Smučarski čevlji in FLEX

Če ste smučar začetnik, je pred vami nekoliko zahtevnejša naloga, saj si boste morali pred vzponom na bele strmine kupiti primerno smučarsko opremo. Najprej prijatelje, ki smučajo že dlje časa, povprašajte, kje sami nakupujejo opremo, nato pa si sestavite seznam obvezne opreme in se odpravite v predlagano trgovino.

Računajte na to, da boste v njej nakupovali nekoliko več časa; najbolje bo, da s seboj povabite še katerega od prijateljev – strastnih ljubiteljev smučanja. Če te možnosti nimate, vam bodo pri nakupu pomagali zaposleni, strokovnjaki na področju (zimske) športne opreme.

V trgovini boste večjo pozornost namenili nakupovanju smučarskih čevljev. Izbira vendarle ni tako enostavna, kot ste si morda mislili do sedaj. Treba bo razmisliti o marsičem, ne le o barvi in velikosti pancerjev, temveč tudi o tako imenovani FLEX številki. Veste, kaj je to?

Trdota smučarskih čevljev: FLEX

Ko omenjamo trdoto smučarskega čevlja, marsikdo med vami najprej nehote pomisli na materiale, iz katerega je čevelj narejen. Vendar pa naj vas opozorimo, da temu ni tako. Trdota smučarskih čevljev pomeni nekaj povsem drugega: kakšno silo morate uporabiti, da lahko nogo v zaprtem čevlju upognete naprej.

FLEX

Kakšna je trdota določenega čevlja za smučanje, vam pove FLEX. Na njegovo izbiro v največji meri vplivajo vaša fizična kondicija, teža, način smučanja, ne nazadnje pa tudi spol. Kako izbrati primeren FLEX pancerjev, boste spoznali v nadaljevanju.

Večja številka čevlja – večja trdota

Tudi velikost številke smučarskega čevlja vpliva na njegovo trdota. Večja kot je številka, trši so čevlji za smučanje.

  • Za izkušene smučarje z veliko znanja in vrhunsko pripravljene rekreativce ter težje smučarje so najprimernejši trši čevlji. Pri smučarjih se trdota meri med 80 in 130, pri čemer je 130 najtrši model.
  • Za ženske se priporočajo mehkejši modeli. Pri smučarkah se trdota meri med 80 in 100. Trdota 100 je najprimernejša za vrhunsko pripravljene smučarke.

In če ste smučar začetnik, lahko sklepate, da je za vas najprimernejša nižja številka trdote. Ko bo vaše znanje nekoliko večje, pa boste lahko posegali poo višjih FLEX številkah.

Kaj je še pomembno pri izbiri čevljev za smučanje?

Večjo pozornost smo tokrat namenili številki FLEX oziroma trdoti smučarskih čevljev. Nikakor pa ne pozabite na to, da je enako pomembno ali še celo pomembneje, da si izberete pravo velikost pancerjev in da znate prodajalcu povedati, kakšen način smučanja boste večinoma izvajali. Tudi velikost in način smučanja namreč pomembno vplivata na izbor smučarskih čevljev.

Ker boste čevlje za smučanje nakupovali v specializirani trgovini s smučarsko opremo, kamor so vas povabili prijatelji, vam bo večji del nakupa pomagal opraviti izkušeni prodajalec. Ta vam bo predlagal, da si za pomerjanje čevlja vzamete dovolj časa in da se s pomembnim delom smučarske opreme sprehodite po trgovini.

Smučarski čevlji niso poceni, zato si le vzemite čas in jih pred nakupom temeljito preizkusite. Če glede določenega modela niste povsem prepričani, raje pomerite še dodatne modele in pancerje preizkušajte toliko časa, da boste z izbiro zagotovo zadovoljni.

Še nasvet za konec! Z bogato ponudbo moških, ženskih in otroških smučarskih čevljev priznanih blagovnih znamk se lahko pohvalijo v specializirani športni trgovini Extreme Vital. Na voljo so pancerji za različne stile smučanja, izbirate pa lahko med proizvajalci, kot so Atomic, Salomon, K2, Fischer, Dalbello, Nordica, Tecnica in drugi. Tudi vsi smučarski čevlji na zgornjih slikah so dostopni v omenjeni športni trgovini.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close