Kaj so prosti radikali in kako nastanejo?

Prosti radikali so definirani kot molekule z enim ali več neparnim elektronom, zaradi česar so nestabilni in visoko reaktivni. Ravno zaradi tega hitro reagirajo z molekulami v svoji okolici. In kaj se zgodi, če nastanejo v vašem telesu? V tem primeru lahko reagirajo tudi z DNK. Posledično lahko prosti radikali sprožijo nastanek raka ali dednih napak.

Vsekakor pa radikali lahko reagirajo še z drugimi pomembnimi molekulami v vašem telesu. Tako so posredno ali neposredno vpleteni pri srčnem infarktu, aterosklerozi in nekaterih drugih boleznih. Za njihove reakcije je značilno tudi to, da pri njih nastanejo novi radikali. Ti ponovno reagirajo naprej in sproži se verižna reakcija. Na ta način se v telesu lahko povzroči velika škoda.

Nastanek prostih radikalov v telesu

In kako prosti radikali sploh nastanejo? Nekaj med njimi jih nastane po naravni poti, in sicer kot neželeni produkti pri nepopolnem celičnem dihanju. Deloma pa jih tvorijo tudi bele krvne celice, da z njimi lahko napadajo bakterije. Vse dokler so radikali pod nadzorom, vam celo koristijo.

Nekateri radikali nastanejo kot posledica izpostavljenosti ionizirajočemu sevanju in vnosa različnih telesu tujih snovi. Pri tem mislimo na umetna barvila, konzervanse, pesticide, katran, zdravila in podobno. Takim snovem se v veliki meri lahko izognete, povsem pa zagotovo ne. Prav tako se ne morete izogniti prostim radikalom, ki v telesu nastajajo naravno.

Mehanizmi, ki zmanjšujejo nastajanje radikalov

Prosti radikali se torej v vašem telesu neprestano razvijajo. Vseeno pa so se v vas razvili organizmi, ki zmanjšujejo nastajanje radikalov, obenem jih tudi odstranujejo in popravljajo škodo, ki so jo že naredili.

Za svoje delovanje tovrstni mehanizmi potrebujejo različne snovi. Te pa pridobite s pomočjo določene hrane, ki jo vnašate v telo. Mednje na primer sodijo vitamin C, provitamin A, vitamin E, selen in cink. V boju proti prostim radikalom vam lahko pomagajo še sadje in zelenjava ter številne zdravilne rastline.

Učinki snovi iz zdravilnih rastlin

Pred škodljivimi učinki prostih radikalov vas v veliki meri lahko varujejo nekatere snovi, ki se nahajajo v zdravilnih rastlinah. Med najbolj znanimi so polifenoli, kamor uvrščamo tudi flavonoide. Ti lahko direktno lovijo proste radikale. Najdete jih lahko v številnih rastlinah, na primer v listih breze, cvetovih bezga, lipe, v njivski preslici, cvetovih gloga, listih ginka in cvetovih ajde.

Bezeg in antioksidanti
Bezeg je bogat z antioksidanti, ki preprečujejo oksidativni stres.

Dokazano je, da polifenoli preprečujejo nastanek okvar, ki jih povzročajo prosti radikali. Zelo verjetno je tudi to, da zavirajo pojav bolezni, kot sta rak in ateroskleroza.

Z antioksidanti v boj proti prostim radikalom

Dokazano najboljši lovilci prostih radikalov so tako imenovani antioksidanti, ki na različne načine upočasnijo ali celo popolnoma preprečijo oksidacijo molekul. Z drugimi besedami bi lahko zapisali, da antioksidanti preprečujejo oksidativni stres, ki ga povzočajo prosti radikali.

Antioksidanti delujejo tako, da se hitro vežejo na proste radikale in na ta način preprečijo, da bi se nanje vezali kisik in škodljive snovi. Nekatere med najpomembnejšimi antioksidanti smo vam v prispevku že omenili. Naj še enkrat navedemo najpomembnejše: vitamin C, vitamin E, provitamin A, selen in cink.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close