Borovnice in zdravje: zakaj bi jih morali jesti pogosteje?

Borovnice vsi naravnost obožujemo in smo seveda navdušeni, da te okusne sadeže lahko nabiramo in uživamo kar med potepom po gozdu. In ne le, da gre za okusen prigrizek, je tudi izjemno zdrav. Borovnice namreč sodijo v skupino najmočnejših antioksidantov.

Da ta informacija ni kar tako, dokazujejo številni prehranski dodatki in drugi izdelki za zdravje, ki se radi pohvalijo, da vsebujejo izvlečke iz borovnic. Borovnicam pripisujejo skorajda čudežne učinke, v resnici pa zares blagodejno vplivajo na različna področja našega zdravja.

Borovnice držijo možgane v formi

Ena pogostejših trditev na temo borovnic je, da pomlajujejo naše možgane. In kaj je res ter kaj ne? Uživanje borovnic resnično koristi možganom. Da možgani ostanejo v dobri kondiciji, se upirajo demenci in obdržijo svoje kognitivne sposobnosti na primerni ravni, poskrbijo antocianini.

Ti tem zdravim, modrim kroglicam dajejo značilno barvo. Redno uživanje borovnic naj bi preprečevalo tudi nastanek Alzheimerjeve bolezni, antocianini pa se izkažejo tako, da varujejo nevrone v možganih, ki so glavni gradniki živčevja.

Antioksidanti v boju proti staranju

Antioksidanti, katerih so polne tudi borovnice, pa ne služijo zgolj možganom, pač pa z zaščito celic pripomorejo tudi k počasnejšemu staranju. Telo je zgrajeno za določen čas in se na neki točki prične vidno in nezadržno starati.

Borovnice
Borovnice so bogate z andioksidanti, ki telo ščitijo pred prostimi radikali.

Lahko pa to staranje kljub vsemu precej upočasnimo. Življenjska doba človeka se že lep čas podaljšuje in ni videti, da bi že dosegli svoje meje. Prav antioksidanti so lahko ključni na tej poti, saj naše celice ščitijo pred prostimi radikali in s tem pred staranjem in nastankom bolezni, ki jih povezujemo s staranjem.

Borovnice ščitijo tudi proti raku

Ena najhujših sodobnih bolezni je rak, ki se pojavlja na različne načine in je različno nevaren. Čeprav ga znajo zdravniki in znanost vse bolje obvladovati, pa so posledice bolezni še vedno hude, žal prevečkrat tudi tragične. Borovnice s svojo vsebnostjo vsega zdravega na srečo delujejo tudi proti nastanku raku.

Daleč od tega, da bi rekli, da z uživanjem borovnic premagamo vsakega raka. Gre za dejstvo, da lahko z njihovim uživanjem marsikatero bolezen preprečimo, saj dokazano delujejo protivnetno, ščitijo celice in na ta način seveda tudi pred razvojem rakavih bolezni.

Za urejen holesterol in zdravo srce

Veliko ljudi se bori s prekomerno telesno težo, ki jo velikokrat spremlja še povišan krvni tlak. Oboje pa je slaba novica za srce in ožilje. Žile trpijo, v njih se nabirajo obloge in kaj lahko pride do srčne kapi. Z borovnicami je mogoče tudi shujšati.

Še bolj pa je morda pomemben podatek, da zmanjšujejo oksidacijo LDL holesterola in s tem pomembno vplivajo na zmanjšano nalaganje oblog v žilah. Prav tistih oblog, ki jih zamašijo, preprečijo nemoten pretok krvi in se odkrušijo ter podajo vse do srca, kjer lahko povzročijo srčni zastoj.

Kaj vsebujejo borovnice?

Videti je, da je govora o zares zdravem živilu, ki bi se moralo na naši mizi znajti vsaj nekajkrat na mesec. Resda bomo za sveže borovnice izven sezone kar precej plačali, zato pa jih lahko že prej zamrznemo in uporabimo kasneje. Borovnice so bogate s številnimi dobrotami za naše telo.

Te dobrodejno vplivajo še na naš vid in prebavo, ki je tegoba marsikaterega med nami. Vsebujejo tudi hidroksicimetno in hidroksibenzojsko kislino, flavonole ter druge antioksidante. Pa omenimo še pomemben vitamin A, kalcij, železo, cink in kalij. Kot vidimo, gre za zares pester nabor orožij proti različnim boleznim.

Nasvet za ljubitelje marmelad

Borovnice je najbolje uživati sveže. Če je le mogoče, kar v gozdu med obiranjem. Kasneje doma lahko višek brez težav zamrznemo, saj se pri tem kaj dosti dobrot v njih ne bo izgubilo. Za ljubitelje marmelade pa še en poseben nasvet.

Borovničevo marmelado lahko pripravimo celo brez sladkorja, ki nikakor ne sodi v zdravo prehrano. Takšna marmelada bo kljub vsemu imela dolgo obstojnost. V hladnem in temnem prostoru celo do dve leti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close