Vodič za izbiro pravih smuči

Če nameravate v naslednjih dneh kupovati nove smuči, ste se morda znašli pred eno od zahtevnejših nalog, seveda če s tem do sedaj še niste imeli prave izkušnje. Če pa ste v preteklosti že nakupovali tovrstno opremo, je pred vami bistveno lažja naloga.

Ne glede na to, ali smuči nakupujete prvič ali ste jih v preteklosti že kdaj kupili, bomo še enkrat pripravili kratek, a koristen in učinkovit vodič, ki vam bo nalogo olajšal do te mere, da boste specializiranemu prodajalcu znali hitro in jasno odgovarjati na vprašanja, ki vam jih bo med nakupovanjem postavljal. Pred vstopom v izbrane specializirane trgovine ne pozabite prek spleta preveriti trenutne ponudbe smuči, ki se iz sezone v sezono povečuje.

Kako na prvi pogled prepoznati kakovostne smuči?

V specializirani trgovini s smučarsko opremo boste pred seboj imeli veliko izbiro smuči. Osredotočite se na izbiro kakovostnih smuči, ki jih boste najhitreje prepoznali po t. i. sendvič konstrukciji.

All-round smuči Völkl Deacon 7.4
All-round smuči Völkl Deacon 7.4 (Extremevital.com)

Kakovostnejše in s tem tudi dražje smuči imajo v primerjavi s cenejšimi različicami bolj zapleteno zgradbo. Cenejše in manj kakovostne smuči boste prepoznali po oplaščeni konstrukciji. Če na belih strminah želite zlasti uživati, se nakupu takšnih smuči raje izognite, saj sama konstrukcija pomembno vpliva na upogibno togost smuči. Dražje in kakovostnejše smuči so bolj trdne in kot take namenjene boljšim smučarjem in seveda tudi profesionalcem.

Dolžina smuči vpliva na stabilnost in drsne lastnosti

Dolžina smuči je eden od pomembnejših dejavnikov, saj v največji meri vpliva na stabilnost – smerno in tisto v zavojih –, prav tako tudi na okretnost in drsne lastnosti.

Freestyle smuči Salomon TNT
Freestyle smuči Salomon TNT (Extremevital.com)

Dolžina smuči med brado in nosom je primerna za vse tiste, ki si želite krajših zavojev; v nasprotnem primeru posezite po smučeh v svoji telesni višini.

Trdota smuči vpliva na nadzor

Če smuči želite kar se da dobro nadzorovati, morate posebno pozornost nameniti tudi njihovi trdoti. Trše smuči so narejene za izkušenejše smučarje, tekmovalce in ne nazadnje za profesionalce.

Freeride smuči Scott Scraper 95
Freeride smuči Scott Scraper 95 (Extremevital.com)

Začetniki in rekreativci raje posegajte po mehkejših različicah smuči, ker boste z njimi lahko smučali počasneje, zavoji pa ne bodo podvrženi prevelikim obremenitvam.

Širina smuči določa stranski lok

Stranski lok je pogojen s širino smuči na zadnjem in sprednjem delu. Če boste na belih strminah izvajali zaprte oziroma zaključene zavoje, posezite po smučeh s krajšim radiem. Smuči z daljšim radijem so narejene za izvajanje daljših odprtih zavojev.

Krajši radij na smučeh je namenjen manjšim hitrostim, daljši pa ravno obratno, torej večjim.

Vrsto smuči izbirajte glede na teren smučanja

V specializiranih trgovinah lahko izbirate med različnimi vrstami smučmi, ki so prilagojene glede na teren smučanja.

Smučanja na urejenih smučiščih se udeležujte s torzijskimi tršimi smučmi, za katere je značilen odličen oprijem robnikov, stabilnost in lažja vodljivost.

Tekmovalne smuči Elan SL Fusion X
Tekmovalne smuči Elan SL Fusion X (Extremevital.com)

Če nameravate v posebnih parkih izvajati akrobacije, posezite po smučeh, ki vam bodo omogočile lahkoten pristanek. Takšne smuči morajo biti predvsem trpežne in polkrožno oblikovane, in sicer na obeh straneh.

Če najraje smučate po sveže zapadlem snegu, pa vam priporočamo nakup širokih in mehkejših smuči. Te vam bodo namreč zelo pomagale, da se boste obdržali na površini.

Smučarsko opremo nakupujete v priznanih trgovinah

Pred odprtjem smučarske sezone vas bodo številni oglasi vabili na obiske sejmov in drugih prireditev s smučarsko opremo, kjer boste morda smuči lahko kupili po nekoliko ugodnejši ceni. Poleg popolnoma novih smuči boste lahko izbirali tudi med rabljenimi ali pa si jih boste lahko celo izposodili oziroma najeli.

Turne smuči K2 Wayback 84
Turne smuči K2 Wayback 84 (Extremevital.com)

Če boste na sejmu videli, da smuči prodaja priznani ponudnik, za katerega veste, da na trgu ponuja kakovostno opremo, brez kakršnih dvomov opremo izbirajte kar pri njem. Sicer pa je pri nas kar nekaj odličnih trgovin s smučarsko opremo, kjer lahko kakovostno in varno nakupujete skozi vse leto. Ena izmed boljših je zagotovo Extreme Vital, ki jo lahko obiščete v Ljubljani, Mariboru, Radovljici ali Škofji Loki.

Vse smuči si lahko ogledate tudi na spletu: https://www.extremevital.com/sl/smuci/smuci-c-285.html

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close