7 zdravilnih učinkov aronije

Aronija (Aronia melanocarpa) je grm, ki izvira iz Severne Amerike, a je danes razširjen po vsem svetu. Pogosto se uporablja v prehranski industriji kot sestavina živil za izdelavo sokov, marmelad, čajev in prehranskih dopolnil. Poleg tega pa ima aronija tudi številne zdravilne učinke.

Aronija je močan antioksidant, učinkovit pri preprečevanju srčnih bolezni, izboljšuje imunski sistem, uravnava krvni sladkor, pomaga pri preprečevanju raka, izboljšuje zdravje prebavnega trakta in ohranja zdravje oči. Zato vsekakor velja vključiti aronijo v prehrano in jo uporabljati kot sestavino različnih jedi, napitkov in prehranskih dopolnil.

1. Močan antioksidant

Aronija vsebuje veliko količino antioksidantov, ki so ključnega pomena pri zaščiti telesa pred prostimi radikali, ki so škodljivi za celice. Ti prosti radikali so posledica naravnih procesov v telesu kot tudi izpostavljenosti onesnaženju, sončni svetlobi in drugim škodljivim snovem.

Antioksidanti v aroniji pripomorejo pri zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, in s tem pozitivno vplivajo na zares veliko področij našega zdravja.

2. Pomaga pri preprečevanju srčnih bolezni

Aronija je odličen pomočnik pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni, saj pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, zmanjšuje vnetja in izboljšuje prekrvavitev.

Aronia melanocarpa
Aronija je polna flavonoidov, antocianinov, vlaknin in drugih snovi.

Poleg tega aronija vsebuje veliko količino flavonoidov, ki zmanjšajo oksidativni stres, s tem pa se zniža tveganje za srčne bolezni, ki so v našem svetu še kako prisotne. Dodajmo še, da poleg boljše cirkulacije poskrbi tudi za bolj čisto kri in priskoči na pomoč pri vnetih venah.

3. Izboljša imunski sistem

Aronija izboljšuje delovanje imunskega sistema na več načinov. Ena od ključnih sestavin aronije, ki prispevajo k temu učinku, so flavonoidi, ki so močni antioksidanti in pomagajo pri zaščiti celic pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Hkrati flavonoidi povečujejo proizvodnjo protiteles, ki so ključna sestavina imunskega sistema.

Aronija vsebuje veliko količino vitamina C, ki ima prav tako pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin C je znan po svoji učinkovitosti, poleg lajšanja prehladnih obolenj tudi preprečuje tveganja za različne okužbe in bolezni, hkrati pa prispeva k hitrejšemu celjenju ran in poškodb.

4. Pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja

Aronija pomaga uravnavati krvni sladkor. Ena od ključnih sestavin aronije, ki prispevajo k temu učinku, so antocianini. To so močni antioksidanti, ki zmanjšajo vnetja v telesu, povezana z inzulinsko odpornostjo, ki je en od glavnih vzrokov za sladkorno bolezen tipa 2.

Poleg tega aronija vsebuje tudi veliko količino vlaknin, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Vlaknine namreč upočasnijo absorpcijo glukoze v krvi, kar prepreči nenadne skoke v ravni sladkorja v krvi po obroku. To je ključno za preprečevanje diabetesa tipa 2 in uravnavanje ravni sladkorja pri že obstoječi sladkorni bolezni.

5. Pomaga pri preprečevanju raka

Aronija vsebuje veliko količino fitokemikalij, ki imajo protitumorske lastnosti. Te snovi lahko pomagajo pri preprečevanju raka, saj zmanjšajo rast rakavih celic in zavirajo njihovo razmnoževanje.

Poleg tega aronija vsebuje tudi veliko količino kvercetina, ki zmanjšuje tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in pljučnega raka. Je zelo dobrodošla tudi v prehrani rakavih bolnikov, ki se z boleznijo že spopadajo.

6. Izboljšuje zdravje prebavnega trakta

Aronija vsebuje veliko količino vlaknin, ki pripomorejo k dobri kondiciji in zdravju prebavnega trakta. Vlaknine so v veliko pomoč pri prebavi hrane in izločanju toksinov iz telesa.

Poleg tega zmanjšuje vnetja v prebavnem traktu, kar pomaga pri lajšanju simptomov različnih prebavnih motenj. Vemo, da vnetni procesi vodijo še v številne druge bolezni, zato tega dejstva ni zaman še enkrat izpostaviti.

7. Pomaga pri ohranjanju zdravja oči

Ker aronija vsebuje veliko količino antocianinov, z njenim uživanjem vzdržujemo zdravje oči. Antocianini so močni antioksidanti, ki so ključnega pomena pri zaščiti oči pred prostimi radikali, ki lahko povzročijo poškodbe na očesni mrežnici. Poleg tega aronija zmanjšuje še tveganje za starostno degeneracijo rumene pege in sive mrene.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close