Ta hip najbolj vroče skupinske vadbe

Marsikdo ob besedi skupinska vadba pomisli na standardno vadbo aerobike. A je danes sam nabor skupinskih vadb tako širok, da lahko vadečim zagotovi dosego slehernega rezultata, najsi bo tonizacijo in razvoj mišic ali izboljšanje zmogljivosti srčno-žilnega sistema.

Vse skupinske vadbe stremijo k enemu samemu cilju, in to je vzpodbujanje in motiviranje vadečih. Okolje, v katerem vadi skupina, pripomore k večji motiviranosti pri izvajanju vaj, vzdržuje nivo energije ves čas na visokem nivoju in zagotavlja prijetno pozitivno vzdušje.

Predstavili bomo 10 skupinskih vadb, ki jih najpogosteje ponujajo v mnogih športnih centrih.

1. Joga

Gre za celovito vadbo za telo, duha in um. Joga je primerna za vse generacije, saj ima nizko intenzivne treninge, ki povečujejo gibljivost, vzdržljivost, moč, ravnotežje in umirjenost. Vadbo sestavljajo kombinacije asan, pranayame, meditacije in sproščanja.

2. Zumba

V sklopu vadbe se z mešanico energične latinsko-ameriške in pop glasbe ustvarjajo edinstvene kombinacije gibov. Osnovno vodilo zumbe je zabavna in enostavna vadba, ki temelji na intervalnem usposabljanju, znotraj pa se izmenjujejo hitri in počasni ritmi. S povprečno intenzivnostjo se lahko v eni uri porabi tudi do 1.000 kalorij.

3. Pilates

Pilates je vadba za življenje, saj na splošno izboljšuje telesno gibljivost, stabilizira sklepe, preprečuje bolečine v hrbtenici in zmanjša zmožnost za vsakodnevne poškodbe.

Skupinska vadba pilatesa
Skupinska vadba pilatesa – za krepitev mišic in izboljšano gibljivost.

Pilates poudarja krepitev mišic trupa od znotraj navzven in tako vpleta globoke sloje mišic trupa s posebnim poudarkom na koncentraciji in ozaveščenosti.

4. Fit hrbtenica

Je oblika skupinske vadbe za vse, ki imajo težave s hrbtenico in sklepi, ter vse, ki si želijo le preventive. Vadba vključuje krepitev stabilizatorjev trupa, vaje za ravnotežje in orientacijo v prostoru, dihalne vaje in vaje aktivnega sproščanja. Izboljšajo se gibljivost, vzdržljivost, moč, vitalnost in samozavest, poveča se gostota kosti, znižata pa se raven slabega holesterola in maščobne blazinice.

5. TNZ

Kratica nam pove, da gre tu za vadbo trebuha, nog in zadnjice. Ta vadba je zelo priljubljena pri ženskah, saj se poleg aerobnega dela največ pozornosti posveča krepitvi in oblikovanju posameznih delov telesa. Vaje se izvajajo v gibanju ali na mestu, s pripomočki ali brez njih ter ob umirjeni glasbeni spremljavi.

6. TRX

Total Resistance Exercise (TRX) je vadba s popolno obremenitvijo, ki jo posameznik med vadbo sam uravnava. Uporaba TRX naprave je popolnoma varna. Vsaka vaja deluje na mišično moč, njegovo vzdržljivost, ravnotežje ter visoko porabo kalorij.

7. Spinning

Ta oblika vadbe je namenjena kolesarskim navdušencem, tako moškim kot ženskam. V eni uri lahko pokurite do 800 kalorij in z redno vadbo zagotovo zmanjšate količino odvečne maščobe.

Skupinska spinning vadba
Skupinska spinning vadba – za večjo vzdržljivost in učvrstitev mišic nog.

Udeleženci si na spinner kolesu sami nastavite obremenitev in z vadbo izboljšate kardio vzdržljivost in VO2 kapaciteto ne glede na to, ali ste začetnik ali profesionalni športnik. Poudarek vadbe je predvsem na moči in vzdržljivosti spodnjega dela telesa.

8. Vadba za starejše

Če si v starosti želite ohranjati vitalnost, gibljivost in dobro telesno kondicijo, se priključite vadbi za starejše, s katero preprečujete pojav številnih bolezni.

9. Metabolična vadba

Pri tej vadbi se osredotoča predvsem na izgubljanje telesne maščobe, tudi po vadbi. Zato je učinkoviteje vaditi kratko in intervalno, s poudarkom na intervalnih treningih z utežmi. Vadba traja samo 30 do 40 minut in se osredotoča na tiste hormone, ki so odgovorni za kurjenje maščob.

10. Funkcionalna vadba

Gre za aktivacijo več mišičnih skupin in sklepov hkrati, predvsem mišice stabilizatorjev trupa. Pri vadbi se za 20–30 % poveča poraba energija. Rezultati se kažejo v krajšem času. Vadba krepi mišično vzdržljivost in moč, zmanjša telesno maščobo, izboljša simetrično obliko telesa, ohranja in razvija pravilno držo ter zmanjšuje utrujenost.

Če se odločate, v katero dvorano boste zavili, razmislite, ali si želite aerobno ali anaerobno vadbo. Intenzivnost prilagodite svojim sposobnostim in starosti. Edino merilo, da boste svoje cilje dosegli, je vztrajnost, doslednost in reden obisk vadbe.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close