10 razlogov za redno uživanje jajc

Jajca so že od nekdaj del naše prehrane, vendar šele v zadnjih letih spoznavamo resničen pomen njihove hranilne vrednosti in pozitivne učinke na naše zdravje. Vsekakor lahko zapišemo, da so pomemben del zdrave prehrane.

Danes je znano, da so jajca dragocen vir kakovostnih beljakovin, od katerih jih je 60 % v jajčnem beljaku, preostanek pa v rumenjaku. Skupaj s kar trinajstimi bistvenimi vitamini in minerali, omega-3 maščobnimi kislinami in številnimi antioksidanti so jajca dragocen prispevek k našim dnevnim prehranskim potrebam.

Poglejmo si nekaj razlogov, zakaj je redno uživanje jajc koristno za zdravje.

1. Jajca so bogata s hranili

Jajca so polna pomembnih vitaminov in mineralov. Povprečna porcija dveh jajc vsebuje:

  • 82 % dnevnih potreb po vitaminu D;
  • 50 % dnevnih potreb po folatu;
  • 25 % dnevnih potreb po vitaminu B12 (riboflavin);
  • 40 % dnevnih potreb po selenu.

Poleg zgoraj omenjenega jajca vsebujejo tudi nekatera ključna hranila za zdravo in uravnoteženo prehrano, kot so na primer vitamini A, E, B5 in B12, železo, jod in fostor.

2. Jajca vsebujejo visokokakovostne beljakovine

Eno samo jajce vsebuje kar 6,3 grama beljakovin. Velika prednost teh beljakovin pa je v tem, da vsebujejo vseh 9 esencialnih aminokislin, ki so podpora rasti, regeneraciji in krepitvi mišic. Čeprav poznamo živila, ki vsebujejo več beljakovin kot jajca, pa je njihova visoka kakovost in biološka uporabnost resnično edinstvena.

3. Jajca izboljšujejo raven dobrega holesterola

Jajca pomagajo zviševati vrednosti dobrega holesterola (HDL), kar je eden od bistvenih razlogov, zakaj ne vplivajo na povečano tveganje za srčno žilne bolezni. Zdravje srca lahko resno ogrozi slab holesterol (LDL), katerega glavni vir so obroki z visoko vsebnostjo nasičenih maščobnih in trans maščobnih kislin, kot so ocvrta hrana in pekovski izdelki.

4. Jajca so odličen vir vitamina D

Jajčni rumenjaki so eno redkih živil, ki naravno vsebujejo vitamin D. In ker večina ljudi trpi za blagim ali zmernim pomanjkanjem vitamina D, so razlogi za redno uživanje jajc toliko bolj očitni.

Jajca - hranilne snovi

Porcija dveh jajc zagotavlja kar 82 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina D. Imenujemo ga tudi »sončni vitamin« in ima pomembno vlogo pri absorpciji kalcija in fosforja, zaradi česar je bistvenega pomena za zdravje kosti in zob. Prav tako pa vitamin D sodeluje tudi pri delovanje mišic in vzdrževanju imunskega sistema.

5. Jajca pomagajo uravnavati telesno težo

Jajca vsebujejo malo kalorij in veliko kakovostnih beljakovin, zato so idealno živilo pri uravnavanju telesne teže. Študije so pokazale, da uživanje jajc pripomore k občutku sitosti, kar pomeni, da boste manj pogosto posegali po vmesnih prigrizkih. Uživanje jajc je tako nepogrešljiv del prehranjevalnih diet, prav tako pa zmanjšuje razlike v ravneh glukoze.

6. Jajca so med najboljšimi prehranskimi viri holina

Holin je pomemben za normalno delovanje celic, razvoj možganov in hrbtenjače med nosečnostjo, kognitivni razvoj pri dojenčkih ter preprečevanje kognitivnega upada pri starejših. Gre za hranilo, ki nastaja v jetrih. Ker pa ga pri večini ljudeh jetra ne proizvedejo dovolj, ga je potrebno zaužiti s hrano.

Jajca v primerjavi z drugimi živili zagotavljajo več kot dvojno količino holina na 100-gramsko porcijo, zato so najbolj učinkovito in preprosto sredstvo za doseganje primernih količin dnevnega vnosa holina.

7. Jajca so dober vir omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobne kisline so posebna vrsta polinenasičenih maščobnih kislin. Torej gre za esencialne maščobne kisline, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju celičnih membran, od zdravja srca do zaščite oči.

Jajce na oko
Jajca vsebujejo omena-3 maščobne kisline, ki vplivajo tudi na zdravje srca.

Ker pa lahko naše telo proizvede le omejene količine omega-3 maščobne kisline, je pomembno, da jih zaužijemo s hrano. Jajca so s tega vidika izjemen vir omega-3 maščobnih kislin, saj z eno porcijo zaužijemo 71 – 127 % dnevnega vnosa za odrasle.

8. Jajca vsebujejo antioksidante, ki pozitivno vplivajo na oči

Jajca vsebujejo vitamina A in E ter selen, ki vsi delujejo kot pomembni antioksidanti pri zdravju oči, delovanju mrežnice in preprečujejo degeneracijo vida v obdobju starosti. Poleg tega jajca vsebujejo tudi antioksidanta lutein in zeaksantin, ki imata pomembno vlogo pri zmanjšanju tveganja za nekatere očesne bolezni, vključno s sivo mreno in starostno degeneracijo rumene pege.

Preberite tudi: 5 živil za izboljšanje vida

9. Povečan vnos hranil, pomembnih za zdravo starost

Jajca so dostopen, ekonomičen in prebavljiv vir visokokakovostnih beljakovin ter vseh esencialnih vitaminov in mineralov. Zato so idealno hranilo, ki ga je priporočljivo vključiti v prehrano starejših.

Prednost uživanja jajc je tudi v tem, da so enostavna za pripravo. So preprosto sredstvo za povečanje vnosa hranil pri starejših, po drugi strani pa zmanjšujejo tveganje za pojav različnih bolezenskih stanj. Ker vsebujejo levcin, vitamin D in omega-3 maščobne kisline, so pomembna za mišice in možgane.

10. Jajca so podpora duševnemu zdravju

Uravnotežena prehrana že sama po sebi veliko pripomore k zmanjšanju stresa in boljšemu duševnemu zdravju. In ko govorimo o koristih jajc, kombinacija vitaminov B2, B12, holina, železa in triptofana zmanjšuje tveganje za pojav anksioznosti in depresije ter pripomore k bolj kakovostnemu spanju.

Jajca imajo številne koristi za naše telo, zato je njihovo uživanje pomemben del zdravega življenja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close