Uspehi Slovencev v alpskem smučanju

Kaj imajo skupnega Bojan Križaj, Boris Strel, Mateja Svet, Nataša Bokal, Urška Horvat, Jure Košir, Rene Mlekuž, Mitja Kunc, Tina Maze in Ilka Štuhec? Vsa imena sodijo v sam vrh alpskega smučanja. Prav vsak od njih je na svetovnih prvenstvih dokazal, da je njegovo smučanje vrhunsko in da se lahko kosa tudi z najboljšimi smučarji na svetu.

V prispevku vas bomo spomnili na najvidnejše rezultate naših junakov na belih strminah. Zagotovo ste večino tekmovanj spremljali tudi sami in držali pesti za naše šampione. Pogosto se nanje spomnite tudi v pogovorih s prijatelji, če ne drugje pa zagotovo, ko se odpravite na smučanje.

Bron za Strela in srebro za Križaja v Schladmingu

Se spomnite dogajanja na belih strminah leta 1982 v Schladmingu? Boris Strel je bil takrat 3. v veleslalomu, njegov uspeh pa je lepo dopolnil še Bojan Križaj, ki je v slalomu dosegel odlično 2. mesto.

Mateja Svet blestela leta 1987

Le nekaj let kasneje, leta 1987, pa je blestela naša smučarka Mateja Svet. Najprej je dosegla 3. mesto v superveleslalomu, in sicer v Crans Montani. Bronasto odličje si je prismučala v slalomu. Samo dve leti kasneje je v Vailu prepričljivo odpravila vse tekmice v slalomu in si tako priborila najvišjo stopničko.

Nataša Bokal prismučala do slalomskega srebra

Mateja Svet je leta 1990 končala svojo kariero. In ko smo že mislili, da se nam tudi zaradi tega v Saalbachu ne obeta nič dobrega, nas je izjemno presenetila še ena odlična slovenska smučarka – Nataša Bokal. Z odlično drugo vožnjo se je v slalomu prebila do srebra.

Urška Hrovat bronasta v Sierra Nevadi

Leto 1996 si bomo zapomnili tudi po izjemnem dosežku Urške Hrovat, prav tako vrhunske slovenske smučarke. V slalomu si je v Sierra Nevadi priborila 3. mesto.

Bron Mitje Kunca v St. Antonu

Slovenski tabor je v St. Antonu proslavljal bronasto medaljo Mitje Kunca. Priboril si jo je s sanjsko vožnjo v drugem delu tekme. Rene Mlekuž je njegov uspeh dopolnil s 5. mestom, Jure Košir pa se je takrat uvrstil na 8. mesto.

Tina Maze končno prekinila z neuspehi Slovencev

Kar osem let smo čakali na slovensko medaljo na svetovnem prvenstvu v smučanju. Leta 2009 si jo je priborila naša odlična smučarka Tina Maze. V Val-d’Isèru si je priborila srebrno odličje.

Tina je leta 2011 v Garmisch Partenkirchnu osvojila dve medalji. V superkombinaciji je bila srebrna, v veleslalomu pa je zmagala. Po dveh srebrnih medaljah ji je uspelo priti do zlata. S tem je ponovila dosežek Mateje Svet.

Leta 2013 je Tina v Schladmingu s tremi medaljami poskrbela za do tedaj največji uspeh slovenskega alpskega smučanja na svetovnih prvenstvih. Osvojila je namreč zlato medaljo v superveleslalomu ter srebrni v superkombinaciji ter veleslalomu.

V Vailu leta 2015 pa si je z novimi medaljami na svetovnem prvenstvu utrdila status legende slovenskega športa. Postala je svetovna prvakinja v smuku in kombinaciji ter srebrna v superveleslalomu.

Leta 2017 je Ilka Štuhec zmagala v St. Moritzu

Ilka Štuhec je leta 2017 poskrbela, da smo se lahko ponovno veselili zlate medalje na svetovnem prvenstvu v smučanju, ki je potekalo v St. Moritzu. Na prestolu je tako zamenjala Tino Maze.

Vsekakor je vidnejših rezultatov odličnih slovenskih smučarjev s svetovnih prvenstev še več, omenili smo vam le najbolj izstopajoče, ki nikoli ne bodo šli v pozabo, saj so se vpisali v slovensko in tudi svetovno zgodovino alpskega smučanja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close