5 osnovnih načel zdrave prehrane

Čeprav se zagotovo zavedate, da je zdrava prehrana osnova za zdrav življenjski slog in dobro počutje, pa morda vseeno večkrat pozabljate na to pomembno dejstvo. V tem prispevku vas želimo spomniti, katera so tista osnovna načela, ki se vam jih splača držati. Navedli vam bomo pet najpomembnejših in če se jih boste dosledno držali, ste lahko prepričani, da vam zdravje ne bo kar tako spolzelo iz rok.

1. Prava mera za veliko mero zdravja

Kot je to značilno za vsako stvar v življenju, je tudi pri prehrani pomembno, da se držite prave mere oziroma zmernosti. Pretiravanje pri tem popolnoma odpade. Vaša prehrana in jedilnik naj bosta čim bolj raznovrstna, hranilna in uravnotežena. Poskrbite za to, da boste jedli večkrat na dan in to po malem. Nikoli pa se ne poskušajte najesti popolnoma do sitega. Jejte počasi in poskušajte okušati hrano z vsemi možnimi brbončicami.

2. Pijte mlačno vodo na tešče

Zelo pomembna navada za zdravo prebavo je pitje mlačne vode na tešče. Tega se ni težko držati. Potrebno je le, da ste pri tem dosledni. Za mlačno vodo je značilno, da blagodejno vpliva na presnavljanje in v veliki meri pomaga tudi pri zaprtju. Zagotovo veste, da je urejena prebava predpogoj za zdravje vašega celega telesa.

3. Brez vlaknin ne bo šlo

Prehrana nikakor ne more biti povsem zdrava, če niso prisotne tudi vlaknine. Dobro je, da se zavedate, da se največ vlaknin nahaja v zelenjavi in sadju. Čeprav imate veliko raje meso ali kaj drugega, poskrbite, da boste vsaj enkrat na dan uživali tudi sadje in zelenjavo. Najbolje pa bi bilo, če bi taka živila uživali v prav vseh obrokih. Tudi vlaknine pomembno vplivajo na vašo prebavo.

4. Gibanje je pomembno vodilo

Četudi se boste povsem zdravo prehranjevali in se ne boste prav nič gibali, vam to ne bo prineslo popolnega rezultata, ki ga sicer pričakujete. Brez gibanja nikakor ne bo šlo. Če ne drugega, vam priporočamo vsaj pol ure hoje na dan po svežem zraku. Lahko se ukvarjate še s katero drugo telesno aktivnostjo, ki vam ne bo jemala preveč časa, če ste slučajno v stiski z njim. Pri gibanju je najpomembneje, da se ga izvaja prav vsak dan. Lahko trdimo, da je gibanje nepogrešljivo dopolnilo zdrave prehrane.

5. Pozitivne misli so pika na i

Zelo veliko pa boste k zdravemu življenjskemu slogu in odločitvi za zdravo prehranjevanje doprinesli, če boste prav ves čas pozitivno razmišljali. S pozitivnimi mislimi in afirmacijami boste svojo dušo pripravili na velike pozitivne spremembe. Nekateri že dobro vedo, kaj ustvarja moč pozitivnih misli.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close