4 razlogi, zakaj solato jesti vsak dan

Ste velik ljubitelj zelenjave? Solato uživate vsaj enkrat na dan? Če ste dvakrat pokimali, ste vsekakor na dobri poti do zdravega življenja. Biti zdrav praviloma pomeni dlje živeti, izgledati bolje in mlajše, kakovostno živeti in se dobro počutiti. Menite, da je vseeno, koliko solate na dan zaužiti in v katerem delu dneva? Ne glede na odgovor pa ni dvoma, da lahko tovrstno živilo uživate prav vsak dan v tednu.

Predstavljamo vam štiri ključne razloge, zakaj solato uživati sleherni dan, ter še nekatera dejstva o tem precej priljubljenem živilu.

1. Solata je odličen vir vlaknin

Če niste prav navdušen mesojedec, je precej težko dobiti zadostno količino dnevnih vlaknin. To lahko dosežete z uživanjem zelenjave oziroma solate, saj vključuje veliko vlaknin. Še posebej to velja za listnato zeleno solato, špinačo, zelje in ohrovt.

Odličen vir vlaknin so prav tako brokoli, zelena, korenje, buče in stročji fižol. Z omenjenimi živili lahko pripravite okusne jedi, in to prav vsak dan v tednu. Okus pa ni ednini, ki navdušuje med obrokom. Tudi pogled na lepe, pisane barvne odtenke zelenjave vas bo navdušil.

2. Solata izboljšuje prebavo

Vlaknine so izjemno dobrodošle pri učinkovitem reševanju težav s prebavo. Najpomembneje je, da solato zaužijete na začetku obroka, kar pa mogoče ni ravno v vaši navadi. S tem namreč postavite izjemno dobro oziroma zdravo podlago bolj mastnim in kislim jedem. Splača se torej razmisliti o tem, da bi bilo dobro, če solato zaužijete pred vsemi drugimi jedmi glavnega obroka. Morda pa je to že del vaše navade.

Zelena solata
Naj zelena solata postane sestavni del vašega vsakodnevnega kosila.

Čeprav je torej solata odlična pomoč pri reševanju prebavnih motenj, vam odsvetujemo uživanje solate v večjih količinah v večernem času. Ni dobro, da se telo ponoči preveč trudi prebavljati vaš obrok. Najprimernejši čas za uživanje solate je vsekakor čas kosila!

3. Solata za uravnavanje teže in apetita

Mislite, da uživanje solate v zelo velikih količinah telesu lahko škodi? V resnici vam to praviloma ne bi smelo škoditi. Ker je solata izjemno bogata z vlakninami, se po jedi, v katero je bila vključena, počutite veliko bolj site in to za dlje časa. Solata je torej odlična pomoč za nadziranje apetita.

Uživanje solate je posledično povezano z izgubo telesne mase. Če v svoje obroke vedno vključujete solato, praviloma užijete manj drugih živil, ki bolj redijo. Telesu s tem omogočate, da dobi hranila, ki jih potrebuje, obenem pa poskrbite za odpravo odvečnih kilogramov.

4. Solata podaljšuje življenjsko dobo

Zdrava prehrana je eden od najpomembnejših ključev za dolgo in zdravo življenje. Solata (oz. zelenjava na splošno) vsekakor sodi v kategorijo zdravih živil. Vlaknine v tovrstnem živilu poskrbijo tudi za zniževanje krvnega tlaka ter ravni slabega holesterola.

Solata je prav tako odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. V solatni krožnik je pametno dodati še živobarvno zelenjavo, na primer korenje, papriko ali sladki krompir. S tem boste poskrbeli za zaužitje dragocenih hranil, ki učinkovito zmanjšujejo proste radikale.

Dovolj tehtnih razlogov, zakaj solato vsakodnevno vključiti v prehrano? Z uživanjem si torej zagotovite dovolj vlaknin, izboljšano prebavo, zmanjšan apetit in zmanjšano telesno maso, kar ne nazadnje vpliva tudi na daljšo življenjsko dobo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close