Zakaj izbrati polnozrnata živila?

Danes verjetno že vsi vemo, kako zdravo je jesti polnozrnata živila. Tudi če morda ne vemo zakaj, vemo, da jih moramo. Morda smo celo prebrali, da vsebujejo visoke vrednosti vlaknin, mineralov in vitaminov. A še vedno jih povprečen posameznik ne poje zadosti, da bi užival vse njene pozitivne prednosti. Toda če vemo, da so polnozrnata živila zdrava, zakaj jih zaužijemo tako malo?

Nekaterim ljudem se preprosto »rjava« živila ne zdijo privlačna za pripravo jedi in jih že dolgočasna vizualna podoba nezavedno odbija. A resnica je, da je polnozrnata živila resnično enostavno vplesti v dnevno prehrano. Naj bodo to polnozrnate testenine, kruh ali kakšna zahtevnejša jed, ključno je, da ta živila izberete, saj tako pomembno vplivate na svoje zdravje in splošno počutje.

Katera polnozrnata živila poznamo?

Naj omenimo nekaj sort celih zrn, ki zagotovijo celoten paket hranil. Mednje sodijo divji in rjavi riž, rž, proso, ovsena kaša, ajda, kvinoja in ječmen. Ta živila se pojavljajo v obliki testenin, kruha ali žitaric za zajtrk.

Polnozrnate žitarice
Polnozrnate žitarice: oves, lan, mak, pšenični kalčki, granola, sončnična semena.

Preden kupite živilo iz omenjenih žitaric, preverite, da gre za izdelek, izdelan v celoti iz celih zrn in ne le delno. Bodite pozorni tudi na vsebnost sladkorja, saj posebno kosmičem velikokrat dodajo velike količine sladkorja. Samo napis »polnozrnato« na embalaži torej še ni dokaz zdrave prehrane, je pa dober znak.

Vsebnost hranil

Prednosti polnozrnatih živil se skrivajo prav v bogati vsebnosti priporočljivih hranil in vlaknin. Vlaknine, s katerimi so na primer bogati otrobi, so pomembne pri vzdrževanju optimalnega prebavnega sistema. V celoti ohranjena zrna so tudi odličen vir vitaminov, med njimi posebej vitaminov B, kot so folat, tiamin in niacin. Sledijo minerali, ki bodo odločno pripomogli k vzdrževanju priporočljivih ravni železa, cinka in magnezija.

Omenimo lahko še beljakovine, ki so izrednega pomena tudi v prehrani športnikov oziroma aktivnih oseb. Antioksidanti pa vplivajo na znižanje tveganj za srčne in druge bolezni. Vsebnost določenega hranila je seveda odvisna od določene žitarice. Na katere bolezni lahko blagodejno vplivajo polnozrnata živila?

Zmanjšana tveganja za številne bolezni

1. Kot že povedano, polnozrnate žitarice zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni, ki sicer veljajo za enega od najpogostejših vzrokov za smrt na svetu. To doseže tudi z visokimi vsebnostmi antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale. Odstotek tveganja za bolezen se lahko zmanjša za skoraj 50 %.

2. Že vključitev minimalnih, a rednih količin polnozrnate prehrane lahko pomeni razliko in dober začetek. Zmanjšana je tudi možnost za možgansko kap. Vlaknine, vitamin K ter že omenjeni antioksidanti so spojine, ki vas bodo pomagale zaščititi pred tem zdravstvenim zapletom.

3. Redno uživanje polnozrnatih živil pa bo imelo tudi pozitiven učinek na znižano možnost za razvoj prekomerne teže. Zato je polnozrnata prehrana pogosto tudi del diet. Hkrati pa boste na ta način zmanjšali tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Debelost je namreč dejavnik, ki močno poveča tveganje za obolenje, hkrati pa polnozrnata žita pomagajo pri izboljšanju občutljivosti na inzulin ter pomagajo pri prebavi ogljikovih hidratov.

4. Tu pa se seznam še ne konča. Vnetja so namreč pogost vzrok za razvoj kroničnih vnetji. Polnozrnata žita pomagajo prav pri zmanjševanju vnetji. Pomembno pa je, da tovrstna živila redno vključujete v svoje obroke.

5. Polnozrnata živila lahko zmanjšajo tveganje za razvoj rakave bolezni. Raziskave o tem še niso dokončane, a kažejo obetavne rezultate. Posebne koristi bi polnozrnate žitarice lahko imele na raka debelega črevesa in danke, torej na pogosto vrsto raka, ki je povezana s prebavnim sistemom. Vlaknine, ki opravljajo vlogo prebiotika, pomagajo preprečevati tudi druge vrste raka.

Vse pozitivne učinke lahko zaokrožimo tudi v preprečevanje prezgodnjih smrti. Dobro je vedeti, da lahko že s preprostimi prehranskimi spremembami dosežete velike rezultate.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close