Kako učinkovito nadomestiti izgubljene elektrolite?

Za posameznike, ki so aktivno vpeti v športne dejavnosti, je pravilna prehrana zelo pomembna za doseganje optimalnih rezultatov in vzdrževanje zdravega načina življenja. Vsak večji napor ob vadbi porabi dragocene hranilne snovi, ki jih je potrebno nadomestiti.

Da se telo športnika učinkovito obnavlja in pripravlja na nove izzive, mora oseba postoriti še kaj več kot zgolj uravnoteženo jesti. Hranjenje telesa z ustrezno kombinacijo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob je osnova napredka, dviga pripravljenosti in sposobnosti.

Kaj so elektroliti?

Elektroliti so minerali, ključni za ohranjanje ravnovesja v telesu. Ti minerali, med katere sodijo natrij, kalij, kalcij, magnezij, klor in bikarbonat, niso prisotni le v krvi, temveč tudi v drugih telesnih tekočinah. Njihova posebnost je v tem, da vsebujejo električni naboj, bodisi pozitiven (+) bodisi negativen (-). Električni naboj je posledica ionske narave teh spojin, kar pomeni, da imajo neuravnoteženo porazdelitev elektronov zaradi kemične disociacije.

Glavni elektroliti v telesu

Ključna lastnost elektrolitov je, da so sposobni prevajati električne signale v telesu, sodelujejo pri vzdrževanju pravilnega delovanja živčnega sistema ter so pomembni za krčenje mišic. Nepravilno ravnotežje elektrolitov lahko privede do različnih zdravstvenih težav, vključno z mišičnimi krči, utrujenostjo in celo resnejšimi zapleti. Razumevanje pomena elektrolitov v telesu je nujno za vzdrževanje optimalnega zdravja in preprečevanje negativnih vplivov neuravnotežene porazdelitve teh ključnih mineralov.

Kako nadomestiti izgubljene elektrolite?

Nadomestitev izgubljenih elektrolitov med vadbo ni nikoli bila lažja, kot je zdaj s široko paleto hidracijskih napitkov, namenjenih prav temu namenu. Hidracijski napitki so običajno obogateni z natrijem, kalijem, magnezijem in drugimi ključnimi elektroliti, ki jih telo izgubi med potenjem.

Hidracijski napitek Science In Sport Go Electrolyte - 1,6kg
Hidracijski napitek Science In Sport Go Electrolyte – 1,6kg (Extremevital.com)

Te pijače so zasnovane tako, da zagotavljajo optimalno ravnovesje elektrolitov, kar je pomembno za vzdrževanje hidracije in pravilno delovanje mišic. Hidracijski napitek je priporočljivo uživati med vadbo, še posebej pri intenzivnih dejavnostih ali dolgotrajnih naporih, ko je izguba elektrolitov večja.

Šumeče tablete predstavljajo še eno priročno možnost za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov med vadbo, saj jih enostavno raztopimo v vodi. Vsebujejo koncentrirano mešanico elektrolitov, ki se hitro absorbirajo v telo. Prav tako so odlične za posameznike z željo po prilagoditvi koncentracije elektrolitov glede na svoje potrebe.

Šumeče tablete High5 Zero - 20 tablet
Šumeče tablete High5 Zero – 20 tablet v pakiranju (Extremevital.com)

Šumeče tablete so praktične za uporabo in predstavljajo odlično rešitev za tiste, ki potrebujejo hitro in učinkovito nadomestitev elektrolitov, ne glede na to, ali se ukvarjajo s kardiovaskularnimi vadbenimi dejavnostmi ali intenzivnimi treningi moči.

Kupujte preverjeno

Na trgu je kar nekaj izdelkov, ki sodijo med prehranska dopolnila in so namenjeni športnikom ter osebam, ki se resneje ukvarjajo z rekreacijo. Potrebe telesa so v tem primeru mnogo večje, kot je to običajno, zato je treba poskrbeti za vnos vseh vitaminov in mineralov, da se nadomesti izgubljeno med vadbo.

V primeru izgubljenih elektrolitov boste to najlažje storili s hidracijskim napitki. Preverjeni napitki priznanih proizvajalcev so na voljo v športni trgovini Extreme Vital. Zelo priljubljene so denimo šumeče tablete High5 Zero, ki so na voljo v različnih okusih in se jih enostavno stopi v vodi. Pakiranje šumečih tablet zadostuje za kar 15 litrov napitka.

Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic - 420g
Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic – 420g (Extremevital.com)

Še en odličen izdelek, Enervit Sport Isotonic, je instant izotonični napitek v prahu, obogaten z ogljikovimi hidrati, mineralnimi solmi in ključnimi vitamini. Namenjen je uporabi med intenzivno športno aktivnostjo, še posebej ob močnem potenju in mišičnem naporu. Vsebuje maltodekstrin različnih stopenj polimerizacije za učinkovito oskrbo z energijo.

Omenimo še SiS GO Electrolyte, športni napitek z ogljikovimi hidrati in elektroliti, ki zagotavlja oskrbo z energijo ter optimalno hidracijo med treningom ali tekmovanjem. Visoka vsebnost natrija v napitku spodbuja hidracijo, v 500 ml pa nudi 36 g ogljikovih hidratov.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close