5 aktivnosti, ki jih med pandemijo lahko izvajate doma

Če ste bili še nedavno nazaj redni obiskovalec katerega od fitnes centrov, vam pandemija že lep čas tega ne dopušča več. Znajti ste se morali sami. V kolikor imate doma zadosti prostora, ste zlahka odmerili nov kotiček za vadbo. Tega ste nato še primerno opremili in vadba se je lahko nadaljevala.

Pravzaprav pa za učinkovito vadbo na domu ne potrebujete veliko prostora. Na manjši del površine lahko postavite kakovostno vadbeno preprogo. Takšen pripomoček je nujen pri večini vadb v notranjem prostoru. Morda je bila ena od večjih težav ta, da se nikakor niste mogli odločiti za najučinkovitejšo aktivnost, ki bi vas obenem še osrečevala in ne samo skrbela za vaše fizično zdravje.

Predstavljamo vam 5 aktivnosti, ki jih med pandemijo zlahka izvajate na svojem domu. Poleg fizičnega zdravja boste v veliki meri poskrbeli tudi za mentalno. Obe vrsti zdravja sta namreč na dolgi rok ključnega pomena za zdravo in kakovostno življenje.

1. Joga

Trenutna situacija je prepojena s stresom in negotovostjo. V vas se pojavljajo nenehni občutki tesnobe in fizična napetost. To lahko najučinkoviteje odpravite s pomočjo joge. Tovrstna vadba ni namenjena samo odraslim, temveč jo strokovnjaki prav tako izjemno priporočajo otrokom.

Če joge do sedaj še niste izvajali, pričnite z najpreprostejšimi vajami.

  1. Začnite z otroško pozo; kolena upognite pod prsi, trup in glava sta obrnjena navzdol.
  2. Iztegnite noge in roke potisnite navzgor. Boki naj bodo v zraku; vaše telo naj tvori obrnjeno obliko črke V.
  3. Premaknite eno nogo naprej med roke, tako da je stopalo ravno na tleh, koleno rahlo upognjeno in roki na obeh straneh stopala.
  4. Dvignite zgornji del telesa in roke, poravnajte zadnjo nogo in zavrtite zadnjo nogo pod kotom 45 stopinj.
  5. Iztegnite eno roko za telesom in eno roko pred njim. Raztegnite se in globoko dihajte.
  6. Zamenjajte stran in ponovite celotno vajo.

To je le nekaj začetnih poz pri jogi. Različne poze – namenjene tudi zahtevnejši vadbi – boste z nekaj brskanja brez težav našli na spletu.

2. Vaje z lastno težo

Za izvajanje vaj z lastno težo potrebujete le dober kvadratni meter ali dva prostora. Doma lahko učinkovito izvajate vaje za zgornji in spodnji del telesa ter za krepitev trupa. Pri tem si je dobro najprej sestaviti lastni trening. Obstaja kar nekaj podskupin vaj z lastno težo. Iz vsake podskupine izberite po eno vajo. Nato si sami določite število ponovitev.

Najpopularnejše vaje, ki sodijo v sklop vaj z lastno težo, so počep, skleca, trebušnjak, plank, upogib komolcev, dvig bokov na podlagi in polovični hrošček. Vse vaje so vam na voljo tudi v video obliki na spletu; v zgornjem videu posnetku si jih lahko ogledate kar 50.

3. Vaje z utežmi

Vaje z utežmi ne zahtevajo prav nobene posebne moderne in drage opreme. Če pri roki nimate uteži, namesto njih lahko uporabite polno pločevinko, knjige ali druge predmete. Uteži lahko na različne načine vključujete v vadbo. Lahko se na primer preprosto uležete na hrbet in uteži potiskate navzgor; v vsaki roki držite po eno utež.

4. Vodena vadba preko spleta

Pilates, zumba? Pogrešate vodeni vadbi, ki ste jih nekaj časa nazaj z veseljem obiskovali vsaj enkrat na teden v družbi svojih prijateljev? Za nekaj časa je vodena vadba preko spleta odlična rešiteljica.

Za še boljše počutje si primerno uredite svoj prostor. Slej ko prej pa bo zopet na vrsti »prava« vadba v vadbenem centru.

5. Vaje na napravah

Naprave, kot so tekalna steza, kolo, eliptični trenažer, veslač in podobne so na sploh izjemno priljubljene v zimskem času, ko nekoliko manj pogosto vadimo zunaj v naravi. Takšne naprave so v času pandemije zaslovele bolj kot pa kdaj koli poprej. Če vsaj ene med njimi že prej niste imeli v svojem stanovanju, se vam je zagotovo pridružila v zadnjih nekaj mesecih.

Če pa ste še pred izbiro ustrezne naprave, dobro preglejte vse prednosti posameznih naprav. Spoznali boste, da ima prav vsaka lahko odlične učinke na telo in počutje na sploh. Kljub temu pa se boste najverjetneje odločili samo za eno od njih. Katera mislite, da bo prava?

Naj pandemija ne bo razlog za neaktivnost

Pandemija torej ni razlog, da vam je bila vadba popolnoma odvzeta. Vsi tisti, ki vsakodnevno trenirate z utemeljenim razlogom in strastjo, ste zagotovo našli alternativno izbiro. Če ne drugega, ste si doma hipoma ustvarili prijeten kotiček za vadbo.

Možnosti za domačo vadbo je veliko. Mi smo omenili tiste najpopularnejše. Vsekakor ne pomeni, da se lahko lotite samo ene možnosti. Morda je ob ponedeljkih na vrsti joga, v torek vadba z utežmi, v sredo tek na stezi in tako naprej. Vsak dan nekaj novega za zdravo in fit telo tudi v času pandemije.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close