Pilates – odlična vadba tudi za nosečnice

Pilates velja za relativno nezahtevno, a hkrati zelo učinkovito vadbo, s katero se lahko odlično utrdi, oblikuje, razgiba ter sprosti telo. V dokaj kratkem času lahko pomaga do boljše telesne drže, obenem se okrepi zavedanje o lastnem telesu. Vadba sestoji iz vadbe na tleh in na posebnih orodjih, prav tako se v vadbo vključuje različne pripomočke, npr. žoge.

Pilates je izjemno priporočljiva aktivnost tudi za nosečnice. Vanjo se namreč lahko vpleta priprava na porod, t. j. krepitev mišic medeničnega dna. Vadba je primerna za prav vsako nosečnico od prvega dne do poroda, saj se ji strokovnjaki lahko popolnoma prilagodijo. Zanje so zasnovani posebni pripomočki, ki učinkovito preprečujejo kakršne koli pritiske na trebušne predele, hkrati pa podpirajo obremenjene dele hrbtenice.

Pilates kot vadba za nosečnice

Program vadbe pilatesa za nosečnice je praviloma zasnovan tako, da so učinki treningov opazni pri vseh nosečnicah, ki vadijo po njem. Kmalu po pričetku izvajanja vadbe nosečnica lahko začuti, da si je s pomočjo vaj okrepila trup in da so bolečine v predelu križa le še preteklost.

Vaje za pilates za nosečnice
Vaje za pilates nosečnicam pomagajo pri odpravi bolečin v hrbtenici.

Program za nosečnice prav tako velik pomen daje vajam za hrbtne mišice. Te so zaradi teže nosečniškega trebuha še posebej pomembne. Na ta način se nosečnica izogne težavam s hrbtenico; v pozni nosečnosti in tudi v poporodnem obdobju.

S pomočjo pilatesa se nosečnici izboljša še fizična kondicija, ki lahko z naraščajočo nosečnostjo hitro upada. To se dogaja zlasti zaradi povečanega volumna krvi noseče ženske.

Za krepitev mišičnega dna

Ena od najpomembnejših vaj za nosečnice pri pilatesu je zagotovo vaja za krepitev mišičnega dna. Mišice medeničnega dna so za žensko izjemno pomembne, saj dajejo oporo rodilom in organom v trebušni votlini.

Če so mišice medeničnega dna v dovolj dobri formi, se lahko denimo prepreči uhajanje urina in blata, še zlasti v obdobju nosečnosti. Obenem je krepitev mišičnega dna pomembna tudi zato, ker nosečnica dobi boljši občutek, kaj mora stiskati v času samega poroda. Prav tako se dobro natrenirane mišice medeničnega dna po porodu hitreje in lažje vrnejo v staro obliko.

Vaj za krepitev tovrstnih mišic pri pilatesu je več. Med najpreprostejše sodi vaja, ko mora nosečnica z izdihom stisniti mišice medeničnega dna ter jih nato z vdihom spustiti. V eni seriji mora narediti 10 stiskov, serij pa mora biti vsaj 5.

Vadba pilatesa je vsekakor lahko prilagojena vsaki nosečnici posebej. Znotraj vsake vadbe tudi sicer obstaja vedno več različic. Nosečnica si zato lahko povsem sama izbere, katera težavnostna stopnja vadbe pilatesa je najustreznejša zanjo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close