Katera smučarska očala bodo prava?

Smučanje je ena od najbolj priljubljenih zimskih športnih aktivnosti, vendar popolne užitke na snegu lahko doživimo le s primerno smučarsko opremo, pri čemer ne smemo pozabiti tudi na ustrezna smučarska očala.

Prepričani smo, da boste s pomočjo nekaj naslednjih nasvetov v pestri ponudbi smučarskih očal, izdelanih po najnovejši tehnologiji, izbrali takšne, ki vam popolnoma ustrezajo.

1. Nosilci za trak

Način pritrditev traku na okvir smučarskih očal močno vpliva na to, kako se bodo smučarska očala prilegala vašemu obrazu skupaj s smučarsko čelado. Če je nosilec fleksibilen, se bo pritisk enakomerneje porazdelil po celotnem obrazu. Zato vam svetujemo, da očala preizkusite tudi s svojo smučarsko čelado, saj boste tako najbolje vedeli, ali vam ustrezajo ali ne.

2. Pena za obraz

Pena predstavlja tesnilo med obrazom in okvirjem smučarskih očal. Njena glavna naloga je, da zaščiti vaš obraz v primeru padcev in hkrati odvaja vlago s kože na obrazu. Običajno je pena zasnovana iz več plasti, ki zagotavljajo nepropustno tesnilo in izboljšajo prileganje in udobje.

3. Okvir smučarskih očal

Nekatera smučarska očala imajo močnejši okvir okoli leče kot druga, prav tako pa boste našli modele, pri katerih je okvir praktično neviden. Potrebno je vedeti, da pri tem ne gre zgolj za estetski videz, ampak vam očala z manj robustnim okvirjem omogočajo širši periferni vid tudi v primeru, ko izberete nekoliko manjša očala.

4. Združljivost očal s čelado

Običajno vsa smučarska očala ustrezajo na katero koli smučarsko čelado. Kljub temu pa je priporočljivo, da čelado ob nakupu vzamete s seboj, saj se nekatere oblike okvirjev očal prilegajo bolje kot druge. V ta namen imajo določeni modeli spodnjo stran trakov podloženo z gumijasto prevleko, ki pomaga močneje oprijemati smučarsko čelado, številni proizvajalci smučarskih očal pa danes izdelujejo tudi čelade, ki so zasnovane tako, da se med seboj čim bolje prilegajo.

5. Sistem za menjavo leč

Če izbirate očala z različnimi lečami, bodite pozorni na to, da so enostavne za menjavo, ne glede na to, ali imajo temu namenjene drsnike, zatiče, magnete ali kaj drugega. Sistem pritrjevanja preizkusite že v trgovini, saj boste le tako lahko preverili, ali vam ustreza. V primeru, da očala ne vključujejo več kot ene leče, je še vedno mogoče pri nekaterih modelih kupiti rezervne, vendar je potrebno zopet preveriti, kakšen je sistem za menjavo leč.

6. Barva leče

Poleg različnih barvnih okvirjev so vam na voljo modeli smučarskih očal z različnimi barvami leč, ki ustrezajo določenim vremenskim razmeram. Ker smo si med seboj različni, imajo tudi različne barve leč na nas drugačen vpliv, zato je dobro očala preizkusiti še pred nakupom.

Rumena se nekaterim dobro obnese v oblačnemu vremenu, medtem ko je drugim ta barva dolgočasna in raje izberejo roza ali modro. Temnejše barve, kot je na primer rjava, so primerne za sončne dni, in skozi lečo prepuščajo manj svetlobe. Koliko svetlobe prehaja skozi lečo, vam pove ocena prepustnosti svetlobe (VLT). Zanjo velja, da nižje kot je število, primernejša so smučarska očala za sončne dni.

Dodatna tehnologija leč, ki vam je danes na voljo in vam pride še posebej prav v sončnih dneh, so polarizirane leče, ki preprečujejo bleščanje sončne svetlobe in svetlobe, ki se odbija od snega. V spremenljivih vremenskih pogojih so zelo dobrodošle tudi fotokromne leče, ki se samodejno prilagodijo spreminjajoči se sončni svetlobi in se temu primerno zatemnijo, ko je to potrebno.

Številna smučarska očala imajo tako danes razvito najsodobnejšo tehnologijo leč, ki omogočajo najboljše zaznavanje kontrastov, globine in barv praktično v vseh vremenskih pogojih. Pri tem pa ne gre zgolj za modno muho, ampak ta napredek bistveno pripomore k manjši utrujenosti oči in s tem tudi k večji varnosti na smučišču.

7. Oblika leče

Danes sta vam na voljo dve osnovni obliki leč:

  • Sferične (zaobljene) leče se ujemajo z obliko očesa in se ukrivijo tako vodoravno kot navpično. To vam omogoča boljšo kakovost slike in najbolj realen pogled na dogajanje okoli sebe.
  • Cilindrične (ravne) leče se ukrivijo le ob vsaki strani obraza in so slabšega profila kot pa sferične leče. So veliko cenejše, vendar je periferni vid skozi njih slabši.

8. Zaščita pred UV žarki in meglo

Pri izbiri smučarskih očal je izjemno pomembno, da zagotavljajo 100 % zaščito pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki A in B (UVA in UVB), hkrati pa naj imajo leče ustrezen ANTI-FOG premaz, ki preprečuje megljenje in morebitne praske.

Nekatera smučarska očala imajo dodatne lastnosti, ki preprečujejo rosenje z notranje strani očal, kot je na primer odzračevanje. Dodatni zračniki na okvirju ali na lečah v tem primeru pomagajo pri pretoku zraka skozi očala, kar poskrbi za manjšo stopnjo rosenja.

Dejstvo je, da so smučarska očala izjemno pomemben del smučarske opreme, od katerega je odvisna tudi varnost na smučišču. Zato ob nakupu nikoli ni odveč pretehtati zgornjih dejavnikov in temeljito pobrskati po ponudbi sodobnih smučarskih očal.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close