Zakaj je holesterol nevaren za zdravje?

Holesterol je snov, ki jo najdemo v krvi in celicah našega telesa. Večino ga proizvedejo jetra, ostalo pa prihaja v telo s hrano. Holesterol sicer ni slab, saj pomaga organom pri pravilnem delovanju. Če pa je v telesu prevelika količina slabega holesterola LDL, to lahko resno ogrozi zdravje.

Ker se holesterol nahaja v različnih celicah našega telesa in krvi, imajo povečane vrednosti LDL holesterola negativen vpliv na različne funkcije v telesu, kot so srčno-žilni sistem, prebavni sistem, živčni sistem in endokrini sistem. Če nanje nismo pozorni in ne ravnamo previdno, to lahko resno ogrozi naše zdravje in tudi življenje.

Samo povečanje holesterola je v začetni fazi zelo neopazno, saj je redko tako boleče, da bi bila kakovost našega življenja slabša. Zaradi tega ljudje povečanim vrednostim holesterola ne posvečajo dovolj pozornosti. Dejstvo pa je, da lahko holesterol pripelje do nekaterih bolezenskih stanj, ki so tudi življenjsko ogrožajoča. Zato je potrebno povišane vrednosti holesterola vedno jemati resno.

Vpliv holesterola na srčno-žilni sistem

Omenili smo, da ima holesterol lahko zelo slab vpliv tudi na srčno-žilni sistem. Kaj vse lahko povzroča?

  • Ateroskleroza: Ob prevelikih količinah holesterola v krvi se ta nabira na stenah arterij in jih sčasoma zamaši in naredi manj prožne. Temu pravimo ateroskleroza, zaradi katere je oviran pretok krvi skozi arterije, srce pa se mora za to, da potisne kri skozi žile, močneje potruditi. Ko se v arterijah naredijo obloge, je to resno stanje, iz katerega se razvijejo bolezni srca.
Holesterol v krvi
Holesterol (LDL) povzroča obloge na arterijah, kar lahko vodi do zamašitve žil.
  • Srčni infarkt: Nabiranje oblog v koronarnih arterijah lahko resno ogrozi pretok s kisikom bogate krvi v srčno mišico. Sčasoma to lahko pripelje do bolečine v prsih, k jo imenujemo angina pektoris. Pri tem ne gre za srčni infarkt, ampak le za motnjo v pretoku krvi, je pa zagotovo prvi resen znak za nevarnost. Če se kos obloge sčasoma odlomi in tvori strdek ali pa se arterija še naprej oži, lahko to v celoti blokira pretok krvi v srce, kar vodi v srčni infarkt.
  • Periferna arterijska bolezen: Kadar obloge ovirajo pretok krvi v arterijah, ki oskrbujejo s krvjo črevesje, noge in stopala, potem temu stanju pravimo periferna arterijska bolezen.

Vpliv holesterola na endokrini sistem

Holesterol ima slab vpliv tudi na endokrini sistem. Kaj lahko povzroča?

  • Povečano tveganje za srčni infarkt v menopavzi: Številne žleze v telesu uporabljajo holesterol za proizvodnjo hormonov, kot so estrogen, testosteron in kortizol. Ti hormoni pa istočasno vplivajo tudi na raven holesterola v telesu. Znano je, da višje ravni estrogena med menstrualnim ciklusom zvišujejo vrednosti dobrega holesterola, zato je to tudi eden od razlogov, da se pri ženskah v menopavzi poveča tveganje za srčne bolezni (takrat se raven estrogena zmanjša).

Vpliv holesterola na živčni sistem

In na kakšen način lahko holesterol vpliva na živčni sistem?

  • Možganska kap: Holesterol je bistvena sestavina človeških možganov, ki vsebujejo kar 25 % vseh zalog holesterola v telesu. Njegova glavna naloga je razvoj in zaščita živčnih celic. Vendar pa imajo prevelike količine holesterola na možgane škodljiv učinek. Presežek holesterola v arterijah lahko povzroči možgansko kap. Gre za motnjo v pretoku krvi, ki poškoduje del možganov, kar vodi do izgube spomina, težav z gibanjem, govorom in drugimi funkcijami.

  • Poslabšanje Alzheimerjeve bolezni: Visok holesterol pa ima negativen vpliv tudi na izgubo spomina in duševne funkcije. Raziskave so pokazale, da previsoke vrednosti lahko pospešijo nastajanje beta-amiloidnih oblog, lepljivih beljakovinskih usedlin, ki poškodujejo možgane pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo.

Vpliv holesterola na prebavni sistem

Kakšne pa so lahko posledice holesterola v prebavnem sistemu?

  • Žolčni kamni: V prebavnem sistemu ima holesterol ključno vlogo pri proizvodnji žolča. Kot veste, žolč pomaga telesu razgraditi hrano in absorbirati hranila v črevesju. Če pa se v žolču pojavi preveč holesterola, se presežek oblikuje v kristale in nato v trde kamne v žolčniku. Temu pravimo kar žolčni kamni in so lahko zelo boleči.

Redno spremljanje ravni holesterola je ključnega pomena za preprečevanje zgoraj omenjenih bolezenskih stanj. S tem pa boste poskrbeli tudi za izboljšanje zdravja in splošne kakovosti življenja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close