Kateri so najboljši viri vlaknin?

Ste vedeli, da so prehranske vlaknine med pomembnejšimi snovmi, ki so ključ do bolj zdravega in vitkega telesa? Če jih v svoj jedilnik ne vključujete prav pogosto, se morda ravno zato večkrat spopadate z različnimi zdravstvenimi težavami, na primer z zaprtjem in napihnjenostjo.

Prehranske vlaknine imajo izjemno pomembno vlogo v prebavi. Njihova značilnost je, da upočasnijo presnovo, posledično telo lahko v najboljši meri izkoristi hranila, ki jih vsakodnevno uživate. To je še posebej pomembno, če nameravate izgubiti nekaj kilogramov. Znano je namreč, da se energija iz tovrstnih snovi sprošča veliko bolj kontinuirano, kar pomeni tudi to, da lažje premagujete lakoto. Poleg tega vlaknine pomembno vplivajo na raven sladkorja in holesterola v krvi. Nekatere med njimi celo prispevajo k razvoju zdravih bakterij v črevesju in izboljšujejo izločanje.

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 živil, ki vsebujejo večjo količino vlaknin. Svetujemo vam, da jih na svoj jedilnik dodajate čim pogosteje.

1. Chia semena

Na prvi pogled so chia semena res drobna, a v sebi skrivajo izjemno veliko količino omega 3 maščobnih kislin in prav tako vlaknin.

1 žlica chia semen vključuje kar 5,5 gramov vlaknin. Priporočamo vam, da jih uživate skupaj s smutiji ali jogurti.

2. Brokoli

Za brokoli je znano, da vsebuje večje količine kalcija, vitaminov in vlaknin. Z eno skodelico te vrste zelenjave boste zaužili kar 5 gramov vlaknin.

Sicer pa brokoli velja za zelo vsestransko živilo. Lahko ga uživate celo surovega, kuhanega, dušenega ali pečenega. S tem si zagotovo zasluži, da se vsaj dvakrat na teden pojavi na vašem krožniku.

3. Jabolko

Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 5 gramov vlaknin. V njem se skriva tudi prav posebna vrsta vlaknine – pektin. Ta je topen, v želodcu pa ustvari poseben film ter na ta način poskrbi, da se lahko prebavlja in presnavlja precej počasneje.

Priporočamo vam, da na dan zaužijete vsaj 1 jabolko, najbolje v dopoldanskem času.

4. Maline

Čeprav se maline prav pogosto ne omenjajo, ko je govora o vlakninah, pa je podatek, da skodelica malin vsebuje ravno toliko vlaknin kot tri rezine polnozrnatega kruha, dobro poznati.

Z malinami lahko v veliki meri zadovoljite željo po sladkem, ker so sladkega okusa. Tovrstni sadež se lahko pohvali tudi z več kot polovico dnevne priporočene vrednosti vitamina C.

5. Avokado

Avokado je znan po zelo visokih vrednostih nenasičenih maščobnih kislin, obenem je odličen vir vlaknin. Kos avokada povprečno vsebuje 9 gramov vlaknin.

Avokado lahko uporabljate na različne načine, kupite ga lahko v skorajda vsaki trgovini z živili.

Najboljši viri vlaknin so torej dostopni skozi vse leto in kupite jih lahko na vsakem koraku. Čeprav morda niste veliki ljubitelji vsega, kar smo vam našteli, zagotovo radi uživate vsaj katero izmed naštetih živil. Če ga boste na jedilnik uvrščali vsak dan, ni skrbi, da bi zaužili premalo vlaknin.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close