5 naprav za notranjo vadbo med zimo

Največji ljubitelji športnih aktivnosti zagotovo ne mirujete niti pozimi. Če je vreme dovolj primerno, si privoščite tek v naravi ali pa se lotite kakšne druge vadbe. Ko pa so zunaj temperature prenizke ali obilo na novo zapadlega snega, se znajdete drugače. Že vnaprej si v notranjosti svojega doma pripravite dovolj velik in primerno zasnovan kotiček, kjer lahko v miru nadaljujete s treningi.

Če ste ravno v fazi pripravljanja takšnega kotička in ne veste, katera naprava bi vam lahko najbolje koristila za ohranitev kondicije oziroma moči, smo vam pripravili predstavitev petih naprav, ki se pozimi odlično obnesejo.

1. Tekaška steza

Tekalna steza na sploh velja za odlično domačo fitnes napravo. Z njo se lahko na najelegantnejši način izognete slabemu vremenu, prometu in drsečemu terenu. Še posebej dobrodošla izbira je za prezaposlene tekaške navdušence, ki se zaradi delovnih in družinskih obveznosti treninga navadno lotijo šele v poznejših večernih urah.

Tekaška steza
Tekaška steza – za tekaške užitke tudi ob slabem vremenu.

Tekaški stezi namenite poseben prostor. Še preden stopite nanjo, se obujte v kakovostne tekaške čevlje. Tečete lahko kar v lastni dnevni sobi, obenem pa gledate film ali poslušate glasbo. Takšna naprava je idealen pripomoček za izboljšanje tehnike teka ter za treninge s specifičnimi cilji. Je odlična izbira za tekače s težavami s sklepi. Podlaga tekočega traku na stezi je namreč mehka ter prijazna do sklepov.

2. Sobno kolo

Sobno kolo je ena od najbolj priljubljenih in vsestranskih domačih naprav. Odlična je za občasne rekreativce kot tudi za resnejše športnike z dobro zastavljenimi cilji. Če imate v domačem vadbenem prostoru več fitnes naprav, kolo najverjetneje uporabljate za ogrevanje pred vadbo ter ohlajevanje po njej.

Sobno kolo
Sobno kolo je odlična naprava za odpravo odvečnih kilogramov.

Sobno kolo je predvsem namenjeno aerobni vadbi. To v praksi pomeni, da je odlična naprava za kurjenje maščob, zniževanje telesne mase in za krepitev srčno-žilnega sistema. Na njem lahko izvajate tudi različne oblike vadbe za moč nog. Sobno kolo je dobrodošla izbira za osebe s prekomerno telesno težo in za ljudi s težavami s sklepi.

3. Eliptični trenažer

Eliptični trenažer vam omogoča vadbo v skoraj lebdečem položaju, zato je še toliko bolj dobrodošla izbira za vse, ki imate težave s sklepi. Z napravo lahko posnemate različne vrste gibanja, na primer hitro hojo, tek na smučeh ali hojo po stopnicah.

Eliptični trenažer
Vadba na eliptičnem trenažerju bo aktivirala celotno telo.

Eliptični trenažer vam ponuja celostno vadbo. Na njem se namreč aktivira celo telo. Izvajate lahko vaje za mišice zadnjice in nog. Naprava je prav tako odlična za krepitev mišic zgornjega dela telesa; od rok in ramenskega obroča do trebušnih, hrbtnih in prsnih mišic. Strokovnjaki takšno napravo zlasti priporočajo vsem manj zahtevnim rekreativcem, ki iščejo celostno vadbo v svojem domu.

4. Steper

Steper je precej majhna naprava z dvema stopalkama, ki jih z nogami premikamo v smeri gor in dol. Na takšen način stimuliramo hojo po stopnicah. Na trgu lahko najdete tudi takšne steperje, ki imajo držala za roke ali pa elastične trakove. Ti vam omogočajo, da lahko učinkovito poskrbite tudi za vadbo rok.

Steper
Steper je majhna naprava, ki omogoča intenzivno kardiovaskularno vadbo.

Vadba na steperju je lahko izjemno intenzivna, omogoča pa vam številne prednosti. Steper zagotavlja intenzivno kardiovaskularno vadbo. Ta vam požene kri po žilah ter pomaga porabiti kar nekaj kalorij. Poleg učinkovite izgube kilogramov vam naprava pomaga priti do boljše kondicije, okrepiti imunski sistem, utrditi mečne, zadnjične in stegenske mišice.

5. Naprava za veslanje

Naprava za veslanje je pridobila pomembno vlogo v fitnes vadbi. Ponuja vam način za vadbo v skupini ali individualno, in to s precej nizkimi stroški glede na koristi, ki vam jih prinaša. Učinki na zdravje in krepitev telesa se lahko enačijo s tistimi, ki ih prinaša veslanje na vodi.

Naprava za veslanje učinkovito pomaga pri izboljševanju pretoka krvi, delovanju srca in ožilja. Povečuje mišično moč ter vzdržljivost celotnega telesa. Obremenjenost sklepov je majhna, vadba pa se torej lahko izvaja tako posamezno kot skupinsko.

Ste se že odločili, katera naprava si zasluži mesto v vašem domu? Če imate dovolj prostora, so dobrodošle prav vse naprave. V nasprotnem primeru boste seveda posegli po manjših. A ne glede na to, kaj boste izbrali, boste tudi pozimi dovolj aktivni, da boste lahko ohranili dovoljšnjo mero kondicije za nove spomladanske podvige, ki jih boste lahko izvajali na prostem.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close