami: Lezite na hrbet z iztegnjenimi nogami na gimnastični žogi. Roke potisnite ob telesu v tla in stisnite zadnjične mišice tako, da dvignete boke navzgor od tal. Telo naj tvori ravno črto od gležnjev do ramen.
  • Sklece: Pojdite v položaj za sklece tako, da imate iztegnjene roke v opori na tleh, prsti nog pa so na gimnastični žogi. Sedaj pa izvajajte sklece, pri čemer močno aktivirajte mišice jedra, zato da ohranjate ravnotežni položaj.

Gimnastična žoga kot alternativa pisarniškemu stolu

Poleg vadbe se gimnastične žoge pogosto uporabljajo kot zdrava alternativa sedenju na stolu. Zagovorniki tovrstnega sedenja so mnenja, da se zaradi nenehnega angažiranja trebušnih mišic sčasoma izboljšajo moč jedra, telesna drža, ravnotežje in stabilnost. Nekateri celo pravijo, da sedenje na gimnastični žogi poveča porabo kalorij.

Vendar pa nasprotniki uporabe gimnastične žoge namesto pisarniškega stola trdijo, da bi moral pisarniški stol v osnovi razbremeniti spodnji del hrbta in podpirati roke. V nasprotju s tem pa lahko dolgotrajno sedenje na gimnastični žogi poslabša bolečine v hrbtu in poveča utrujenost. Če želite gimnastično žogo uporabljati namesti pisarniškega stola, se o tem vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom, da ugotovite, ali vam bo koristila ali ne.

Gimnastična žoga ni le izjemno vsestranski športni rekvizit, ampak je tudi vedno bolj priljubljena. Ugotovili smo, da ima ogromno koristi na naše telo, zato se jo vsekakor splača vključiti v katerokoli vadbeno rutino.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close