Vodič za hrambo smučarske opreme

Zaradi širjenja koronavirusa po vsem svetu se je smučarska sezona žal za vse predčasno končala. Tako se boste naslednjo sezono gotovo še z večjim veseljem odpravili na smučišča, da nadoknadite zamujeno.

Do takrat pa ne pozabite ustrezno poskrbeti za shranjevanje svoje smučarske opreme, da bo tudi naslednjo zimo v najboljšem stanju in izgledu. Svoje opreme tako med počitnicami ne odnesite v klet in nanjo pozabite, saj boste čez nekaj mesecev lahko neprijetno presenečeni. V nadaljevanju sledi šest nasvetov in priporočil, kako smučarsko opremo temeljito očistiti in jo pravilno shraniti.

1. Voskanje smuči

Če želite smuči ali desko pripraviti na poletne počitnice, jih morate pred tem temeljito očistiti in posušiti. Zdaj je tudi optimalen čas, da skrbno popravite nastale poškodbe na površini smuči. Ne pozabite pobrusiti zarjavelih robov, da preprečite nadaljnje širjenje rje. Če rje ni, se z brušenjem robov ne ukvarjajte, temveč to pustite za začetek nove sezone.

Voskanje smuči
Če z voskanjem smuči nimate izkušenj, lahko to prepustite serviserju.

Nato drsnike in robove smuči zapečatite s plastjo vročega voska. Pred shranjevanjem smuči ne odstranite te zaščitne plasti, da ohranite prevleko in robnike med poletnimi počitnicami. Folija namreč ščiti robnike pred bliskovito rjo in oksidacijo, preprečuje izsuševanje prevleke in hkrati ohranja njeno elastičnost. Ko se začne naslednja sezona, boste tako morali le odstraniti ostanke voska, pobrusiti robnike in morda z bakrenim čopičem odkriti strukturo smuči ali deske, kar pa vam ne bo vzelo veliko časa.

2. Čiščenje smučarskih vezi

Vezi najbolje očisti sladka voda, kar temeljito storite ob koncu sezone in jih nato še popršite s posebnim razpršilom za vezi.

Preden se pozimi odpravite nazaj na smučišče, ne pozabite preveriti nastavitev vezi in jih po potrebi ponovno nastaviti, s čimer vam lahko pomagajo tudi v za to specializirani trgovini. Na to bodite zelo pozorni, saj se lahko nastavitve vezi poleti spremenijo. Če smuči ne morete ali ne želite pripraviti sami, jih na začetku naslednje sezone odnesite na servis k svojemu prodajalcu ali serviserju.

3. Hramba smučarske opreme v suhem in hladnem okolju

Ko je hitri servis in pregled smuči pred njihovim poletnim počitkom opravljen, lahko smuči ali desko shranite v suhem in hladnem prostoru. Prepričajte se, da temperaturna nihanja v izbranem prostoru niso prevelika, saj zaradi njih prihaja do kondenzacije, ki lahko povzroči rjavenje vaše opreme.

Pri shranjevanju smuči ne zataknite ene smučke v drugo, ne prepletajte torej zavornih ročic smuči, saj to lahko povzroči trajno napetost na vezeh. Ni pomembno, ali smuči shranjujete v ležečem ali stoječem položaju, a nikakor jih ne smete položiti na prevleko. Nasprotno pa jih lahko položite v suho vrečo za smuči, da jih zaščitite pred umazanijo in prahom.

4. Čiščenje in sušenje smučarskih čevljev

Po temeljitem pregledu in hrambi smuči je na vrsti še ostala smučarska oprema. Tako še preden shranite smučarske čevlje, te dobro očistite in pustite, da se posušijo. Notranjost čevljev najprej za nekaj dni vzemite iz trde zunanje plastike, da jih prezračite in temeljito posušite. Pri tem lahko uporabite tudi grelnik za čevlje.

Pomembno je, da po sušenju notranji del vrnete nazaj v prvotno lego, ne da bi ga ob tem zmečkali. To lahko od vas zahteva nekaj potrpežljivosti, vendar je to potrebno, da čevelj pozneje ne bi žulil in neprijetno pritiskal na nogo. Za boj proti neprijetnim vonjavam smučarskih čevljev uporabite dezodorant za obutev ali razkužilo v spreju.

Obvezno tudi zaprite zaponke na smučarskih čevljev. Pred shranjevanjem do konca zapnite zaponke, da smučarski čevlji do naslednje sezone ohranijo svojo obliko. Čevlje tako kot smuči hranite v suhem in temnem okolju. Če so smučarski čevlji preveč izpostavljeni sončni svetlobi, lahko njihov material postane porozen.

Notranjost lahko napolnite tudi s časopisom, da se vanj vpije morebitna vlaga in tako prepreči nastanek plesni. Priporočljiva je še redna menjava notranjega čevlja, saj ta ob rednem smučanju dotraja in izgubi trdnost in prožnost.

5. Pranje smučarskih oblačil

Po čiščenju smuči in smučarskih čevljev pridejo na vrsto še umazana smučarska oblačila. Ta operite previdno in v pralnem stroju uporabite cikel nežnega pranja. Funkcionalna oblačila je treba prati čim manj, vendar vseeno toliko, kolikor je potrebno. Dokler smučarska obleka ni preveč umazana, je dovolj, da jo pustite na svežem zraku, da se temeljito prezrači. Ko perete smučarska oblačila, pa jih perite v nežnem ciklu na 30 °C in ne uporabljajte mehčalca tkanin, saj ta zamaši pore oblačil in posledično vlakna izgubijo svojo funkcionalnost.

Če se želite izogniti nekoliko bolj delikatnemu pranju smučarske opreme, dajte smučarska oblačila raje profesionalno očistiti, npr. v kemično čistilnico. Sušite jih na prostem ali v sušilnem stroju (previdno). Puhovke pa lahko operete s kroglico v sušilniku, da se puh ne zlepi.

6. Preverite čelado, ščitnike in očala

Ostalo dodatno smučarsko opremo, kot so smučarske palice, čelada, smučarska očala in ščitniki, je treba prav tako kot vse ostalo pred shranjevanjem očistiti in preveriti njihovo ustreznost.

Obrabljene ali okvarjene dele, kot so opraskana očala oz. strgane košarice in trakovi na smučarskih palicah, je treba naslednjo sezono zamenjati. Če ste med smučanjem padli, pa temeljito preverite tudi čelado in ščitnike. Ko se prepričate, da je vaša oprema še vedno funkcionalna, jo lahko naprej vzdržujete in shranite.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close