6 stilov deskanja na snegu

Vsak deskar ima svoj stil deskanj, in sicer glede na to, po kašnem terenu in kako najraje deska. Seveda pa stila deskanja ni mogoče natančno opredeliti, saj gre običajno za spekter različnih slogov, znotraj katerih se posamezni deskar nahaja.

Verjetno se boste vprašali, zakaj je stil vožnje tako pomemben. Dejstvo je, da ta močno vpliva na izbiro opreme, kot so na primer deska za bordanje, vezi in čevlji. Če ste na primer ljubitelj deskanja v snežnih parkih, ne boste izbirali trdih desk, ki so sicer primernejše za deskanje po gorskih terenih.

Po izkušnjah sodeč večino ljudi uvrščamo med freeride in freestyle stil vožnje, veliko pa je tudi tako imenovanih powder in urban navdušencev. Za vas smo razčlenili nekaj različnih stilov deskanja na snegu, s pomočjo katerih bo tudi nakup snowboard opreme veliko lažji in s tem manjše tveganje, da bi kupili neprimerno desko, vezi ali čevlje.

1. Powder

Če ste navdušeni nad pršičem, verjetno vso svojo energijo hranite za tiste dni, ko zapade pršič in ga praktično iščete, kjer koli je to mogoče, in imate tudi za powder slog primerno desko. Nekaj koristnih nasvetov za powder deskanje vam je na voljo tukaj.

Powder deskanje na snegu

Da boste prišli do pršiča, se boste morali morda prebijati tudi preko trdih zasneženih in ledenih zaplat, vendar je to le ena od manjših težav pri doseganju vašega cilja. Večina ljubiteljev pršiča ima v lasti običajno dve deski, da lahko deskajo tudi takrat, ko ni pršiča.

2. Freeride

Ljubitelji freeride deskanja se navdušujejo tako nad pršičem kot tudi nad vijuganjem izven urejenih prog. Običajno so najljubši tereni neokrnjena narava izven smučišča in deskanje po skrajnih nakloninah s skoki, velikimi hitrostmi, drevesi ali pečinami.

Ženski freeride snowboard Salomon Wonder
Ženski freeride snowboard Salomon Wonder (Extremevital.com)

Za freeride stil vožnje izbirajte deske, s katerimi je mogoče deskati v obe smeri. Za deske, ki so primerne za ta stil vožnje, je značilno, da so odlične tako v pršiču kot na trših terenih. Po trdoti veljajo za trše in agresivnejše od običajnih desk, upoštevati pa je potrebno, da je večina tovrstnih desk zasnovanih za izkušenejše deskarje.

3. All mountain

Za all mountain stil vožnje je značilno, da velja za najbolj vsestranski stil deskanja, kjer lahko počnete vsakega po malem. V tem primeru se lahko z eno desko gibate po neokrnjeni naravi daleč od neurejenih smučišč, istočasno pa lahko z njo deskate po urejenih poteh, različno razgibanih terenih ali snežnih parkih. All mountain deskarji veljajo za najbolj vsestranske, ki pa se nekoliko bolj nagibajo k freeride stilu vožnje.

4. All mountain freestyle

All mountain freestyle deskarji veljajo za izjemno vsestranske deskarje na snegu, ki pa se za razliko od all mountain deskarjev bolj nagibajo k freestyle načinu deskanja.

Freestyle snowboard Salomon Pulse WIDE
Freestyle snowboard Salomon Pulse WIDE (Extremevital.com)

Zato nekoliko več časa preživijo v snežnih parkih, če pa deskajo na urejenih smučiščih ali izven njih, pa skušajo izkoristiti čim več naravnih danosti, ki jih lahko. Takšen stil deskanja je sicer nekoliko agresivnejši, a hkrati lahko tudi ležeren, kar omogočajo deske, ki ustrezajo takšnim različnim stilom vožnje.

5. Freestyle/park

Ljubitelji freestyle/park načina deskanja bi si želeli, da bi bilo celotno smučišče en sam snežni park. Ekstremni skoki, vrtljaji, obrati, tirnice in razni triki so sestavni del tovrstnega stila deskanja.

Freestyle / Park snowboard Burton Process
Freestyle / Park snowboard Burton Process (Extremevital.com)

Zato potrebujejo desko, ki jim bo nudila trden pristanek, a hkrati tudi prijetno deskanje po urejenih terenih, kjer je potrebno, da lahko brez težav deskajo do snežnih parkov.

6. Urban

Za urban stil vožnje je značilna obvezna uporaba snežnega parka, a zakaj bi sploh šli na smučišče, če pa lahko deskate kar po zasneženih ulicah. Za to boste potrebovali posebno urban desko ali jib desko, ki omogoča izvajanje različnih vragolij, vožnjo preko ovir, lahko pa se celo upogne.

Na podlagi zapisanega ste do sedaj verjetno že ugotovili, kateremu stilu deskanja ustrezate sami. Vaš stil je sicer edinstven, vendar je pomembno, da ga opredelite, saj vam bo v veliko pomoč pri izbiri najprimernejše deske, ki vam bo nudila nepozabne trenutke na snegu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close