Hokej na ledu: vse, kar morate vedeti

Ste vabljeni na tekmo hokeja, a žal ne poznate pravil? Potem ste se vsekakor znašli na pravem mestu. V članku vam bomo namreč predstavili najpomembnejša pravila te priljubljene igre na ledu.

V hokeju je na vsaki strani po 6 igralcev, od katerih je eden vratar. Ekipa lahko med igro vratarja zamenja za dodatnega igralca (podobno kot pri rokometu). Hokejska ekipa običajno šteje dvajset igralcev in tri vratarje. Igralce ločimo glede na njihovo pozicijo: centralni napadalec, levo in desno krilo, levi in desni branilec.

Hokej je zelo intenziven šport. Cilj igre je, da igralci s pomočjo posebnih hokejskih palic poskušajo doseči zadetek. Menjava igralcev se imenuje leteča menjava in se mora vedno izvesti v prostoru, ki je določen za menjavo.

Ker je plošček oziroma pak (ang. puck) v primerjavi z nogometno žogo razmeroma majhen in ker se hokej igra zelo hitro, je precej enostavno izgubiti pregled nad dogajanjem. Zato po vsakem zadetku utripajo luči, tako da se s tem obvesti vse, da je bil dosežen zadetek. Vsaj na večjih tekmovanjih je tako.

Tekma traja 60 minut in je razdeljena na tretjine, ki trajajo po 20 minut. Med vsako tretjino so 15-minutni odmori. Igralna ura se ustavi, ko ploščka ni na ledu. Med prekinitvami se igralci običajno zamenjajo. Tekma tako z vsemi premori in morebitnimi podaljški traja približno dve uri in pol.

Na koncu vsake tretjine ekipi zamenjata stran. Če je na koncu tekme rezultat izenačen, tekmo odloča podaljšek oziroma izvajanje kazenskih strelov. V ligi NHL se podaljški igrajo po scenariju 3 na 3, zmaga prvi gol. Če po podaljšku zadetek ni dosežen, igra preide v streljanje kazenskih strelov.

Hokejsko igrišče

Hokejsko igrišče je označeno s črtami in s pikami. Seveda igralci dobro vedo, da ima vsaka črta svoj namen. Pri vsakem golu je rdeča črta. Pri hokeju se lahko igra za golom, vendar pa ne v modrem polkrogu, ki se imenuje vratarjev prostor.

Hokejsko igrišče

Sodniški prostor se nahaja v nevtralnem območju. Na drsališču je 8 rdečih pik; 4 pike znotraj rdečih krogov.

Kazni

V hokeju pogosto prihaja do prepirov, kar je za gledalce vedno zelo vznemirljivo. Telesi stik je pomemben del vsake igre. V hokejski igri je dovoljena grobost, vendar pa je ta zelo strogo določena in zato ob prekrških tudi kaznovana. Manjše kršitve so kaznovane z 2-minutno izključitvijo. Pri hujših kršitvah in nešportnih potezah pa se igralca lahko kaznuje tudi s 5-minutno ali 10-minutno kaznijo. V tem času je ekipa igralca, ki je storil prekršek, kaznovana tudi tako, da igra brez enega igralca. Igralca se ob hudem prekršku lahko tudi izključi in pošlje z igrišča.

Da stvari ne uidejo izpod nadzora, obstajajo zelo stroga pravila. V hokeju obstajata dve pravili, zaradi katerih se hokej zelo razlikuje od ostalih športov. Prvo in najpomembnejše pravilo je prepovedan položaj (ang. offside). Drugo pravilo pa je prepovedan dolgi strel (ang. icing).

Ostale posebnosti hokeja

Igralci se ploščka lahko dotikajo z drsalkami, vendar pa nikoli ne smejo z drsalkami streljati na gol. Tudi pri hokejski palici velja posebno pravilo, ki pravi, da se hokejske palice ne sme držati nad rameni.

Prosti strel

Igralec ima v nekaterih primerih priložnost, da se pomeri ena na ena z nasprotnim vratarjem. Sodnik zahteva prosti strel v primeru, ko je imel igralec jasno priložnost za gol, vendar se je nad njim zgodil prekršek, ki je preprečil priložnost za gol.

Prosti strel se izvede, ko so izpolnjeni naslednji kriteriji:

  • Napaka se ne zgodi v obrambnem koncu.
  • Plošček je na strani igralcev, ki so naredili prekršek.
  • Igralec je napaden od zadaj.
  • Jasna priložnost za zadetek je bila izničena zaradi prekrška.
  • Med igralcem, nad katerim je bil storjen prekršek, in vratarjem ni igralcev.
  • Streljati sme igralec, nad katerim se je zgodil prekršek.
  • Na ledu sta lahko le igralec in vratar.
  • Vratar ne sme zapustiti vratarskega prostora.
  • Izvaja se le en strel.

Podaljški

Če se tekma konča z izenačenim rezultatom obeh ekip, se igrajo 5-minutni podaljški. V ligi NHL se podaljški igrajo 3 proti 3. Če zmagovalca ni, nastopijo kazenski streli. Lige imajo lahko tudi različna pravila.

Končnice

V končnici se na turnirju srečajo ekipe, ki odločajo o najboljši ekipi. V ligi NHL je v končnici 16 ekip. V osmini finala se najboljša zahodna konferenčna ekipa pomeri z najslabšo zahodno konferenčno ekipo. Končnice se igrajo v skupaj največ 7 tekmah. Ena ekipa mora torej zmagati 4x, da napreduje.

Oprema hokejista

Zelo stroga pravila obstajajo tudi glede opreme hokejista. Med obvezno opremo hokejista spadajo čelada, palica, drsalke, ščitniki za komolce, prsi, ramena in goleni, suspenzor, rokavice ter seveda hlače. Vsi člani ekipe morajo biti enako oblečeni. To ne velja le za dres, ampak tudi za čelado, hlače in nogavice.

Navijanje

Navijači so pomemben del vsake tekme, saj poskrbijo za pravo vzdušje, za intenzivnost in razpoloženje na igrišču.

Upamo, da smo vam s predstavitvijo te zanimive in navdušujoče igre vsaj malce približali hokej na ledu in da si boste kmalu lahko kakšno tekmo ogledali tudi v živo. Z dobrim poznavanjem športne discipline je navijati zagotovo še vznemirljiveje.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close