Kako kupiti ustrezne smučarske čevlje?

Individualno prileganje smučarskih čevljev ni namenjeno samo tekmovalcem in najboljšim smučarjem, temveč prav vsem ljubiteljem te priljubljene zimske rekreacije. V današnjem prispevku vam bomo zaupali nekaj najpomembnejših nasvetov, ki se jih morate držati, če si seveda želite kupiti ustrezne čevlje za svoje smučarske podvige. Vzemite si čas in pozorno sledite nasvetom, saj se boste na smučišču tudi zato lahko veliko bolje in samozavestneje počutili.

1. Dolžina smučarskih čevljev

Ustrezna dolžina čevljev za smučanje je izjemno pomembna, saj ob napačni izbiri velikosti lahko pride do neprijetnih težav:

  • Če boste kupili prevelike smučarske čevlje, boste v njih slej ko prej začutili praznino. Posledično boste pričeli napenjati prste na nogi, ker si boste čevelj na ta način želeli zapolniti. Napetost vas bo pripeljala do bolečin, žuljev, krčev in nenazadnje tudi do mrtvinčenja.
  • Če pa boste kupili premajhne čevlje, lahko pride do trenja pokostnice ob jeziku čevlja. Tudi to bo vodilo do neprijetnega občutka, odrgnin in žuljev. Poleg tega boste imeli precej slabši nadzor nad smučmi.

Vsem naštetim težavam se lahko izognete, če si boste pomagali z lestvico Mondo Point, ki temelji na dolžini noge v centimetrih in vam zagotavlja pravo velikost smučarskih čevljev. Najboljši način za določanje pravilne velikosti je velikost zunanje školjke čevlja:

  1. Iz smučarskih čevljev odstranite notranji čevelj.
  2. Nogo v debelejših nogavicah vstavite v školjko.
  3. Potisnite jo naprej, tako da se vaši najdaljši prsti dotikajo konca školjke.
  4. Preverite razdaljo med peto in zadnjo stranico školjke (npr. s koščkom lesa). Če je velikost praznine nekje med 15 do 20 milimetrov, je velikost čevljev povsem ustrezna.

2. Širina smučarskih čevljev

Poleg dolžine je pri izbiri smučarskih čevljev pomembna tudi širina. Vsako stopalo je posebno, ne samo glede na dolžino, temveč tudi na širino in višino narta. Ker proizvajalci ponujajo različne širine smučarskih čevljev v vseh razredih, je pomembno, da izberete pravi model. Ta se mora optimalno prilegati vašemu stopalu.

Smučarski čevlji Salomon
Smučarski čevlji Salomon X Pro 80 (2019) – na voljo v športni trgovini Extreme Vital.

Svetujemo vam, da se glede širine smučarskih čevljev obrnete na prodajalca v specializirani trgovini z zimsko športno opremo, kot je denimo trgovina Extreme Vital. Ta vam bo znal najbolje svetovati, kateri modeli priznanih blagovnih znamk so nekoliko širši in kateri nekoliko ožji. Pomembno je, da že takoj začutite, da se noga v pancerju počuti udobno.

3. Prilagoditev po meri

Praksa kaže, da več kot polovica smučarjev potrebuje prilagoditev smučarskih čevljev po meri. Nogi po dolžini in širini namreč prav nikoli nista povsem sorazmerni. Ker je zunanja školjka narejena iz trde plastike, lahko razmerje med obliko nog in obliko čevljev povzroča težave. Čevlji pa se na srečo lahko do neke mere po dolžini in širini termično raztegujejo. Prav tako se jih da tudi brusiti.

Vsekakor pa vam še kako zelo priporočamo, da pri izbiri smučarskih čevljev sledite le priznanim proizvajalcem. Na razpolago jih imate kar nekaj, na primer Salomon, Dalbello, Fischer, Tecnica, Scarpa, Atomic in Lange. Ne glede na to, za katerega izmed svetovno priznanih proizvajalcev se boste odločili, naj bodo vaši smučarski čevlji skrbno izbrani. Bodite povsem prepričani, da se v njih počutite udobno in prijetno.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close