Zumba – vodena plesna vadba v latino ritmu

V današnjem načinu življenja neprestano iščemo možnosti, kako se s hitrim tempom in stresom kar najbolj učinkovito spopasti. Zato ne preseneča, da so aktivnosti, pri katerih izboljšujemo svojo telesno kondicijo in se pri tem še sprostimo, vedno bolj priljubljene.

Ponudba tovrstnih aktivnosti je danes izjemno pestra, vendar nobena od njih ni ljudi tako močno prevzela kot zumba. Ta v celovito vadbo združuje ples, glasbo in gibanje, pri čemer se človek seveda tudi močno zadiha.

Pa si podrobneje poglejmo, kaj zumba sploh je, od kod izvira in zakaj je med ljudmi tako priljubljena.

Kratka zgodovina zumbe

Za zumbo je zaslužen kolumbijski inštruktor fitnesa in plesa Beto Perez, ki je svojo vadbo pripeljal v Ameriko. Govori se, da je nekega dne prišel na vadbo fitnesa brez primerne glasbe, zato je uporabil latino glasbo, ki jo je imel s seboj, in izkazala se je za odlično alternativo.

Ta improvizacija je postala med vadečimi pravi hit, zato jo je Perez registriral pod blagovno znamko ZUMBA®, ki se je nadalje razvijala v vadbo, kot jo poznamo danes. Gre torej za fitnes program, ki združuje latinsko in mednarodno glasbo s plesnimi gibi ter se odvija pod vodstvom izkušenih inštruktorjev.

Zumba združuje ritem in gibanje

Bistvo zumbe je v latino glasbi, saj vsebuje kombinacijo hitrih bitov in južnoameriških melodij, s katerimi se ustvarja vadba, ki je intenzivna, hitra in zelo zabavna. Glasba zumbe je resnično izjemno energična, tako da se je celo začetnikom in tistim bolj sramežljivim težko upreti.

Že sam ples je tisto, zaradi česar je zumba tako učinkovita in priljubljena metoda vadbe. Običajno je sestavljena iz kombinacije gibov, ki jih navdihujejo latino plesi, kot so salsa, merengue, cumbia in še marsikaj drugega.

Seveda pa je potrebno vedeti, da nobena vadba zumbe ni nikoli identična drugi, saj plesni inštruktorji in učitelji zumbe v svoje vadbe vključijo tudi lastne plesne gibe. Posledica tega je, da zumba velja za zelo raznovrstno vadbo, kljub svojemu preprostemu osnovnemu konceptu.

Koristi zumbe za telo in duha

Najboljša stvar zumbe je, da zadovolji vsem zahtevam, ki jih fitnes inštruktorji iščejo v popolni kardio vadbi. Med vadbo se izmenjujeta hitrejši in počasnejši tempo, kar daje vadečim resnično učinkovit intervalni trening, ki je hkrati tudi zabaven. Vadeči tako opravijo zelo naporen trening, ne da bi se tega sploh dobro zavedali.

1. Izgorevanje kalorij in krepitev mišičnih skupin

Običajno trajajo vadbe zumbe od 50 minut do ene ure, pri čemer pokurite več kot 700 kalorij, saj je v gibanje vključenih ogromno različnih mišičnih skupin. Osredotoča se predvsem na zadnjico, noge, roke in trebušne mišice, zato vadba vključuje tudi počepe, izpadne korake, krepilne vaje za roke in trebuh, s katerimi poskrbimo za večjo moč in oblikovanje mišic celotnega telesa. To je vesela novica za vse tiste, ki želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.

2. Krepitev srčno-žilne funkcije

Poleg izgorevanja kalorij pa zumba močno vpliva tudi na naše srčno-žilne funkcije. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na najpomembnejšo mišico – srce. Ker je zumba tudi kardio vadba, ki vključuje gibanje celotnega telesa v izmenjujočih se hitrih in počasnih gibih, boste ob redni vadbi kmalu opazili, da se počasneje zadihate in da vam srce ne utripa tako močno kot na začetku.

3. Izboljšanje razpoloženja

Z vadbo zumbe ne boste izgubili zgolj nekaj odvečnih kilogramov in poskrbeli za svoje srce, ampak se boste tudi sprostili in zmanjšali stres, po vadbi pa se boste več ur počutili polni energije. Plesni ritmi bodo poskrbeli, da boste pozabili na vsakodnevne skrbi, vaše razpoloženje pa bo bistveno boljše.

Torej, če iščete način, kako bi postali bolj fit in se pri tem še noro zabavali, je zumba odlična rešitev. Prepričani smo, da vam ne bo težko najti primerne skupine za vadbo, saj za sodelovanje ni nujno, da ste plesalka ali plesalec.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close