3 ideje za hiter in zdrav zajtrk

Zlasti pri aktivnih osebah je zajtrk večna tema, pri športnikih pa še toliko bolj. Zagotovo prav vsak od nas kdaj pa kdaj zdrvi mimo mize, na kateri je zajtrk. Toda, če to počnemo iz dneva v dan, prav vsako sleherno jutro, lahko povečamo možnosti za precej zdravstvenih težav, kot je na primer sladkorna bolezen tipa 2 ali visok holesterol v krvi.

Dejstvo je, da uravnoteženi jutranji obroki lahko bistveno zmanjšujejo različna tveganja, obenem pa nam dajejo zadostno energijo za prihajajoči dan. In če vam po zajtrku še vedno kruli v želodcu, je večja verjetnost, da boste malce kasneje posegli po kakšni povsem nezdravi hrani. Ravno zato je še toliko pomembneje, da si za zajtrk izberete res primerna živila.

V nadaljevanju vam predstavljamo tri odlične ideje za zajtrk, po katerem vam zagotovo ne bo krulilo v želodcu. Vsi našteti zajtrki so zdravju prijazni, obenem pa njihova priprava ne terja veliko časa.

1. Jogurt z müsliji in sadjem

Jogurti so na sploh izjemno priljubljeno živilo. Na voljo so vam najrazličnejše vrste, na primer navadni jogurt, grški jogurt, zgoščeni ali koncentrirani jogurt, skyr in drugi. Daleč najbolje je, da si kupite čisto navadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob ali brez njih. Takšno živilo se izvrstno obnese za zajtrk. Dodajte mu primerno količino müslijev in seveda kakšen košček sadja, denimo nektarino.

Jugurt z müsliji in sadjem
Jugurt z müsliji in sadjem

Omenjene kombinacije se človek zlepa ne naveliča, zato bi takšen zajtrk v resnici lahko uživali skorajda vsak dan. Da pa vendarle ne bi bilo vse tako monotono in sčasoma preveč dolgočasno, menjajte vsaj tipe jogurtovm, müslijev in vrsto sadja.

2. Jajca na oko z avokadom

Izvrstni jutranji obrok so tudi jajca. Pripravite si lahko jajca na oko, ki jih gotovo obožujete. Medtem ko se jajca lepo cvrejo, pripravite dva kosa kruha ter na primerno velike rezine narežite še avokado.

Jajca na oko z avokadom
Jajca na oko z avokadom

Pripravite krožnik, nanj položite kosa kruha, čez njiju avokado, na vrh pa jajca na oko. Ne samo da vas bo takšna vrsta zajtrka izjemno dobro nasitila, temveč vam bo ponudila izjemno okusen in zdrav obrok, ki se ga prav tako zlepa ne boste naveličali.

3. Kruhki z lososom

Zjutraj lahko prijajo tudi popečeni kruhki, seveda ne čisto sami. Nanje namažite kakšen okusen mlečni namaz. Za piko na i pa naj poskrbijo še rezine lososa in kakšen kos ali dva sveže kumare.

Kruhki z lososom
Kruhki z lososom

Kruhki z lososom so hitro pripravljeni, odličnega okusa in vas lahko nasitijo za kar nekaj časa – vsaj do kosila ali prve zdrave dopoldanske malice. Da je losos zdrav, pa nam verjetno niti ni potrebno posebej omenjati.

Še pred zajtrkom, ko se zbudite, pa ne pozabite na hladen ali mlačen kozarec vode. To je tudi idealna pijača za poplaknitev zajtrka.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close