6 super živil, ki jih morate poznati

Z izrazom super živila označujemo živila, ki imajo nadpovprečno vsebnost mineralov, vitaminov in antioksidantov. Zaradi tega zelo dobro vplivajo na naše zdravje in počutje. Čeprav se je izraz dobro prijel v prodajalnah z živili, novinarskih prispevkih in pri nutricistih, pa se mu dietetiki in raziskovalci s področja prehrane izogibajo. Menijo, da ne obstaja živilo, ki bi lahko našemu telesu v celoti zagotovilo vsa potrebna hranila ter druge pomožne snovi.

Kljub temu vam predstavljamo živila, ki si med vsemi vrstami najbolj zaslužijo oznako super.

1. Acai jagode so super način za razstrupljanje telesa

Acai jagode so majhni sijoči črni sadeži podobni borovnicam. Rastejo na visokih palmah in so prava zakladnica zdravilnih snovi. Vsebujejo številne aktivne učinkovine in hranila za pomoč pri premagovanju zdravstvenih težav ter težav s pomanjkanjem energije, utrujenostjo in slabim spancem.

Acai jagode

So močan antioksidant, ki zavira staranje organizma, nadzira proste radikale, ki v telesu povzročajo škodo, pospešuje presnovo, kar vpliva na izgubljanje odvečne telesne teže. Jagode so super način za razstrupljanje telesa ter boljšo prekrvavitev. Vsebujejo vitamine A, B, C in E, bogate so s kalcijem, železom in fosforjem.

2. Chia semena vsebujejo 2x več beljakovin kot druga semena

Chia semena so drobna in lahko prebavljiva. Vmešate jih lahko v smutije, jogurte ali solato. Pred uporabo jih lahko tudi namočite. Napihnjena in obložena z gelom so še bolj hranljiva, a ne vsebujejo dodatnih kalorij. So odličen način za razstrupljevalno in očiščevalno kuro.

Chia semena

Chia semena so bogat vir beljakovin. Vsebujejo celo dvakrat več beljakovin v primerjavi z drugimi semeni. Bogata so z omega 3 maščobnimi kislinami, antioksidanti, kalijem, kalcijem in železom. Pomagajo pri premagovanju obolenj ter razvoju bolezni. Delujejo protivnetno in učinkovito odpravljajo bolečine. Dobro vplivajo na možganske funkcije; izboljšujejo spomin in koncentracijo.

3. Chlorella iz telesa odstranjuje nezdrave in strupene kovine

Chlorella je enocelična zelena alga in velja za najstarejše živilo na svetu. Raste v vodi, je polna organskih snovi in ima izjemno bogato ter uravnoteženo strukturo. Ugodno vpliva na prebavo in delovanje črevesja.

Chlorella

Najbolj poznana je kot učinkovito sredstvo za razstrupljanje telesa. Odlično oporo nudi jetrom, žolčniku in ledvicam. Pomaga pri odstranjevanju nezdravih in strupenih kovin. Podpira imunski sistem ter krepi vitalnost.

4. Goji jagode pomagajo pri diabetesu

Goji jagode veljajo za bogat vir antioksidantov. Po okusu spominjajo na brusnice, po obliki na šipek. V posušeni obliki je prisotnih 14 % beljakovin in 10 % vlaknin. Takšna vrsta ugodno deluje na prebavo.

Goji jagode

Goji jagode krepijo imunski sistem, skrbijo za pravilno rast kosti ter vezivnih tkiv, celjenje ran ter zdravo ožilje. Ščitijo jetra, uravnavajo krvni sladkor, zato so odlično živilo za diabetike.

5. Spirulina vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin

Spirulina predstavlja izjemno bogat vir beljakovin, vitaminov, mineralov, klorofila, gama linolenske kisline in drugih fitonutritivov. Vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin, 65 % rastlinskih beljakovin in vseh 18 aminokislin.

Spirulina

Bogata je z vitamini A, B1, B2, B6, E in K, klorofilom, naravnimi solmi, encimi in fitonutrienti. Ugodno vpliva na prebavo, krepi imunski sistem, izboljšuje vid, odlično uravnava psihične težave, pomaga ohranjati optimalen krvni tlak, preprečuje poškodbe srca in je odlična zaščita pred soncem.

6. Maca za vzpostavitev hormonskega ravnovesja

Maca uspeva v visokih legah in ostrih podnebnih razmerah. Ravno zaradi tega ima veliko sposobnost preživetja in v sebi skriva učinkovine za reševanje številnih težav. Uporablja se kot učinkovito sredstvo za vzpostavljanje hormonskega ravnovesja, kar pomeni, da je odlična pomoč pri preprečevanju razpoloženjskih nihanj. Viša tudi nivo energije.

Maca

Maco lahko uživate lahko v kombinaciji s pijačami, smutiji in sokovi. Še najbolj priljubljena je maca s pravim kakavom in kokosovim sladkorjem, saj je okusno in zdravo nadomestilo za kavo.

Ste vedeli, da tudi ingver spada med super živila?

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close