10 esencialnih vitaminov in mineralov

Vitamini so organske snovi, ki omogočajo normalno delovanje telesa. Uravnavajo presnovne procese, vplivajo na rast, razmnoževanje ter delovanje tkiv in organov. Poznamo trinajst različnih vitaminov, prav vsak od njih pa ima svojo vlogo v telesu. Lahko torej rečemo, da prav noben vitamin ne more nadomestiti drugega.

Minerali so anorganskega izvora, najpogosteje so v obliki soli. V osnovi jih delimo na makro- in mikroelemente. Za obe vrsti snovi – vitamine in minerale – pa velja, da so najboljši tisti, ki jih v telo vnašamo s hrano. Pri tem mislimo tudi na primerjavo s sicer vse bolj priljubljenimi prehranskimi dopolnili.

V nadaljevanju vam nekoliko podrobneje predstavljamo 10 osnovnih vitaminov in mineralov, ki so nujno potrebni za vnos v telo vsakega človeka.

1. Magnezij je vključen v številne reakcije

Magnezij za človeka predstavlja esencialen mineral. Vključen je v več kot 300 encimskih reakcij v telesu. Izjemno pomembno vlogo ima pri vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja. Sodeluje pri ohranjanju zdravih kosti, sintezi beljakovin ter delovanju mišic in srca.

Odličen vir magnezija so stročnice in zelena zelenjava, polnozrnate žitarice, krompir, mleko, perutnina, oreščki, banane, pomaranče, kava, čaj in voda.

2. Kalcij je najpogostejši mineral v telesu

Večina kalcija se nahaja v zobeh in kosteh. Sodeluje pri celični signalizaciji, specializaciji celic, prevajanju živčnih signalov, pravilnem delovanju mišic, strjevanju krvi, pripomore k normalnemu sproščanju energije pri presnovi ter delovanju prebavnih encimov.

Odlični viri kalcija so mleko, mlečni izdelki, žita in zelenjava.

3. Vitamin C sodeluje v mnogih bioloških procesih

Vitamin C ima pomembno antioksidativno vlogo. Vključen je v številne biološke procese, na primer pri tvorbi kolagena. Pomembnejšo vlogo ima pri delovanju imunskega sistema.

Največje količine vitamina C lahko zaužijete s papriko, citrusi in jagodičevjem ter s krompirjem. Dobro je vedeti, da se vsebnost vitamina C v živilih izgublja s toplotno obdelavo oziroma z dolgoročnim shranjevanjem.

4. Vitamin B12 je prisoten v vsaki celici telesa

Vitamin B12 ima v telesu številne pomembne funkcije. Je sestavni faktor v sintezi DNK ter vitalni element pri ustvarjanju energije.

Večje količine vitamina B12 lahko najdemo v živalskih mišicah in jetrih. Dober vir so tudi mleko in jajca.

5. Omega-3 maščobne kisline v sodelovanju z omega-6

Verjetno ste že slišali za številne koristne učinke omega-3 maščobnih kislin. Skupaj z omega-6 maščobnimi kislinami skrbijo za optimalen razvoj in rast, še posebej so pomembne za oči in živčevje. Ugoden vpliv imajo tudi na možgane. Prav tako so zelo pomembne za ravnovesje vnetnih procesov v organizmu.

Dober vira omega-3 maščob so meso, ribe, sončnično olje, zelenjava in konopljina semena.

6. Vitamin D nastaja ob sončni svetlobi

Vitamin D je zlasti pomemben za ohranjanje zdravja kosti ter debelega črevesja. V telesu se ustvarja, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi.

Dober vir vitamina D so sicer tudi brokoli, rumenjak, žitarice in mastne ribe.

7. Železo je odgovorno za barvo krvi v telesu

Železo je odgovorno, da je kri v našem telesu rdeče barve. Pomanjkanje te kovine se pogosto kaže v obliki avtoimunskih motenj, kot je lupus.

Dober vir železa so školjke, jetra, špinača in fižol.

8. Kalij je pomemben podpornik krvnega tlaka

Tako kot magnezij in kalcij je tudi kalij vrsta elektrolita. Pomembno vlogo ima pri ohranjanju telesne hidracije. Sicer pa je kalij izjemno dober podpornik krvnega tlaka.

Večje količine kalija boste dobili z uživanjem banan, citrusov in špinače.

9. Vitamin A kot borec proti kroničnim boleznim

Vitamin A je topen v maščobah. Prisoten je v korenju in drugi podobni pigmentirani zelenjavi. Dobro deluje na oči in je v veliko pomoč pri boju z različnimi kroničnimi boleznimi.

Dober vir vitamina A je tudi meso, zlasti veliko ga je v jetrih.

10. Koencim Q10 dobro vpliva na zdravje srca

Koencim Q10 velja za zelo močan antioksidant. Pogosto ga uživamo za dobro zdravje srca. Prav tako je odličen pomočnik pri povečanju oksigenacije krvi.

Dobri viri koencima Q10 so arašidi, jetra, govedina, školjke, stročnice, brokoli, špinača in cvetača.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close