Vodič za nakup otroških smuči

Slovenci obožujemo vse letne čase. Ko se še v mislih spominjamo vročih dni na plaži ob morju, se hkrati že veselimo zabave na belih strminah. Smučanje, deskanje, tek na smučeh ali sankanje. Samo da smo zunaj na svežem zraku in uživamo v aktivnostih.

Seveda pa se snega in smučanja še posebej veselijo otroci. Pri nakupovanju opreme za najmlajše je treba biti previden in pozoren ter poleg ustrezne zaščitne opreme poskrbeti tudi za smuči, ki so primerne za posameznega otroka.

Dolžina otroških smuči

Časi, ko smo kupovali smuči na način, da so morale biti kar precej daljše od nas, so mimo. To velja tudi za odrasle, še posebej pa otroci potrebujejo krajše smuči, saj jih lažje obvladujejo in se učijo pravilne tehnike smučanja. Na oko nekako velja, da naj vrh smuči, ki so postavljene na tla, sega do otrokovih ust.

Otroške smuči Elan Maxx JRS + vezi EL4.5 (2023)
Otroške smuči Elan Maxx JRS + vezi EL4.5 (Extremevital.com)

Če je otrok popoln začetnik, je celo bolje, da so te krajše. Pri izbiri ustrezne dolžine smuči je treba upoštevati starost otroka, njegovo višino in težo, saj bo tako izbira optimalna. Če je otrok lažji od povprečne teže svojih sovrstnikov, bo prav tako boljša izbira krajših smuči. Misliti velja tudi na njegovo predznanje smučanja. Krajše smuči kupite tudi otroku, ki je pri smučanju še nekoliko bojazljiv.

Nakup rabljenih smuči

Ker otroci svojo smučarsko opremo hitro prerastejo in je ta dokaj draga, se pogosto odpravimo po nakupih na smučarske sejme rabljene opreme. S tem seveda ni popolnoma nič narobe, če imamo seveda ustrezno predznanje glede izbire smuči, palic in ostale opreme.

Če je najboljši nasvet pred nakupom, da o vsem povprašamo prodajalca na prodajnem mestu, se moramo v primeru kupovanja rabljene opreme zanesti predvsem nase ali pomoč prijatelja. Ob sebi imejte vedno tudi otroka, da bosta smuči pomerila ter izbrala ustrezne smučarske palice.

Trdota in oblika smuči

Čeprav bi menili, da so si otroške smuči med seboj vse podobne, pa temu vendarle ni tako. Poznamo trše in mehkejše smuči, pri čemer velja, da začetniku izberemo mehkejši material, nekoliko bolj izkušenemu smučarju pa tršega. Smučar začetnik namreč smuča počasneje, mehkejši material pa mu pri tem olajša delanje zavojev.

Otroške smuči Fischer RC4 Race JR + vezi FJ4 (2023)
Otroške smuči Fischer RC4 Race JR + vezi FJ4 (Extremevital.com)

Prav tako za začetnika izberemo torzijsko bolj stabilne smuči z mehkejšo upogibno togostjo. Stare oblike smuči niso zgolj iz mode, ampak tudi manj primerne za učenje. Smuči s poudarjenim lokom močno olajšajo delanje zavoja in s tem močno razbremenijo tako začetnika kot bolj izkušenega smučarja.

Bodite pozorni tudi na ostalo opremo

Smuči so neposredna vez med nogama smučarja in smučarsko podlago, pri čemer pomembno vlogo odigrajo vezi in smučarski čevlji. V primeru nakupovanja nove opreme vam bo pri tem v pomoč na voljo izkušen prodajalec, ko pa boste kupovali rabljeno opremo, se boste morali zanesti zgolj nase.

Preverite, ali so vezi nepoškodovane in ustrezno pritrjene. Prav tako preizkusite zapenjanje s smučarskim čevljem na nogi otroka. Nekatere smučarske vezi je moč nastavljati do določene dolžine, zato morda ne bo slabo imeti v mislih tudi tega. Vse vezi imajo določene omejitve po teži. Prepričajte se, ali so primerne za težo vašega otroka.

Kje kupiti otroške smuči?

Nakupovanje smuči in smučarske opreme lahko poteka v trgovini, na sejmu z rabljeno opremo ali celo prek spleta. V primeru nakupovanja prek spleta velja poudariti, da se je vendarle bolje oglasiti v fizični trgovini ter tam opremo pred nakupom tudi preizkusiti.

Otroške smuči Völkl Racetiger Jr. Yellow + vezi vMotion 4.5 (2023)
Otroške smuči Völkl Racetiger Jr. Yellow + vezi vMotion 4.5 (Extremevital.com)

Da bi imeli na voljo zares kvalitetno izbiro in najboljše materiale, vsekakor preverite bogato ponudbo otroških smuči in smučarske opreme v trgovini Extreme Vital. Na njihovi spletni strani boste našli tudi ogromno zanimivih člankov ter nasvetov, njihovi prodajalci pa vam bodo na voljo za vsa vaša vprašanja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close