Nakup smučarske čelade – od A do Ž

Pri nakupovanju smučarske opreme si morate dovolj časa vzeti tudi za nakup smučarske čelade. Ta vam mora zagotavljati zaščito pred udarci, čvrstost, trpežnost in učinkovitost zategovalnega sistema pasov. Prav tako mora biti enostavna za pripenjanje in odpenjanje ter narejena iz materialov, ki so sposobni zdržati mehanske in vremenske vplive. Seveda mora biti smučarska čelada tudi udobna in ravno prav velika.

Že res, da je uporaba smučarske čelade na smučiščih obvezna samo za otroke do 14. leta starosti, a je dobro, da se zanjo odločite tudi ostali. Sicer pa se zanjo odloča vse več smučarjev, ker se zavedajo številnih posledic, ki jih lahko čakajo v primeru morebitnega padca. V nadaljevanju vam bomo zaupali nekaj najkoristnejših nasvetov, ki se jih držite pri nakupovanju tega pomembnega kosa smučarske opreme.

1. Bodite pozorni na evropski standard

Med izbiranjem smučarske čelade se najprej prepričajte, ali izbrana čelada sploh ustreza evropskemu standardu. Če ne veste, kaj to pomeni, naj vam pri tem obvezno pomagajo trgovci.

Nekatere kakovostne čelade celo presegajo zahteve evropskega varnostnega standarda in na ta način ponujajo še večjo varnost oziroma zaščito pred poškodbami glave. Bodite pozorni na oznako CE EN 1077. Na nekaterih čeladah pa boste opazili še druge oznake. Tudi pri tem vam lahko pomagajo specializirani prodajalci športne opreme.

2. Izbira velikosti smučarske čelade

Drugi najpomembnejši pogoj za nakup ustrezne čelade, pa je prava velikost. Smučarska čelada se vam mora povsem prilegati, hkrati pa se morate v njej počutiti kar se da udobno. Če bo izbrana čelada ustrezala evropskemu standardu in bo vam bo ravno prav velika, ste si s tem zagotovili največjo mero zaščite, posledično pa tudi varnosti.

Smučarska čelada K2 Diversion
Moška smučarska čelada K2 Diversion – črna in črno-zelena (Extremevital.com)

Prava velikost čelade za smučanje je odvisna od obsega glave. Najlaže boste obseg izmerili s trakom. Nato si čelado nadenite na glavo. Naravnajte jo spredaj nad obrvmi. V tem trenutku med glavo in čelado ne sme biti prav nobenih odprtin. Čelada se obenem ne sme dotikati zatilja. Trak na čeladi si zapnite pod brado. Z glavo nato stresite. Če se čelada pri tem ne bo premikala, ste izbrali primerno veliko čelado.

3. Izbira smučarskih očal

Poleg čelade preizkusite tudi smučarska očala, ki so prav tako zelo pomemben del opreme za smučanje. Očala naj delujejo tako, kot da so integrirani del čelade. Tudi pri izbiri očal za smučanje si vzemite dovolj čas. Če imate v roki odlično čelado, še ne pomeni, da so očala lahko nekoliko slabša. Vsebujejo naj širok vidni kot, zaščito pred sevanjem, kakovostna stekelca …

4. Izbira proizvajalca smučarske čelade

Eden od pomembnejših pogojev za nakup najboljše smučarske čelade je tudi dober proizvajalec. V specializiranih trgovinah s športno opremo imate na voljo veliko svetovno priznanih proizvajalcev. Morda za nasvet vprašajte trgovce, ki vam bodo prijazno zaupali, kateri od proizvajalcev je trenutno najboljši. Ti na prodajne police postavljajo tudi čelade, ki imajo odstranljive ščitnike za ušesa in podlogo. Takšno čelado boste lahko uporabljali pogosteje, tudi v sončnih in nekoliko bolj vročih dnevih.

Otroška smučarska čelada Uvex Manic
Otroška smučarska čelada Uvex Manic 2019 – roza in modra (Extremevital.com)

Sicer pa seznam najboljših proizvajalcev opreme za smučanje preverite kar na spletu. Preverite mnenja uporabnikov, kjer boste lahko iz prve roke videli, kateri izdelki veljajo za najboljše.

5. Smučarska čelada in zračenje

Prav tako poskrbite, da bo vaša čelada imela primerno zračenje. Nekatere med njimi imajo posebne prezračevalne odprtine, spet druge vsebujejo dodatno nastavljive odprtine, najpogosteje na zadnjem delu čelade. Te lahko po želji odpirate in zapirate, odvisno, ali želite vnesti več ali manj zraka. Na boljših čeladah je na prezračevalnih odprtinah nameščena posebna membrana oziroma odstranljiv del obloge, ki preprečuje vstop vode v čelado.

Dobro izbrana smučarska čelada vam bo na smučišču zagotovo prinesla veliko mero zaščite in varnosti. Kljub temu pa morate še vedno paziti, da upoštevate pravila na snežnih strminah ter da ste čim bolj obzirni do vseh in vsega, kar je okoli vas.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close