Vadba s hula hoop obročem: kako se je naučiti?

Hula hoop obroč verjetno marsikoga med vami popelje nazaj v otroštvo, ko ste tu in tam okoli pasu na dvorišču ali v šolskih telovadnih prostorih vrteli barvit obroč. Tovrstni pripomoček ne omogoča zgolj vrtenja, temveč z njim lahko izvajate še druge številne vaje, ki imajo na gibalno učinkovitost izjemno pozitiven učinek.

Če se torej želite dobro počutiti, se vsakodnevno vsaj malce razmigati in ob tem še zabavati, v roke vzemite hula hoop obroč in pričnite z vadbo. Za vas smo v povezavi s tem pripravili nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih se boste naučili vrteti obroč. Še preden pričnete vaditi s hula hoop obročem, pa bodite pozorni na tri dejavnike, predstavljene v nadaljevanju.

1. Izberite pravo velikost obroča

Preden pričnete z vadbo s hula hoop obročem, si morate izbrati primerno velikost obroča. Najpomembneje je namreč, da je obroč prave velikosti. Če v roke vzamete otroški hula hoop obroč, boste hitro ugotovili, da vadba z njim ne bo uspešna.

Kakšna je torej prava velikost obroča za vas? Ko postavite obroč na tla, vam mora segati nekje nad višino pasu in pod sredino prsnega koša. V tem primeru ga boste zlahka vrteli, zlezli skozenj, ga preskakovali in izvajali različne gimnastične vaje.

2. Določite prostor za vadbo

S hula hoop obročem lahko vadite v notranjih in zunanjih prostorih. Pomembno je zgolj to, da imate okoli sebe dovolj prostora, da se ne zaletavate v predmete ali ljudi okoli sebe.

Odličen prostor za vadbo z obročem je na primer park ali plaža. Ker se boste v vadbo preprosto zaljubili, boste s hula hoop obročem najverjetneje želeli vaditi tudi doma, zato izberite primeren prostor, ki bo dovolj velik in kjer ne boste nikogar ovirali.

3. Osredotočite se na zabavo

Na prvi pogled je vadba z obročem videti dokaj enostavna. Hitro pa boste spoznali, da temu ni ravno tako. Še zlasti, če se pred tem niste prav veliko gibali. Kljub temu bodite potrpežljivi in si dovolite dovolj časa, da se privadite na nov način gibanja.

Najbolje je, da vadbo jemljete kot vrsto zabave. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč glasba, ki si jo boste predvajali v ozadju. Najdite ritem in se z njo povežite. Pripravite seznam svojih najljubših pesmi, da se boste vadbe z obročem lotili še z večjim veseljem.

Preprosti koraki za vrtenje obroča

Potem ko si boste izbrali primerno velikost hula hoop obroča, ustrezen prostor in se boste nanj navadili ter v ozadju pripravili glasbo, lahko pričnete vaditi. Najprej s preprostimi koraki:

  • Stojte tako, da sta nogi v širini bokov ali ena noga malce pred drugo.
  • Obroč pritisnite na spodnji del hrbta, postavite ga horizontalno (vzporedno s tlemi).
  • Z rokama potisnite obroč v smer, ki je za vas intuitivno najboljša. Obroč naj se nekajkrat zavrti okoli vašega telesa – tudi, če se s telesom sploh ne premikate.
  • Ko obroč zavrtite, sprožite ritmični utrip v sredini trupa. Če sta nogi postavljeni vzporedno, obroč potiskajte od ene strani do druge. Če pa je ena noga postavljena pred drugo, ga potiskajte naprej in nazaj.

Še nekaj koristnih nasvetov

Kadar bo pod obročem preveč gibanja v bokih in kolenih, pričakujte, da bo to obroč potegnilo navzdol. Za vzpostavitev ravnovesja obroča si vzemite dovolj časa in bodite potrpežljivi.

Po nekaj obračanjih se bo morda obroč samodejno upočasnil. Njegovo hitrost lahko povečate s čvrstim in napetim trupom. Ohranjajte primerno gibljivost, saj izvajanje večjih amplitud gibov preventivno deluje proti poškodbam.

Bistveno je, da se pri vadbi s hula hoop obročem vedno zabavade. Vrtenje obroča je igriv način vadbe in dobrega počutja, zato bodite potrpežljivi in lahko ste prepričani, da bo obroč prej ali slej obstal na bokih.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close