Katere so najpogostejše poškodbe smučarjev?

Smučanje je šport, ki zahteva veliko mero previdnosti. Ob razvoju tako imenovane zarezne tehnike so se poškodbe smučarjev še posebej povečale. Pri smučanju se danes dosegajo bistveno večje hitrosti, ob tem pa so mehanske sile na sklepe popolnoma drugačne, kot je bilo to običajno pri klasični tehniki.

Glede na to, da gre za nizke temperature, se je potrebno pri smučanju še posebej zaščititi pred različnimi ozeblinami. S tem lahko preprečimo marsikatero neprijetno poškodbo. Večji problem predstavljajo pri smučarjih različne mehanske poškodbe, ki imajo lahko zelo resne posledice. Običajno so najbolj na udaru:

  • kolena,
  • glava,
  • rame,
  • hrbet,
  • roke.

Poškodbe kolen so pri smučarsjih zelo pogoste

Smučarji so med športniki najbolj izpostavljeni poškodbam kolen. Če se trudimo smučati s pravilno tehniko smučanja, zahteva mehanika gibanja od nas ekstremne rotacije in upogibanje v kolenih. To pa lahko pripelje do resnejših poškodb. Med najpogostejšimi so tako poškodbe meniskusa, ki predstavlja hrustančno tkivo v kolenu.

Poškodba kolena pri smučanju
Da se boste izognili poškodbi kolena, se pred smučanjem dobro ogrejte.

Ob velikih rotacijah v kolenu pa lahko poleg poškodb meniskusa pride tudi do poškodb sprednjih in zadnjih križnih vezi v kolenu. Glede na stopnjo poškodbe so vezi lahko zgolj nategnjene, natrgane, v skrajnem primeru pa celo strgane. V tem primeru je potrebna operacija, ki vas od športnih užitkov prikrajša za kar nekaj časa.

Udarec v glavo lahko pripelje do resnih poškodb

Poškodbe glave se običajno zgodijo med padci, ki so pri smučanju dokaj pogosti. Priporočljivo je, da si glavo zaščitimo s čelado, s čimer lahko bistveno zmanjšamo tveganje za resnejše poškodbe glave. Če ste padli in ste se udarili v glavo, je potrebno vsak tovrsten padec resno spremljati, saj ste lahko utrpeli pretres možganov.

Pretres možganov se lahko odraža različno, od manjšega do takšnega, pri katerem ste bili ob udarcu celo v nezavesti. Različne udarce glave pa lahko spremljajo tudi različne stopnje krvavitve. Nekatere od njih lahko zahtevajo šivanje.

Poškodbe rame so največkrat posledica padcev

Če so kolena najbolj izpostavljen del smučarja v fazi njegovega gibanja, lahko rečemo, da so rame najbolj izpostavljen del telesa v fazi padcev. Zgornje okončine so tiste, ki skušajo ob padcu ublažiti sile, zato so poškodbe rame zelo pogoste.

Med najpogostejšimi in neprijetnimi poškodbami je izpah ramen, ki se lahko odraža različno, odvisno od samega padca. Blag izpah rame bo od vas terjal zgolj počitek, medtem ko težje izpahe običajno spremljajo tudi razna natrganja ali celo strganja ligamentov v sklepu. V tem primeru je vsekakor potrebna operacija. Na poškodbe rame se navezuje tudi ključnica, katere zlom prav tako uvrščamo med pogoste poškodbe smučarjev.

Ne smemo pozabiti na poškodbe hrbta

Bolečine v spodnjem delu hrbta so največkrat posledica nepredvidljivih in hitrih gibov v fazi smučanja ali padca. V tem primeru lahko pride tudi do hujših posledic, kot so na primer poškodbe diskov, ki se nahajajo med vretenci hrbtenice. Tovrstne poškodbe lahko zahtevajo operacijo, saj so bolečine izjemno neprijetne. Smučarji se danes pred poškodbami hrbta zavarujejo z različnimi ščitniki ali zračnimi blazinami.

Na pojav poškodb pri smučarskih zavojih lahko sami bistveno vplivamo. Prva stvar je, da se primerno zaščitimo z ustrezno smučarsko opremo, pri kateri so rokavice in čelada zagotovo najpomembnejši del opreme. Vedno bolj priljubljeni so tudi ščitniki za hrbet. Prav tako je pomembno, da teren prilagodimo smučarskemu znanju, če pa ste že izkušen smučar, zagotovo veste, da je prve zavoje najbolje opraviti na položnejšem terenu, kjer se temeljito ogrejete.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close