Smučarske vezi: pogosta vprašanja in odgovori

Pomemben del opreme za spuščanje po zasneženih strminah predstavljajo tudi smučarske vezi. Te so sestavljene iz glave in pete, povezuje ju nastavljivo ogrodje. Vključujejo varnostne zavore, nastavitev vezi pa je odvisna zlasti od teže uporabnika oziroma smučarja. Jakost vzmeti v glavi ter peti se lahko razbere iz standardizirane številčnice.

Čeprav se o primerni izbiri vezi za smuči med zagretimi smučarji kar pogosto govori, bodočega kupca zagotovo zanima še kaj. Pripravili smo nekaj najkoristnejših vprašanj in odgovorov.

1. Katere vrste smučarskih vezi so na voljo?

Na voljo so različne vrste smuči, posledično se morata temu prilagoditi tudi zasnova ter funkcionalnost vezi. Glede na zvrst smučanja ločimo smučarske vezi za alpsko smučanje, vezi za turno smučanje ter tekmovalne smučarske vezi.

  • Vezi za alpsko smučanje imajo standardno fiksno peto ter prste. Zasnovane so z mislijo na večjo zmogljivost in varnost.
  • Vezi za turno smučanje so narejene tako, da najprej zagotavljajo brezskrbno hojo navkreber, nato pa sproščen spust nazaj v dolino. Sprednji del stopala je zato pritrjen na smuči. Zadnji del vezi na peti se medtem lahko sprosti.
  • Vezi za tekmovalno smučanje ohranjajo ozko platformo, ker so smuči ožje tam, kjer se vezi nanje pripenjajo. Več kovinskih komponent jim omogoča dodatno vzdržljivost, višji razpon vrednosti DIN pa zagotavlja, da se lahko prilagodi večji hitrosti.

2. Kaj označujejo integrirane vezi?

Nekatere vrste smuči so na voljo s pritrjenimi vezmi. Takšne vezi torej imenujemo integrirane, ker so že vgrajene v same smuči in so njihov del. Če niste dovolj dober oziroma izkušen smučar, je takšna vrsta vezi za vas precej dobrodošla.

Freeski smučarske vezi Marker Squire 10 100mm (2023)
Freeski smučarske vezi Marker Squire 10 – 100 mm (Extremevital.com)

Integrirane vezi smučarjem v celoti omogočijo izkoristiti potencial oblikovane smuči. Na to vas bodo pri izbiri vezi zagotovo opomnili tudi izkušeni in strokovno podkovani prodajalci.

3. Kaj pomeni DIN?

Vrednost DIN je pri smučarskih vezeh praviloma označena na sprednjem delu. Označuje razpon teže ter zmogljivosti vezi. Ustrezen DIN se nastavlja glede na starost, težo, višino in zmogljivost smučarjev, prav tako glede na velikost smučarskih čevljev. Če je vrednost višja, pomeni bolj čvrste vezi, kar pomeni, da se v primeru padca kasneje odpnejo.

Višje nastavitve DIN so primerne za težje, višje ter bolj agresivne smučarje. Izbira vrednosti DIN vpliva tudi na navor same vezi. Ustrezna nastavitev je torej izjemno pomembna, pomagate pa si lahko z DIN kalkulatorjem.

4. Zakaj imajo vezi za alpsko smučanje zavore?

Napačno je misliti, da vam smučarske zavore pomagajo pri ustavljanju med smučanjem. Takšne zavore se namreč uporabljajo, da smučka med padcem ne odsmuča stran od vas. Ko se torej sprostite iz vezi, se ročica zavore smuči obrne navzdol ter zakoplje v snežno površino. Tako smučka ostane na mestu.

5. Se lahko na smuči za odrasle namesti otroške vezi?

Zapomnite si, da se otroške vezi smejo nameščati le na otroške smuči. Dejstvo je, da imajo vezi za otroke manjše območje DIN, sprejmejo torej samo otroške smučarske čevlje, tudi zavora je ožja v primerjavi s smučmi za odrasle.

Turne smučarske vezi Marker Tour F12 EPF 110mm (2022)
Turne smučarske vezi Marker Tour F12 EPF – 110 mm (Extremevital.com)

Nedavno nazaj so bile ustvarjene tudi sistemske smuči za otroke z integriranimi vezmi, in to z enako tehnologijo kot sistemske smuči za odrasle. Tudi v tem primeru so integrirane otroške vezi namenjene samo otrokom.

6. Kako vem, ali so vezi združljive z mojimi smučmi?

Ko izbirate vezi, morate upoštevati vrsto smučanja. Turne smučarske vezi v kombinaciji s turnimi smučarskimi čevlji ter kožami za turno smučanje so denimo popoln komplet za najučinkovitejše in najudobnejše gibanje po zasneženem terenu.

Večina turnih smučarskih čevljev je kompatibilna s tehničnimi turnimi vezmi. Na vse se lahko pritrdijo tudi dereze.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close