5 razlogov, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva

Kateri obrok je za vas najpomembnejši? Zagotovo bi večina med vami odgovorila, da je to zajtrk, a v resnici sploh ni nujno, da se tega držite. Da je zajtrk najpomembnejši obrok, so vas opozarjali že od malih nog. To znanje ste sicer ozavestili, kar pa ni nujno, da ga tudi upoštevate.

Vsi tisti, ki se v praksi držite načela, da je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok, bi veliko lažje kar na pamet našteli vsaj nekaj razlogov, zakaj je temu tako. Če ne zajtrkujete redno ali sploh ne, vas bodo razlogi zanj morda dobro zmotivirali, da si mogoče že jutri naredite prvi obilnejši in zdrav zajtrk.

1. Energija za dober pričetek dneva

Z uživanjem zdravega zajtrka naj bi zaužili med 15 in 25 % vse potrebne dnevne energije. Ker ponoči ne jeste, se vaše telo posti. Zjutraj preidete iz stanja, v katerem ste porabili malo energije, v stanje, kjer je potrebujete kar nekaj.

Zaloge glukoze so se namreč izpraznile, potreba po energiji se je v možganih in mišicah povečala. Dodatno energijo pa si zjutraj lahko pridobite le z dobro pripravljenim zajtrkom.

2. Zajtrk ima odličen vpliv na pomnjenje

Na delovnem mestu oziroma v šolskih klopeh si vse do malice najverjetneje želite biti čim produktivnejši, rešiti čim več zapletenih nalog, logično razmišljati, biti zbrani in kreativni.

Izboljšano pomnjenje
Zajtrkovanje bo izostrilo vaš um in izboljšalo pomnjenje.

Tudi zato je izjemno pomembno, da zjutraj zaužijete konkreten obrok, da boste lahko kaj koristnega naredili že do prve, dopoldanske malice in da bodo vaše umske sposobnosti izboljšane.

3. Z rednim zajtrkovanjem do vitkosti

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki zajtrkujejo, večinoma vitkejši od tistih, ki si ne privoščijo jutranjega obroka. Telo namreč zazna izpuščeni obrok kot pomanjkanje, posledično začne ob naslednjem obroku skladiščiti maščobo kot pomemben vir energije.

Če zjutraj izpuščate zajtrk, so raziskave pokazale še, da imate čez dan precej večjo potrebo po mastni hrani, sladkorju in ogljikovih hidratih. Na splošno vas bo skozi dan spremljal tudi večji apetit.

4. Zajtrk vpliva na delovanje imunskega sistema

Če uživate zajtrk, v telo vnašate glukozo. Ta zavira izločanje kortizola iz nadledvične žleze. Na ta način se zniža krvi tlak, kar vam omogoči, da imunski sistem popolnoma normalno deluje.

Priporočamo vam, da pred zajtrkom ne pijete močne kave, saj je znano, da kofein še dodatno poveča raven kortizola v krvi, kar posledično povzroči še dodaten stres.

5. Zajtrk za odlično fizično ter psihično počutje

Raziskave so celo pokazale, da naj bi bilo izpuščanje zajtrka močno povezano z depresijo. Z zajtrkom namreč telo prejme potrebno glukozo, raven kortizola v krvi se zniža. Zato ste boljše volje, imate več energije ter zagona, situacije pa dojemate manj stresno.

Če ne zajtrkujete in ste v nenehnem stresu, ste ravnokar prišli do pravega nasveta, katera rešitev vam je najbolj pri roki. Zajtrk!

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close