Kaj so antioksidanti in zakaj so tako pomembni?

Verjetno ste se že v šolskih klopeh soočali s pojmom antioksidanti, kjer so vam učitelji povedali, da so to snovi, ki nevtralizirajo oziroma izničijo za celice nevarne proste radikale. Zanje je značilno, da se »potikajo« po našem telesu, napadajo celice, trgajo njihove membrane, kvarijo genski material, povzročajo pa tudi oksidacijo maščob in propad celic. Sliši se grozno, kajne?

Četudi do sedaj morda niste vedeli, kako pomembno funkcijo imajo antioksidanti, je še vedno čas, da jih podrobneje spoznate. To vam bo pomagalo preprečevati škodo v telesu, ki jo povzročajo prosti radikali oziroma odpadniške molekule kisika. Predvsem vam želimo povedati, zakaj so antioksidanti tako pomembni in katera so tista živila, ki so z njimi najbogatejša.

Katera živila vsebujejo veliko antioksidantov?

Najbolj znana antioksidanta sta zagotovo vitamin C ter vitamin E. Prvi se topi v vodi, drugi v maščobah. Med pomembnejše antioksidante uvrščamo še beta-karoten, mineral selen v sledovih, likopen, kvercetin in glutation. Verjetno so vam slednji le malo poznani ali pa ste zanje slišali prvič, vendar jih lahko najdete v številnih vrstah sadja in zelenjave. Na primer v paradižniku, česnu, čebuli, oreščkih, zelju, brokoliju in stročnicah.

Živila z antioksidanti
Med živila, bogata z antioksidanti, spadata predvsem zelenjava in sadje.

Med najmočnejše naravne antioksidante pa uvrščamo pycnogenol, ki se pridobiva iz skorje določenih vrst bora. Njegova primarna naloga je zaščita vitamina E pred oksidacijo in regeneracijo oksidirane oblike C vitamina.

Zakaj je uživanje antioksidantov tako pomembno?

Mnogi strokovnjaki so povsem prepričani v to, da zdravju ni nič koristnejšega in nič bolj ne podaljšuje življenja človeku kot ravno antioksidanti, ki so najpomembnejše varovalo v telesu. Tem snovem pripisujejo zaviranje akutnega in kroničnega vnetja, nevroloških bolezni, bolezni kardiovaskularnega sistema in malignih bolezni.

Če v vašem telesu primanjkuje antioksidantov, lahko postanete izjemno občutljivi, še posebej pa takrat, ko ste na primer izpostavljeni industrijskim kemikalijam, cigaretnemu dimu, nepravilni prehrani, zdravilom, UV sevanju ali drugim negativnim vplivom.

Zagotovite si dovolj velik vnos antioksidantov v vaše telo

S pravilno in raznovrstno prehrano, ki naj vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, si boste zagotovili dovolj velik vnos antioksidantov v telo. Posegajte predvsem po zelenjavi, ki ima v sebi veliko zelene, rdeče ali rumene barve. Če je barva sadja ali zelenjave temnejša, je to najboljši pokazatelj, da vsebuje veliko antioksidantov.

Prehranjujte se s svežim sadjem in zelenjavo, lahko tudi s takšno, ki je globoko zamrznjena. Zagotovo pa ne boste dovolj antioksidantov našli v predelani, konzervirani zelenjavi ali sadju, zato se ji v tej obliki raje izogibajte.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close