Oprema za smučanje: kaj kupiti?

Nakup ustrezne smučarske opreme ni le zahtevna naloga, ampak pomeni tudi velik finančni zalogaj. Ob nakupu se moramo zavedati, da je ne bomo kupovali vsako leto, ampak si jo bomo priskrbeli za dalj časa. Višina smuči, dolžina smučarskih palic in velikost smučarskega čevlja so samo nekatera od vprašanj, s katerimi se srečujemo ob nakupu nove smučarske opreme.

Za smučarske aktivnosti potrebujete kar nekaj kosov različne smučarske opreme, kot so na primer smuči, smučarski čevlji, palice, rokavice, čelada, očala in smučarske hlače ter jakna. Danes imate v trgovinah na voljo številne blagovne znamke smučarske opreme in najrazličnejše modele posameznega kosa opreme. Za prijetno in predvsem varno smuko je tako izjemno pomembna pravilna izbira smučarske opreme, ki mora biti kakovostna in prilagojena potrebam posameznega smučarja.

Izbiro smuči prilagodite svojim sposobnostim

Brez primernih smuči ni pravih užitkov v smučanju, bi lahko rekli. Pri pravilni izbiri je potrebno upoštevati več dejavnikov, kot so velikost, trdota in oblika smuči. Neko splošno pravilo velja, da naj bi bile smuči v velikosti smučarja. Začetniki in tisti, ki ne dosegajo velikih hitrosti smučanja, pa naj bi imeli približno 20 cm krajše.

Smuči Elan SLX FusionX 2020
Smuči Elan SLX FusionX + vezi EMX 12.0 FusionX (2020)

Glede na smučarske sposobnosti izbiramo tudi trdoto smuči. Trše smuči so namenjene tekmovalcem in najboljšim smučarjem, mehkejše pa so primernejše za začetnike ter smučarje, ki smučajo počasneje in v zavojih ne dosegajo večjih obremenitev.

Danes se smuči med seboj razlikujejo tudi po stranskem loku. Smučke s poudarjenim stranskim lokom imajo krajši radij zavoja. Te smuči so namenjene izvajanju bolj zaprtih (zaključenih) zavojev oziroma hitremu vijuganju. Ravno nasprotna je situacija pri smučeh z manj poudarjenim stranskih lokom, ki imajo daljši radij zavoja, zato so namenjene izvajanju daljših zavojev.

Udobni smučarski čevlji za brezskrbno smuko

Ena od bolj pogostih napačnih odločitev pri nakupu smučarskih čevljev je ta, da si kupimo prevelike smučarske čevlje. Predvsem pri otrocih, pri katerih noga še raste, je to največja napaka, ki jo lahko storimo. Dolžina smučarskega čevlja mora biti enaka dolžini noge, pomembno pa je, da ima smučarski čevelj možnost nagiba in da nam ni previsok.

Smučarski čevlji Atomic Hawx
Smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 100 in Hawx Magna 100 (2019)

Smučarski čevlji se, podobno kot smuči, prav tako razlikujejo po svoji trdoti. Tudi tu je odločilnega pomena naše smučarsko znanje. Tekmovalci in boljši smučarji uporabljajo trše smučarske čevlje, ki so običajno manj udobni. Smučarski čevlji z manj trdote pa so nekoliko širši in imajo dobro izoliran notranji vložek.

Preverite tudi: Kako kupiti ustrezne smučarske čevlje?

In kako izbrati smučarske palice?

Še zadnji kos opreme, brez katerega si smučanja ne moremo predstavljati, so smučarske palice. Palice sicer lahko, predvsem v zgodnji fazi učenja, izpustimo, kasneje pa so bistvenega pomena za ohranjanje ravnotežja na smučeh. Pravilno dolžino izmerimo tako, da je ročaj na tleh in jih primemo pod krpljico. Naš komolec mora biti v tem položaju pod kotom 90 stopinj.

Preverite tudi: Vodič za izbiro smučarskih palic

Smučarska čelada, očala in oblačila

Ostala oprema, ki pa ni nič manj pomembna kot smuči, palice in čevlji, so čelada, očala in smučarska oblačila.

  1. Smučarska čelada je obvezen del smučarske opreme pri otrocih do 14. leta starosti, kasneje pa je zelo priporočljiva, saj lahko prepreči usodne poškodbe v primeru padca. Glavno vodilu pri nakupu sta velikost in udobje. Prevelika smučarska čelada nas v primeru padca zagotovo ne bo primerno zaščitila in nam lahko celo pade z glave. Čelada mora biti na glavi dobro pritrjena, hkrati pa ne sme stiskati.
Smučarska čelada Salomon Ranger2
Smučarska čelada Salomon Ranger2 Custom Air 4D v črni in beli barvi (2019)
  1. Pri izbiri smučarskih očal je potrebno upoštevati, da nam bodo koristila v vsakem vremenu. Torej nam morajo zagotavljati zaščito pred soncem in hkrati omogočati dobro vidljivost v slabem ali meglenem vremenu.
  2. Smučarska obleka nam prav tako zagotavlja prijetno in udobno smuko. Oblačila naj bodo topla in nepremočljiva. Predvsem nam morajo nuditi primerno zaščito v vetru. Ne pozabimo tudi na tople rokavice, ki bodo poskrbele, da ne bo prišlo do ozeblin.

Kakovostna oprema za smučanje priznanih proizvajalcev vam je na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital. Obiščete lahko eno izmed štirih trgovin (Ljubljana, Škofja Loka, Maribor, Radovljica), celotno ponudbo pa si lahko ogledate tudi v njihovi spletni trgovini.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close