5 nasvetov za razstrupljanje jeter

Jetra so eden od najpomembnejših organov v našem telesu. Njihova prvotna vloga je razgradnja in odstranjevanje strupenih snovi, s čimer skrbijo za prečiščevanje krvi in s tem za razstrupljanje celotnega organizma. V našem telesu predstavljajo nekakšen filter, skozi katerega se odstranijo škodljive snovi, ki jih vnesemo v telo z industrijsko predelano hrano, uživanjem zdravil, alkoholom ali kajenjem. Ko postanejo jetra preobremenjena, lahko prične njihova funkcija pešati.

Prvi korak pri razstrupljanju jeter je zagotovo zdrava prehrana in izogibanje nekaterim razvadam. Če smo se odločili, da bomo pomagali našim jetrom, se je potrebno izogniti nezdravim maščobam, alkoholu, cigaretam in prekomernemu jemanju zdravil. Namesto tega uživajmo polnovredno hrano z veliko zelenjave in sadja.

Za razstrupljanje jeter si lahko pomagamo tudi s številnimi pripravki in zdravili za čiščenje jeter. Kupimo jih lahko v lekarnah ali v prodajalnah s prehranskimi dodatki. Za naravno razstrupljanje jeter pa si lahko pomagamo s številnimi vrstami hrane ali zelišči, kot so na primer pegasti badelj, artičoke, kurkuma in regrat.

1. Pegasti badelj za preprečevanje bolezni jeter

Pegasti badelj je najbolj znana rastlina za preprečevanje bolezni jeter. Vsebuje aktivni antioksidant silimarin, ki jetra varuje, poleg tega spodbuja še nastajanje jetrnih beljakovin, ki so potrebne za njihovo obnovo.

Pegasti badelj
Ob izrazu “razstrupljanje jeter” marsikdo najprej pomisli na pegasti badelj.

Pegasti badelj se že od nekdaj uporablja za čiščenje jeter in žolčnika ter zmanjšuje tveganje za nastanek resnih jetrnih bolezni. Mednje spadajo na primer ciroza, bolezen zamaščenih jeter in hepatits.

2. Vsestranski jabolčni kis

Eno izmed najučinkovitejših naravnih zdravilnih sredstev je jabolčni kis. Če na tešče vsak dan popijemo kozarec vode z žlico jabolčnega kisa, potem nam bodo naša jetra zagotovo hvaležna. Kislina, ki jo vsebuje kis, poleg razstrupljanja jeter skrbi tudi za želodec, črevesje, ledvice in mehur.

3. Česen – učinkovit naravni antibiotik

V pogosto omenjenih jetrnih dietah lahko zasledimo tudi česen, ki vsebuje alicin, sestavino, ki je zelo učinkovita za čiščenje jeter. Poleg tega, da je česen učinkovit naravni antibiotik, iz jeter odstranjuje tudi težke kovine, dušik in odvečne hormone.

4. Regat kot naravni diuretik

Regrat je naravni diuretik, ki prav tako pomembno vpliva na zdravje jeter, ledvic in žolčnika. Imenujemo ga tudi prečiščevalec ali razstrupljevalec jeter in ledvic, iz katerega je narejen marsikateri čaj za čiščenje jeter.

5. Artičoka in kurkuma

Poleg zgoraj omenjenih nasvetov, naj omenimo še artičoke in kurkumo. Obe predstavljata eno od najboljših izbir za učinkovito razstrupljanje jeter. Artičoke vsebujejo aromatično snov cinarin, ki ureja vsebnost maščob v krvi in hkrati pospešuje pretok žolča v žolčnik. Kurkuma pa vsebuje ogromno antioksidantov in preprečuje kronična vnetja telesa ter znižuje raven škodljivega holesterola.

Jetra opravljajo 500 različnih funkcij v telesu in vplivajo tudi na normalno delovanje drugih organov. V primeru preobremenjenosti torej obstaja resna nevarnost, da se znajde v težavah celotno telo. Zato moramo za čiščenje jeter poskrbeti sami, saj nam bodo tako lahko še dolgo dobro služila.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close