3 razlogi, zakaj potrebujete vitamin D

Vitamin D ali »sončni vitamin« se v koži proizvaja kot odziv na sončno svetlobo. Naše telo ga proizvaja naravno, kadar je izpostavljeno soncu, lahko pa ga zaužijete tudi z določeno vrsto hrane ali kot prehranski dodatek. Vitamin D je za naše zdravje in splošno počutje izjemno pomemben, zato poskrbite, da zagotovite njegovo zadostno raven v krvi.

Vitamin D je v maščobi topen vitamin in vključuje vitamine D1, D2 in D3. V našem organizmu opravlja kar nekaj pomembnih funkcij. Med najpomembnejšimi sta uravnavanje absorpcije kalcija in fosforja ter boljše delovanje imunskega sistema.

Zadostna količina vitamina D je pomembna tudi za normalno rast in razvoj kosti ter zob, prav tako pa zagotavlja večjo odpornost proti nekaterim boleznim. Če telesu ne zagotovimo dovolj vitamina D, obstaja resno tveganje za razvoj nepravilnosti v rasti kosti, kot so na primer mehke kosti (osteomalacija) ali krhke kosti (osteoporoza).

Jasno je, da je vitamin D za organizem izjemno pomemben. Tu so trije razlogi, zakaj ga vaše telo potrebuje.

1. Vitamin D se bori proti nekaterim boleznim

Raziskave kažejo, da ima vitamin D poleg že omenjenih prednosti pomembno vlogo tudi pri zmanjševanju:

 • tveganja za multiplo sklerozo,
 • možnosti za razvoj bolezni srca,
 • verjetnosti za pojav prehladnih obolenj in gripe.

2. Vitamin D zmanjšuje depresijo

Vitamin D ima pomembno vlogo tudi pri uravnavanju razpoloženja in preprečevanju depresije. Dokazano je, da so ljudje z depresijo ob uživanju vitamina D bistveno izboljšali simptome bolezni in se tudi bolje počutili.

Preprečevanje depresije z vitaminom D
Redno uživanje vitamina D pomaga v boju proti depresiji.

Na drugi strani pa se je izkazalo, da je pomanjkanje vitamina D pogostejše pri tistih, ki so imeli znake tesnobe in depresije. Preverite, kako stres vpliva na telo, razpoloženje in obnašanje.

3. Vitamin D pospešuje izgubo odvečnih kilogramov

Resno lahko razmišljate o vključevanju dodatkov vitamina D v svojo prehrano, če želite shujšati. Nekatere študije so pokazale, da so ljudje ob rednem uživanju kalcija in vitamina D bistveno lažje izgubili odvečno težo. Glavni razlog za to je, da dodatni kalcij in vitamin D učinkovito delujeta na zaviranje apetita.

Tudi v primeru srčno-žilnih bolezni je podobna slika. Ljudje s prekomerno težo, ki so uživali dodatek vitamina D, so bistveno manj podvrženi simptomom bolezni srca in ožilja.

Pravočasno prepoznajte pomanjkanje vitamina D

Na sposobnost pridobivanja zadostne količine vitamina D s soncem vpliva mnogo dejavnikov:

 • nahajanje na območju z onesnaženim zrakom,
 • uporaba krem za sončenje,
 • življenje v zaprtih prostorih,
 • življenje v velikih mestih,
 • temnejša polt kože.

Ti dejavniki močno prispevajo k pomanjkanju vitamina D. Zato je pomembno, da zavestno poskrbite, da nekaj vitamina D dobite iz virov sončne svetlobe.

Če vašemu telesu ne boste zagotovili zadostne količine vitamina D, boste to hitro opazili na podlagi naslednjih simptomov:

 • utrujenost in splošno slabo počutje,
 • bolečine v kosteh ali mišicah, ki lahko povzročijo tudi težave pri hoji po stopnicah in vstajanju iz postelje,
 • različni zlomi, zlasti nog, medenice in kolkov.

Če se želite prepričati o svojih vrednostih vitamina D v krvi, to lahko storite s krvnim testom, na katerega vas napoti osebni zdravnik. Če bo zdravnik ugotovil pomanjkanje, vas lahko napoti tudi na rentgenski pregled, da preveri trdnost kosti.

V primeru pomanjkanja vitamina D je priporočljivo redno jemanje dodatkov vitamina D, poskrbite pa tudi za njegovo vnašanje s pomočjo sončne svetlobe.

Živila, bogata z vitaminom D

Dodatna težava pridobivanja vitamina D je v tem, ker ga vsebuje le malo živil. Med tovrstna živila uvrščamo losos, sardele, jajčni rumenjak in kozice. Na voljo pa so nam tudi obogatena živila z vitaminom D, kot so mleko, žita in jogurt.

Živila z vitaminom D
Losos, šampinjoni, jajca in mlečni izdelki vsebujejo vitamin D.

Ker je težko zagotoviti zadostne količine vitamina D zgolj s pomočjo sonca in hrano, lahko uživanje dodatkov vitamina D pri tem močno pomaga.

Koliko vitamina D potrebujete?

Glede zadostne količine vitamina D, ki je potrebna za normalno delovanje človekovega organizma, obstaja kar nekaj polemik. Nedavne raziskave so pokazale, da ljudje potrebujemo več vitamina D, kot pa so nekoč mislili. Normalne vrednosti se gibljejo od 50 do 100 mikrogramov na deciliter krvi, nekateri posamezniki pa naj bi vitamina potrebovali celo več.

Najnovejša priporočila glede vrednosti vitamina D v krvi temeljijo na mednarodnih enotah (IU) na dan. Gre za standardno vrsto odmerjenja zdravil in vitaminov, ki strokovnjakom pomaga določiti priporočen odmerek, toksičnost in ravni pomanjkanja za vsakega posameznika posebej.

Pomembno je vedeti, da ena mednarodna enota ni enaka za posamezne vrste vitaminov, ampak je določena glede na to, koliko snovi je potrebno, da povzroči učinek na vaše telo. Za vitamin D so priporočljive naslednje dnevne vrednosti:

 • otroci in najstniki: 600 UI,
 • odrasli do 70 let: 600 UI,
 • odrasli, starejši od 70 let: 800 UI,
 • nosečnice in doječe matere: 600 UI.

Vitamin D je med vsemi vitamini pogosto spregledan, čeprav vidimo, da je njegova vloga v našem telesu izjemno pomembna. Po nekaterih ocenah ima kar 30 % vseh odraslih in otrok pomanjkanje vitamina D, zato je sedaj skrajni čas, da mu posvetimo nekaj več svoje pozornosti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close