Povišan krvni tlak: 10 vprašanj in odgovorov

Povišan krvni tlak je pogosta zdravstvena težava, za katero trpijo tako starejši kot mlajši. Za lažje razumevanje in v pomoč pri lajšanju simptomov vam podajamo odgovore na vaša najpogostejša vprašanja o hipertenziji oz. povišanem krvnem tlaku.

1. Kaj povzroča visok krvni tlak?

Čeprav vzrok za visok krvni tlak pri večini ljudi ostaja nejasen, lahko k razvoju hipertenzije veliko prispevajo neaktivnost, slaba prehrana, debelost, višja starost in genetika.

2. Kaj pomenita izraza sistolični in diastolični krvni tlak?

Krvni tlak se meri v milimetrih živega srebra (mmHg) in je zapisan kot sistolični tlak, to je sila krvi na stene arterij med utripom srca, diastolični tlak pa je t.i. krvni tlak med utripi srca. Na primer, krvni tlak je zapisan kot 120/80 mmHg ali »120 skozi 80«. Sistolični tlak je torej 120, diastolični tlak pa 80.

3. Kakšen je normalen krvni tlak?

Skupni nacionalni odbor za preprečevanje, odkrivanje, ocenjevanje in zdravljenje visokega krvnega tlaka je meritve krvnega tlaka razvrstil v več kategorij:

 • normalen krvni tlak je sistolični tlak, manjši od 120, in diastolični tlak, manjši od 80 mmHg,
 • zvišan krvni tlak je sistolični tlak v območju 120 do 129 in diastolični tlak, ki znaša manj kot 80 mmHg,
 • hipertenzija 1. stopnje je z vrednostjo sistoličnega tlaka 130 do 139 in diastoličnega tlaka 80 do 89 mmHg,
 • hipertenzija 2. stopnje pomeni sistolični tlak 140 ali več, ali diastolični tlak 90 ali več.

4. Katere zdravstvene težave so povezane z visokim krvnim tlakom?

Z visokim krvnim tlakom je povezanih več potencialno resnih zdravstvenih težav, med drugim:

 • ateroskleroza: bolezen arterij, ki jo povzroča kopičenje oblog ali maščobnih snovi na notranjih stenah krvnih žil;
 • bolezni srca: srčno popuščanje (srce ni dovolj močno za ustrezno črpanje krvi), ishemična bolezen srca (srčno tkivo ne dobi dovolj krvi in kisika) in hipertenzivna hipertrofična kardiomiopatija (zadebeljena, nenormalno delujoča srčna mišica);
 • bolezni ledvic: hipertenzija lahko poškoduje krvne žile in filtre v ledvicah, tako da ledvice ne morejo pravilno izločati odpadkov. Tudi bolezen ledvic lahko povzroči visok krvni tlak, ko elektrolitov (vključno z natrijem) ni mogoče ustrezno izločati iz telesa;
 • možganska kap: bodisi tako, da prispeva k procesu ateroskleroze (ki lahko povzroči zamašitve in/ali strdke), ali tako, da oslabi steno krvne žile in povzroči njeno razpoko;
 • bolezni oči.

5. Kako veste, ali je vaš krvni tlak visok?

Visok krvni tlak pogosto nima nobenih simptomov, zato ga načeloma ne čutite. Zato vam hipertenzijo običajno diagnosticira zdravstveni delavec med rutinskim pregledom. Če imate bližnjega sorodnika s hipertenzijo ali drugimi dejavniki tveganja, je še posebej pomembno, da ste pozorni na odčitavanje krvnega tlaka.

Če je vaš krvni tlak izjemno visok, imate lahko nenavadno močne glavobole, bolečine v prsih, težave z dihanjem ali slabše prenašanje telesne vadbe. Če imate katerega koli od teh simptomov, nemudoma obiščite osebnega zdravnika, da vam poda strokovno oceno.

6. Kako poteka zdravljenje visokega krvnega tlaka?

Zdravljenje visokega krvnega tlaka običajno vključuje spremembo življenjskega sloga in po potrebi zdravljenje z zdravili. Spremembe življenjskega sloga pri visokem krvnem tlaku vključujejo:

 • hujšanje,
 • opustitev kajenja,
 • zdravo prehrano, kot je dieta DASH, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, pustih beljakovin in polnozrnatih izdelkov ter malo soli in maščob,
 • zmanjšanje količine soli v prehrani,
 • redno aerobno vadbo (na primer hitra hoja, tek),
 • omejitev uživanja alkohola,
 • zdravljenje spalne apneje itd.

Če ste starejši od 60 let, je cilj zdravljenja hipertenzije sistolični tlak 150 in diastolični tlak 90. Pri mlajših od 60 let je cilj zdravljenja 140/90. Za osebe, starejše od 65 let, je ciljni krvni tlak, nižji od 130/85.

7. Kateri so neželeni učinki zdravil za visok krvni tlak?

Kot pri vseh zdravilih imajo tudi zdravila za visok krvni tlak neželene učinke. Med najpogostejšimi so naslednji stranski učinki:

 • glavobol, šibkost, nizka raven kalija v krvi,
 • suh in trdovraten kašelj, visoka raven kalija v krvi,
 • utrujenost, driska, omotica, težave s srčnim ritmom, otekanje gležnjev, zaprtje,
 • zmanjšana spolna sposobnost, zaspanost, nizek srčni utrip,
 • povečanje telesne teže.

8. Katera živila uživati, če imate visok krvni tlak?

Zdrava prehrana, kot je dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), je učinkovita pri zniževanju visokega krvnega tlaka.

DASH dieta
Ena izmed boljših diet proti visokemu krvnemu tlaku je DASH dieta.

Pomaga lahko tudi uživanje več sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, uživanje manj živil z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in holesterola, na primer ocvrte hrane, uživanje več polnozrnatih izdelkov, rib, perutnine in oreščkov, manj rdečega mesa, živil iz natrija in sladkarij, uživanje živil z visoko vsebnostjo magnezija, kalija in kalcija itd.

9. Kdaj zaradi visokega krvnega tlaka obiskati zdravnika?

Če vam je diagnosticiran visok krvni tlak, je pomembno, da redno obiskujete svojega zdravnika ter opazujete, ali se (ne) odzivate na predpisano zdravljenje in je vaš krvni tlak še vedno visok, ali pa imate kakršne koli neželene učinke zdravil za krvni tlak. V takšnih primerih bo zdravnik morda želel prilagoditi odmerek zdravila ali pa vam bo zdravilo zamenjal.

10. Ali obstajajo zdravila, ki povzročajo visok krvni tlak?

Nekatera zdravila, ki jih jemljete zaradi druge bolezni, lahko zvišajo krvni tlak. To so amfetamini, metilfenidat, kortikosteroidi, hormoni (vključno s kontracepcijskimi tabletami), nekatera zdravila proti migreni, ciklosporin in eritropoetin. Tudi številna zdravila brez recepta, ki vsebujejo psevdoefedrin in efedrin (na primer zdravila proti alergijam in prehladu ter zdravila za zaviranje apetita), lahko zvišajo krvni tlak.

Ne prenehajte jemati nobenega predpisanega zdravila, vključno z zdravili za visok krvni tlak, ne da bi se o tem pogovorili z zdravnikom.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close