7 zdravilnih učinkov cimeta

Vsi dobro vemo, da je cimet zelo okusna začimba, ki jedem doda veliko prijetnega okusa in arome. Le malokdo pa je seznanjen s tem, da je že tisočletja cenjen tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. V medicinske namene so ga uporabljali že v starem Egiptu, v srednjem veku pa je bil učinkovito naravno zdravilo za vneto grlo, kašelj in artritis.

Kaj pa danes? Sodobna znanost šele odkriva pravo moč te okusne in zdravilne začimbe. V nadaljevanju boste spoznali najpomembnejše zdravilne učinke cimeta.

1. Protivnetni učinek

Cimet je bogat vir antioksidantov, ki imajo protivnetni učinek. Zato pogosto pomaga pri stanjih, kot je na primer artritis. Čeprav je vnetje naravni način telesa, da se bori proti okužbam in boleznim, pa lahko kronično vnetje dejansko oslabi telo in je tudi povod v druga resna zdravstvena stanja. Za dvojni protivnetni učinek lahko cimet kombinirate tudi s kurkumo.

2. Zniževanje vrednosti krvnega sladkorja

Antioksidanti, ki jih najdemo v tej aromatični začimbi, lahko znižajo tudi raven sladkorja v krvi. Cimet izboljša občutljivost na hormon inzulin in mu posledično pomaga pri opravljanju svojega dela – presnovi sladkorja.

Cimetove palčke
Cimetove palčke so polne antioksidantov, ki uravnavajo sladkor v krvi.

Cimet znižuje vrednosti krvnega sladkorja tudi z več drugimi mehanizmi. Dokazano je, da upočasnjuje razgradnjo ogljikovih hidratov v prebavnem traktu, posledično pa se zmanjšuje količina glukoze, ki vstopi v krvni obtok z zaužitim obrokom. Če se spopadate s sladkorno boleznijo tipa 2, potem je priporočljivo zaužiti eno čajno žličko cimeta na dan.

3. Zmanjšuje tveganje za srčne bolezni

Uživanje cimeta je povezano tudi z zmanjšanim tveganjem za pojav srčnih bolezni. Ob redni uporabi cimeta se je ljudem bistveno znižala raven slabega LDL holesterola in trigliceridov. Na drugi strani pa je prišlo do povečanja dobrega HDL holesterola. Popolnoma jasno je, da cimet izboljša nekatere ključne dejavnike tveganja za srčne bolezni, kot so holesterol, trigliceridi in povišan krvni tlak.

4. Preprečevanje nekaterih vrst raka

Cinamaldehidi so posebna spojina v cimetu, ki ne prispeva zgolj k prijetnemu vonju, ampak naj bi preprečevala tudi nekatere vrste raka. K temu pripomore njegova sposobnost zaščite pred poškodbami DNK in celičnimi mutacijami, ki so običajno povezane z nastankom raka.

5. Protibakterijski učinek

Cinamaldehidi pomagajo telesu tudi v boju proti okužbami v dihalnem traktu, prav tako pa so učinkoviti pri zaviranju rasti listerije in salmonele – dveh bakterijskih bolezni, ki se prenašata s hrano. Cimetovo olje se vse pogosteje uporablja tudi za zdravljenje glivičnih okužb na različnih delih telesa.

6. Pozitiven učinek na zdravje ustne votline

Ali ste se že kdaj vprašali, zakaj nekatere zobne pase vsebujejo cimet? Dokazano je, da protimikrobni učinek cimeta pomaga tudi v boju proti zobni gnilobi in slabem zadahu. Njegova redna uporaba tako močno prispeva k boljšemu zdravju v ustni votlini.

7. Pozitiven učinek na delovanje možganov

Izkazalo se je, da ima cimet tudi nekaj neverjetnih koristi za možgane. Redno uživanje te začimbe upočasni ali celo izboljša kognitivne motnje, hkrati pa pripomore k izboljšanju spomina. Glavni krivec za to je mangan, močan antioksidant, ki je v cimetu in je potreben za zdravje možganov. Če zaužijete dve čajni žlički cimeta na dan, boste s tem zadostili kar polovici potreb po manganu.

Kakšen cimet izbrati?

Danes je cimet poceni začimba, ki je na voljo praktično v vsakem supermarketu. Vedeti pa je potrebno, da obstajata dve vrsti, in sicer cejlonski cimet in cimet cassia. Prvemu pravimo tudi pravi cimet, medtem ko je cimet cassia tista sorta, ki ji pravimo kar cimet.

Cejlonski cimet je z vidika zdravilnih učinkov veliko boljši, zato raje posegajte po tej sorti, če želite vplivati na svoje zdravje. Seveda pa v nobenem primeru ni potrebe po pretiravanju; držite se predpisanih odmerkov. Prepričani smo, da se vam bo to kmalu poznalo na boljšem počutju.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close